Saturday, January 31, 2009

[wEek 1 @ woRk]

:: Week 1 @ Work ::
hurm...nih weekend 1st aku sbg seorg yg dh bekerjaya...aku start keje pd 28 Jan 2009 as Electrical & Instrument Engineer...basically, company ni terletak die Kota Kemuning, Shah Alam...nk cpt dari umah aku naik ikut KESAS laa...briefly explanation psl company nih, namely as Synergistic Generation...company nih membekalkan GENSET = Generator Set utk Industri & Oil and Gas...aku basically dlm division Oil and Gas...antara client company nih ialah Sime Darby, Shell, Petronas Cari Gali dll...nih utk Oil and Gas...kalo dalam division Industri, antara nye ialah Telekom, UiTM...dorg supply backup GENSET...as of now, keje aku x brape clear lagi sbb aku dlm proses learning curve yg amat curam utk di daki...aku jugak dh di expose dlm one of the project yg mane project engineer die dah benti...project tu own by Petronas tp suruh Sime Darby buat...Sime Darby mntak kiteorg buat...dari segi amnya, dlm satu project, die ade bhg engineering, procurement & fabrication...tu nnt detail aku bgtau ape sