Thursday, December 31, 2009

[2009 & 2010]

:: 2009 & 2010 ::

Lame sudah tak update blog nih ... erm ... actually aku nk update hari ni gak sbb nk reply TAG WADIEQ ... btw, Wadieq, aku jawab tag ang just utk 2nd part je ... part pasal 2010 ... tu tunggu dlu na, aku nk settle summary of 2009 dlu ... so guys, 2009 banyak je yang upS & downS ... bare with me ...

January
Nothing much is happening since time tu aku baru je lepas graduate from UTP ... so, aktiviti banyak dihabiskan dgn melawat Jobstreet & etc ... going for interview & tolong final semester student during that time ... tolong si Loqman ... tolong advise cmtu jek ... so, nothing much ...

February
aku dh mule masuk kerja dkt Synergistic Generation as Electrical & Instrument Engineer ... job scope aku time nih cover up Project Engineer gak ... once Project Engineer tu dh ade, aku kembali ke job scope aku iaitu designing ape ape tah ... ha ha ha ... mule rase gaji hasil titik peluh sendiri ... quite fun kerja kat situ walupun takde skill sgt time tu ...

March
sedang enak dibuai busy utk FAT dkt tmpat kerja ... PCSB yg buat FAT tu tau ... ha ha ha ... tibe tibe aku dpt call from PETRONAS utk offer one position dkt KLCC ... they give me sometime to think about and aku accept offer tu ... report duty in April 16th ...

April
Bermulalah aku sebagai sebahagian keluarga syarikat minyak negara ... bermulalah aku sebagai eksekutif di syarikat minyak negara ... erm ... hurm ... hurm ... aku tak tau nk describe cmne ... ha ha ha ...

May
Kerja mcm biasa ... aku mula kan dgn belajar benda benda basic di tmpat kerja baru ... start build up networking ... aku agak stabil mase ini sbb ade income sendiri ... aku jugak bnyk habiskan mase aku utk lepak dgn mmber2 skolah lame ...

June
bermula episod baru aku ... aku mendapat seorg lagi kawan baik a.k.a sahabat ... bagi aku die ialah seorang sahabat aku ... mmg bnyk benda kiteorg share ... bagi, aku die 1 of the best friend I ever had la ... sound fishy, but then, it still tak leh nk describe cmner ...

July
mase nih dh start shaking dah ... walupun job aku agak stabil ... but then in term of personal life aku, agak kucar kacir skit ... aku tak tau which 1 is right which 1 is wrong ... time nih gak aku dpt invitation utk convocation aku on August ... seryesly time nih, aku dh mule weng, but then the best friend aku ade tu, bnyk membantu ...

August
langit tak selalu cerah ... hujan tak selalu lebat ... peribahasa ke nih ?? ha ha ha ... keadaaan amat kucar kacir ... bergolak segala galanya ... walaupun pada satu ketika aku amat baik dgn nya, sampai satu ketika aku maybe musuh paling ketat dan mampat baginya ... august bulan paling down bagi aku ... seryesly ... not many ppl knows the true story ... but then, alhamdullilah aku graduate dgn 1st class dlm engineering aku ...

September
aku mule bergerak solo ... aku bnyk habiskan mase mase aku di tempat kerja ... bagi aku, frenship, social life is not my top priority ... kerja aku lebih utamakan ... mmg time nih aku gile kerja ... kerja kerja kerja kerja ...

October
kerja kerja kerja ... bulan nih jugak aku genap 6 bulan dgn PETRONAS ... syukur, aku diconfirmkan ... mmg saat nih aku gembira selepas 2 bulan aku merasa amat sensara ... tadelah sensara sangat ... tp, lepas confirm tu, aku lagi yakin buat kerja ... but, at the same time aku hendakkan keadaan yang dlu ...

November
Nothing much since aku bergerak solo ... aku dikejutkan dgn plan utk gi attachment dkt PPMSB ... aku jugak dikejutkan dgn placement Loqman ke SBO ... actually aku tau dari ayah die in October (padahal loq dh sms aku awal dlu) ... pelik nye aku taip ... erm ... die cm tak happy dpt placement kat sane ... ha ha ha ha ... padan muke ko ... tp, as of now, nmpk cm die happy jek ... aku tnye ayah die tadi pon, ayah die ckp die happy je kat sane (siyes aku jumpe ayah die kat opis PPM tadi) ... ha ha ha ha ... overall cm biase jek ...

December
bulan paling mencabar setakat nih ... cover 2 kerja + 1 attachment ... urGhh ... tp, best sbb bnyk benda kene belajar ... kat sini aku rase aku paling most utilize ... ha ha ha ha ... (selame nih tak fully utilize la kot ) ... and now end up aku still in PPMSB doing plant attachment ...

ENOUGH !!!
Wadieq ... nk jawab tag ang lak ... ha ha ha ...

2010 ?? Ape Azamnya ??
  1. Aku ingin kembali kepada suasana dulu yang mana aku ingin pulihkan kembali perhubungan yang terputus.
  2. Aku target taknak dpt low performer.
  3. Nk steady relationship dgn "sum1" yang sudi. Ha ha ha.
  4. Aku nak mobilize dari KLCC (Oct 2010 or April 2011).
ok Kan ?? REALISTIC tak ??

Friday, December 25, 2009

[buSynesS]

:: Busy Tak Busy ::

Ok guys ... minggu yang amat busy dgn limitation kemalasan nak access internet lelame ... why busy ?? hurmm ... ntah lah ... maybe time management kureng kot ... tp, aku rase kali nih mmg busy btol kot ... bukan busy la ... just kurang masa ... tade istilah busy dalam kamus hidup oK ... fyi, as of now, jadual aku yg dh confirm as below:
  1. 26 Dec & 27 Dec will be in Melaka for my brother's wedding.
  2. 28 Dec on leave but in the afternoon will be going to Melaka to continue OJT.
  3. 29 Dec - 2 Jan will be in PPMSB for OJT.
  4. 3 Jan is a rest day (Ahad kot)
  5. 4 Jan & 5 Jan will be back to office but 5 Jan tu maybe ade rehearsal utk SkG-12 Forum.
  6. 6 Jan & 7 Jan will be in Pan Pacific KLIA for SkG-12 Forum.
  7. 8 Jan will be back to office utk prepare workshop.
  8. 9 Jan & 10 Jan reserve for my brother's wedding in Klang.
  9. 11 Jan & 12 Jan Subsea Control Workshop.
  10. Nak amik cuti panjang end of January.
Enough said. Tomorrow nk gi antar my brother kahwin kat Melaka. So guess what ?? My turn is very very soon. But then, still tak prepare ape ape agi kot ... calon pon tade agi nih ... special one pon tade agi nih ... awak special ke ?? jawab awak !!! MOURINHO the Special One !! ha ha ha
*gambar bosan bosan tade kaitan (2nd CM Onboarding @ Renaissance Hotel)

Thursday, December 17, 2009

[PPM:Day 1]

:: Day 1 @ PPMSB ::

Hai all ... Today is my first day in Petronas Penapisan Melaka (PPMSB) ... I'll be here for a short plant attachment ... I would say, On Job Training ... overall, I'll be here until next year but there is ON OFF situation due to my commitment in KLCC as well ... fyi, in Melaka, I stay in Ayer Keroh, 25km from PPMSB ... although it quite far, to me it doesn't matter as long as I can gain my knowledge in technical area especially in Instrumentation & Control ... First of all, I would like to thank Mr. Manager (GTCM) to release me for a short time period as well as Mr. TP (PPMSB) for his efforts to coach me here ... today, I've learn a lot ... to me it's quite a lot ... if I managed to go for OJT before my ACD assessment, I would say I can manage to get another awareness/knowledge level ... but, never mind ... fyi, during Turn Around & Revamp, they will punch in at 7:30 AM and punch out after 6:00 PM (you know what I mean hopefully) ... with that, I hope my energy level will sustain as just now I manage to climb up about 10 - 15 meters just to look at the ROV (some sort safety valve) ... really great ... will update again later ...

Lesson learnt today:
  1. Trip point calculation.
  2. MOS - Maintenance Override Switch
  3. Function Test
  4. FSC - Function Safety Controller
  5. FLD - Functional Logic Diagram
  6. Initiator & final element
  7. SIL - Safety Integrity Level
  8. IPS Layer - Instrumented Protective System Layer
  9. C&E Diagram - Cause & Effect Diagram
  10. Honeywell FSC configuration
  11. MDF - Main Distribution Frame
  12. System Cabinet

Monday, December 14, 2009

[aCd]

:: ACD Assessment ::

Today, I've an ACD assessment ... ACD stand for Accelerated Capability Development ... don't want to elaborate more on this ... really he he he he ... understood ?? Reached Kerteh @ 730 AM ... Mesol fetched me up at the airport and straight away went to his office while waiting my ACD assessment ... once the assessment is done, I continue my work here ... luckily Mesol is here to entertain me with HR matters ... ha ha ha ... however, work is still in going ... I manage to come out with a simple draft version of SkG - 12 Mechanical Forum which will be held in January 2010 ... whenever you feel bored, please open up your Adobe Photoshop and do the editting ... he he he ... I'll be back to KL soon ... very very soon ... nevertheless, I still missing 'that' thing ... huk huk huk ...

Sunday, December 13, 2009

[iNsPirE]

:: Death or Alive ::

... Death is not the greatest loss in life ...
... the greatest loss is what dies ...
... inside us while we live ...

Saturday, December 12, 2009

[maLas]

1st Post in December 2009
ha ha ha
MALAS seyh update
aktiviti kurang gambar

**later**

Sunday, November 29, 2009

[pEninG]

:: PeninG ::

Camnih la situasi aku sekarang ... niat utk memperbaiki tapi makin buruk jadinya ... sama la dgn signage nih ... aku cm violators tu ... so, bile aku try nk fix back the situation, aku jadi survivor ... tp, once again, kene tembak lagi ... so, the same will be repeated ... mmg akhirnya aku akan mati ... itulah yang dikehendaki ... mmg macam *&^%$#*& ... aku mintak maaf kat sume kalau aku ade buat salah ... (walaupun aku tak tau salah aku ke tidak)

[kLanG-kLcC]

:: Klang - KLCC ::Again ?? urRggHHh !! aku penah buat laluan Klang-KJ-KLCC 1st month dlu tym start keje kat KLCC ... 5:30 AM bangun ... 6:15 AM keluar rumah ... park dkt KJ (Kelana Jaya) utk transit Putra LRT ... then terus gi KLCC naik train ... hu hu hu hu ... here, same routine will be repeated again ... but, this time aku taknak benti kat KJ ... if possible, aku nk direct terus ke KLCC ... riding a bike ?? or driving a car ?? if it's not a rainy day, riding a bike is more feasible than driving a car ... so, you already know the answer ... you may wondering, why all of the sudden I've to repeat all this routine although previously everybody knows that I'm staying in Kg. Baru ... the reason behind tak perlu la cite ok ... let you make the speculation ... hu hu hu ... bersemangat baru utk gi kerja !!! benarkah ???

[bOla-Cat]

:: Left 4 Dead via Bola - Cat ::

Sabtu, gerak ke Kuala Selangor dgn rakan rakan sekolah dari sekolah rendah hingga ke menengah ... walaupun perasaan itu bercampur baur (takut, nervous, tak selesa, cuak, bosan, macam macam, penat etc.) aku tetap gagahkan diri gerak ke sana ... seawal jam 9 pagi singgah breakfast kat mapley feveret Alip ... bersarapankan roti canai lipas, kmudian bergerak dgn 3 kereta ke Kuala Selangor ... Alip & Shahreel naik kereta aku ... gerak punya gerak, akhirnya sampai ...

Briefing diberi kepada sume player oleh Zaed ... bermulalah peperangan di medan tempur palsu ... shot terbaik aku ialah mematikan Shahrul ... terdapat kesan love bite ... kemudian aku dihantui oleh otai paint ball iaitu Zaed ... kat mane aku ade situ die mesti ade ... shot kedua terbaik aku terkena Ungku nye marker ... trimas kepada bunker ... shot ketiga terbaik aku mematikan Zaed dari tepi ... lepas je break tghari, mmg tade mood sbb aku takleh kene panas sbb kulit aku dh mule burn ... so, main biase biase jek ... plus injury kecil telah berlaku ...

overall, paintball nye event boleh tahan ... on the way balik tiada ape yg best melainkan melayan perasaan yang bercampur baur ini ... ha ha ha ... selesai mandi di rumah, grak ke rumah Shahrul utk plan malam ... akhirnya, end up lepak mapley kat SS2 ... berkongsi cerita Wingston, lighter, big boss, rumah, mute, naive & mentoll ... korg tak paham kan ... 4 org je paham sbb 5 org je lepak ... otw balik dari SS2, singgah amik Ungku utk gi men left 4 dead kat CC ... exec PETRONAS main CC ... OMG !!! (exec CIMB pon ade gak tym tu ... kudos to Alip) ... 5 AM baru pulang ... hari amat letih dgn perasaan bercampur baur ...

Friday, November 27, 2009

Tuesday, November 24, 2009

[siTuaSi]

:: Situasi ::

Situasi 1:

"Nah, ko amik selonggok nih ... aku tau aku nk ko siapkan by yesterday"

Situasi 2:
"Ko nih baiklah, tak sangka aku dpt jumpa org mcm ko"

Situasi 3:
"Ko kalo nk mntak tolong lain kali, aku akan bekire gak"

Situasi 4:
"Tak usah pening kepala, ko jgn fikir ape yg tak patut ko fikir"

Ape pendapat anda tentang situasi situasi tersebut ??
sebelum saya jelaskan, itu adelah dialog yg betul ... itu hanya 50% betul ... tetapi dialog tersebut diubahsuai utk menjelaskan situasi tersebut ... rumusan saya adelah seperti berikut ...
Situasi 1:
Ia adelah perumpamaan apabila sedas masalah itu datang serentak ... tidak dinafikan aku mengalaminya sekarang ... then, yg memburukkan keadaan pabila aku terkena hujan ... mmg lagi sakit kepala aku ... bkn saja memikirkan nya, tapi sakit kepala sbb terkena hujan sekali ... tapi itulah realiti ... aku mengalaminya sekarang ...

Situasi 2:
Ini yang buat aku super confuse ... seriously ... ia datang secara mendadak ... aku bersyukur kerana ia menjadi kenyataan ... akan tetapi, pabila aku mendapat tahu cerita sebenarnya, aku mula menimbulkan perasaan syak wasangka ... aku hanya memerlukan keikhlasan ... if not, just say it ... jangan la disebabkan org lain, aku ditipu bulat bulat utk menjaga hati org lain ... pada hakikatnya, ia adelah tidak benar ...

Situasi 3:
Tugasan dan peribadi 2 subjek yg amat susah nk dihubungkait ... mmg sukar bg semua individu termasuk aku ... ia mmg memerlukan justifikasi yg munasabah agar minda tidak terpesong ke arah yang tidak betul ... tp, aku anggap itu hanyalah cabaran kecil di kala kami semua sedang stress disebabkan tekanan kerja ...

Situasi 4:
Ini mmg mementingkan diri sendiri ... tp ia berkesan pada jangka pendeknya ... tiada ulasan lanjut mengenai ini ...

Saya sudah ... Anda Bagaimana ???

Monday, November 23, 2009

[IsniN]

:: Bual Isnin ::

Salam bicara pembuka kata ... didahulukan dengan kemaafan di hati ... bisa langkah mengatur dieratkan lagi dgn kekuatan minda ... hari Isnin didahului dgn nada yang kurang enak ... terlalu emosikah aku pada hari Isnin ?? itulah madahnya kalau selalu berhelah ... jgn dijerat dgn kata kata indah ... puitis sungguh hari ini dgn coretan coretan sastera ... itulah kehidupan ... kaya dgn unsur seni yang harus dihalusi ... sekian sudah pembuka bicara ku ...
anda kaget ?? jgn terkasima jika saya berjaya membuat ayat sebegitu rupa ...

hari Isnin didahulukan dgn perjumpaan ex-Boss dgn anak anak buahnya ... aku dilantik bersama Nina utk mengemudi majlis pada esk harinya ... org org besar bakal menghadiri majlis tersebut, segala persiapan rapi harus disedia ... ohh ... tidak ... aku masih belum bersedia ... namun, cabaran itulah yang makin ku suka ... akan ku tempuh dgn suka nya ... kepercayaan yang diberi tidak akan dipersia ... tidak ketinggalan, sebelum pulang, aku sempat berbicara dgn seorg kawan lama ... setelah sekian lama tidak berbicara, akhirnya telefon diangkat utk membuka bicara ... tidak ... hampir 40 minit di telefon utk bertanya berita ... paling menakutkan soalan perkahwinan diungkit semua ... gelak tawa di selang selikan ... ketawa besar berdekah dekah ... itulah akibat pabila dapat berbual dgn sahabat lama ... segala pengalaman dikongsi bersama ... tunjuk ajar tidak dilupa ... itulah sifat seorg pemurah ...

pulang saja aku dari kerja, terdapat pesanan di laman sembang ku ... akan ku layan seperti biasa ... mmg kerja gila ku utk bersembang di karpet sembang ... sahabat sekolah dari utara ... belajar di korea jarang berjumpa ... dapat bersembang ibarat seribu tahun tidak berjumpa ... niatnya baik utk membawa org tua nya ke sana ... murni sungguh niat anak ini ... hanya berbekal kan 3 minggu lagi, beliau akan tamat pengajianya ... tahniah aku ucap kan ... jika dulu aku menerima tawaran itu, akan ku habiskan ijazahku di sana dgn beliau ...

itulah kehidupan ... di kala aku rasa keseorangan, masih ada sahabat aku yang menanti ... tidak lupa di sini, aku ingin mengucapkan semoga cepat sembuh kepada seorg rakan yang sedang berjuang di hospital ... sekian ...

Sunday, November 22, 2009

[5 mOnthS]

:: 5 months ::

Kalo korg membaca blog aku or mengikuti blog aku ... korg akan perasan yg kekadang tu aku ade terpost bab bab emosional, problems, ketidakpuasan hati, pendapat, etc ... kalo ikut time frame blog aku, korg dpt notice yg since Jun aku bnyk buat posting pasal kehidupan seharian aku yg kekadang up kekadang down ... tidak aku nafikan, zaman paling aku rase down ialah bulan Ogos ... aku admit kat sini ... aku bersalah dalam hal itu ... lepas itu, bile nk masuk bulan September, posting aku more tendency to happy posting ... yg aku rase thinking aku lebih matured ... aku kurangkan posting hal hal personal, hal hal dalaman, hal hal hati dan perasaan etc ... bukan nye sbb dlm time frame itu aku tiada masalah or ape ape je la kan ... tp, aku lebih pendamkan daripada meluahkan ... mase itu aku bnyk bersendiri ... aku bnyk buat hal aku sendiri ... hidup semakin berubah ... sehinggalah saat ini, aku rasekan aku semakin berubah dan inginkan sesuatu yg lebih bermakna dalam hidup aku ... tp, bile aku duduk fikirkan ape yg telah terjadi dlm tempoh 5 bulan ini, aku bnyk pelajari tentang kehidupan ... naik turun nya kehidupan ibarat pasang surut nya air pantai ... sehinggalah aku keliru dalam perjalanan hidupku sendiri walaupun aku yg merencanakan ... jika dlu aku mempunyai 2 midfielder utk memberi input dan merencanakan kehidupan aku dgn memberi pendapat dan mendengar rintihan hati ini ... aku kehilangan seorang dalam menitit perjalanan hidup ini ... tetapi, aku merasa kehilangan lagi seorg namun aku tidak pasti ... akan tetapi, selepas aku kehilangan seorg itu, aku makin berdikari ... aku makin independent ... itulah lesson learnt ... aku selalu menganggap ape yg cube direncanakan olehnya itu adelah utk kebaikan diriku sendiri ... sebab aku rase die menganggap pabila ketiadaan dia pada tika aku memerlukan nya nanti aku mampu berdiri sendiri ... semua itu berubah ... dalam tempoh 5 bulan sahaja aku dpt rasekan aku seperti aku yg bukan diri aku lagi ... usiaku semakin meningkat, matiku semakin hampir ... perutusan ku ini hanya utk tatapan ... maafkan diriku andai aku bnyk berbuat salah ... sekian ...

Saturday, November 21, 2009

[wEnG]

:: Macam Macam ::

kalau hari dh mendung kata hujan ... pekena teh tarik & dunhill hijau mentol ... mmg superb laaa ... actually, ini continuation dari post aku b4 nih ... bosan ... belek belek gambar gi UiTM Jengka aritu, nih la hasel yg tak seberapa ... dh tak tau nk wat pe kata kan ... tp, seryesly aku nk kan satu keadaan yg mane cuaca mendung tp tak ujan ... dlm kol 6 ptg cmtu ... lepak reramai, hisap rokok (bagi yg merokok) , layan teh tarik ... angin sepoi sepoi skit ... tade pressure keje bagai ... frenship sume ok ... less problem ... mmg masyuk kot ... ha ha ha ... berangan tak hengat ... btw, first time aku reveal gambar kete aku ...

[pUaka]

:: Puaka Hari Sabtu ::

Damn bored today ... tak tau nape ... aku penat gile lepas futsal smalam (dh cm Amri btul smalam) but then, still tak leh nk rest sbb tak leh nk tdo ... mayb sbb dh bese bgn awal kot ... dgn kebosanan aku nih la aku tade idea nk wat ape menyebabkan aku memikirkan benda benda yg tak sepatutnya difikirkan tym weekend iaitu benda kerja ... uRggGhhHhh ... ha ha ha ... come On ... entertain me ... ha ha ha ... siap leh request lak kan ... ha ha ha ... cuaca pn mendung je satu hari ... mengangtuk tp bile disorong bantal, taknak lak tido ... actually dh dkt 2 mgu kot aku ade prob nk tdo ... kalo tdo pon, salu terjage tgh2 tdo ... bnyk kali gak la ... ta tau nape ... hu hu hu ... abaikan ... adios ...

[mApLeyinG]

:: Mapleying ::
Khamis, 19 November 2009 ...
Lepas jek abes meeting SkG-12 Forum kat level 40 nye meeting room, terus cm ape tah ... actually, plan die cmnih ... kteorg (all planners) termasuk senget senget ... plan nk gi tgk 2012 pukul 5:30 kat TGV KLCC ... somehow, meeting tu habes lambat ... so, activity tu kene cancel ... aku igtkan nak naik atas cepat kemas kemas then nk blah terus sbb dh plan nk lepak reramai since tak jadi tgk 2012 ... tapi, tersangkut lak dgn komitmen lain kat atas tu ...
last last, dlm pukul 6 lebih gak baru aku dpt turun ... punya la bengang sbb tak dpt tgk 2012 aritu, kteorg decide nk lepak tp tak tau kat ne ... so, aku suggest kat Pelita near Ampang Park tu ... cm style gak lepak situ lepas keje ... mmg style pon ... kalo dh lepak reramai tu, mmg sorg sorg mulut tak reti nk tutup ... ha ha ha ... layan kan je la ... anyhow, nih first time lepak lepas keje ng bdk2 opis kat mapley ... kalo tak, layan foodcourt la ... KFC la ... sume nk berhawa dingin ... as an overall, ok lah sbb impromptu nye event ... part paling best ialah part Sharing Session ... sharing la sangat kan ... he he he

[I&C - ConTrol VaLve]

:: Control Valve ::

Being the Final Control Element in a system is not an easy job. To start with, you are blamed for any and all problems that crop up in the process. You are subjected to corrosion, high velocity, cavitation, flashing liquids, cryogenic temperatures, high temperatures, abrasion, and thermal shock. You are expected not only to throttle along through all this, but most likely, you are also being asked to act as a block valve and shut off tight. As you work with control valves always keep in mind that a control valve only does what it is told to do.

A Control Valve is a power-operated device used to modify the fluid flow rate in a process system. Well, what happens if the power is cut off? When a Control Valve is sized or selected to do a particular job, one of the first questions you should consider is how that valve will respond in the event of a loss of signal or power. This is called its "fail-safe mode" and knowing the fail-safe mode is the key to troubleshooting it.

In most applications (about 80%), it is desirable for valves to fail closed. In other applications, you might want a valve to fail open or fail in place. Safety concerns and process requirements will mandate the fall mode of the valve.When a valve is not sitting in its fail position, is is being told how and when to move by some external signal. By the comments one hears, you would be led to believe that control valves sit around and think up things to do on their own. Perhaps this will some day be true when all control valves are "smart." If a Control Valve is observed in an unstable condition or appears to not be responding correctly to an input signal, remember that something is telling the valve to behave that way.A control valve is only as strong as its weakest link.

When the 1965 Ford Mustang first appeared, it was powered by a 6-cylinder engine with a 3-speed transmission - but it had a 140 m.p.h.(225 k.p.h.) speedometer. The fact that it had a 140 m.p.h.(225 k.p.h.) speedometer did not mean it could actually travel that fast. In the same way, a control valve with a 600# rated valve body cannot throttle and shut off against 1440 pounds of pressure.

There are two basic types of control valves: rotary and linear. Linear-motion control valves commonly have globe, gate, diaphragm, or pinch - type closures. Rotary-motion valves have ball, butterfly, or plug closures. Each type of valve has its special generic features, which may, in a given application, be either an advantage or a disadvantage.

**source

Thursday, November 19, 2009

[cOnfuSe]

:: Confuse ?? ::

pernah tak korg berada dlm situasi kehendak atau keperluan ... mesti sume penah dgr terminology nih kan ... erm ... itulah ape yg aku alami sekarang ... dari pelbagai sudut aku mengalami masalah either kehendak atau keperluan ... either kehendak nor keperluan ... kehendak dan keperluan ... dari aspect kebendaan ... adekah rumah itu kehendak atau keperluan ?? fyi, aku sering melabel / menarafkan / mem'prioritize'kan sume bende ... sebagai contoh, sebagai org bujang sekarang, rumah maybe jatuh pada tahap kehendak (jika anda ingin membeli rumah) ... tapi, die mungkin jatuh pada tahap keperluan jika anda sudah berkahwin etc ... term 'etc.' amat penting utk keselamatan penulis ... itulah yang aku alami sekarang ... aku keliru antara keperluan dan kehendak ... mungkin pembaca tidak dapat memahami apa yg aku cuba sampaikan, tapi aku yakin masih ade org yg faham apa akan aku cuba sampaikan ... so, the question here is how to differentiate so that there is a clear border in order for you to know which one is which ?? the answer is with you ...

Wednesday, November 18, 2009

[FiRe]

:: Fire Drill @ KLCC ::
urRghHh ... from 830 AM sampai la 915 AM patut nye aku ade meeting @ 9 AM ... tp discussion dari 830 AM tu drag smpai la timing utk Fire Drill KLCC ... OMG ... dari floor 44 kot ... sebbaik turun 2 floor jek ... sbb dari floor 41 / 42 boleh nek lif direct ke bawah ... hi hi hi ... kalo btul btul emergency tuh, mmg dah rentung sume tu ... bos aku siap berkata "nih kecemasan yang tak cemas" ... hadoooiii ... tp sian gak kat certain bdk bdk dept kteorg temasuk bos bos kteorg yg tersalah info terpaksa menuruni tangga dari tingkat 44 ... ermm ... tak sure nape jadi cmtu ... but, as an overall I would say we were failed ... seryesly ... I was thinking even nk wat fire drill, come on la, smoke out la skit kan ... he he he ... nway, dah abes dah pon ...

2nd thing, aku cukup tak puas ati ng Tuan Polis tu ... info die salah kot ... nape die nk menang gak ... walaupun aku cube direct die ke jalan yang benar, die tetap tak nak ngaku kalah ... walau fakta die aku dh counter, die tetap nk menang ... ape kess ?? tapi cerita die mmg style in term of experience yg die cite lah ... antara nya ialah, tym bomb threat drill, kat Menara CitiBank, dorg btul btul buat bunyik letupan dgn asap palsu ... cmne mksd nye tu ?? aku pn tatau ... tp aku bengang agi nih ... ha ha ha ...

... ape yang pasti, hari ini amat enjoy dgn fire drill yg tak berapa nk thrill ...

Tuesday, November 17, 2009

[sOrrY]

:: I'm Sorry ::

erm ... seryesly aku duk sorg sorg kat umah nih sbb osmet aku gi Low Yatt ... aku follow semalam jek ... harinih mmg aku plan tanak gi memane ... lps update blog around 7 PM ... solat sume bagai, then aku tapau kat bawah ... alhamdullilah ... hujan membuatkan aku kelaparan ... selamat nasi goreng kampung + telur mata & mee goreng basah + telur mata ... syukur dgn rezeki tuhan ... selesai makan, tekan tekan remote astro, terbukak cerita Bahang Ravina ... 5 STARS utk lesson learnt cite tuh ...


so, what actually aku nk update nih ???
erm ... basically, to be frank, aku nk mntak maaf kat sume org ... kat bdk bdk GTCM ... kat bdk bdk futsal ... kat bdk bdk SG ... kat sume lah senang cerita ... utk GTCM, aku rase Ain paling teruk kene dgn aku ... then, Shira ... kan aku consultant korang ... sian tak pasal pasal tekena kelancangan idea idea aku yg bernas dan panas ... sorry bebanyak ... kat bdk bdk futsal aku lak, to Bob, Begau, Arol, Acik, Ungku, Alip, Gemok (mmg nama panggilan) & the rest, maybe lately the way aku main, buat korg tak puas hati especially lepas kalah RM170 last 3 weeks ... then, last week kalah lagi ... simply because aku tak tamak (isi tersirat) ... lesser time were given to hang out with you guys ... sorry bebanyak gak ... kat bdk bdk SG, sorry sbb aku tak datang ari Isnin malam tu atas sebab sebab tak dapat dielakkan ... to all generally, mintak maaf bebanyak ...

kenapa tetibe aku camnih ???
ha ha ha ... aku pn ta tau ... actually, aku dh pikir bende nih since aku kat office agi tadi ... but then, tak terucap aku dibuatnya ... so, di kesempatan ini la aku rase seswai utk aku buat cmnih ... hMmm ... kekadang tu aku percaya, walau jahat mana manusia itu, kite kene maafkan dia ... walau baik mana pun manusia itu, pasti ade kesilapan die buat ... berasaskan itulah, aku post yang ini ... thank you !!

[I&C - Scada]

:: SCADA ::

Part 1: SCADA System

There are many parts of a working SCADA system. A SCADA system usually includes signal hardware (input and output), controllers, networks, user interface (HMI), communications equipment and software. All together, the term SCADA refers to the entire central system. The central system usually monitors data from various sensors that are either in close proximity or off site (sometimes miles away).

For the most part, the brains of a SCADA system are performed by the Remote Terminal Units (sometimes referred to as the RTU). The Remote Terminal Units consists of a programmable logic converter. The RTU are usually set to specific requirements, however, most RTU allow human intervention, for instance, in a factory setting, the RTU might control the setting of a conveyer belt, and the speed can be changed or overridden at any time by human intervention. In addition, any changes or errors are usually automatically logged for and/or displayed. Most often, a SCADA system will monitor and make slight changes to function optimally; SCADA systems are considered closed loop systems and run with relatively little human intervention.

One of key processes of SCADA is the ability to monitor an entire system in real time. This is facilitated by data acquisitions including meter reading, checking statuses of sensors, etc that are communicated at regular intervals depending on the system. Besides the data being used by the RTU, it is also displayed to a human that is able to interface with the system to override settings or make changes when necessary.

SCADA can be seen as a system with many data elements called points. Usually each point is a monitor or sensor. Usually points can be either hard or soft. A hard data point can be an actual monitor; a soft point can be seen as an application or software calculation. Data elements from hard and soft points are usually always recorded and logged to create a time stamp or history.

Part 2: HMI System

A SCADA system includes a user interface, usually called Human Machine Interface (HMI). The HMI of a SCADA system is where data is processed and presented to be viewed and monitored by a human operator. This interface usually includes controls where the individual can interface with the SCADA system.

HMI's are an easy way to standardize the facilitation of monitoring multiple RTU's or PLC's (programmable logic controllers). Usually RTU's or PLC's will run a pre programmed process, but monitoring each of them individually can be difficult, usually because they are spread out over the system. Because RTU's and PLC's historically had no standardized method to display or present data to an operator, the SCADA system communicates with PLC's throughout the system network and processes information that is easily disseminated by the HMI.

HMI's can also be linked to a database, which can use data gathered from PLC's or RTU's to provide graphs on trends, logistic info, schematics for a specific sensor or machine or even make troubleshooting guides accessible. In the last decade, practically all SCADA systems include an integrated HMI and PLC device making it extremely easy to run and monitor a SCADA system.

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...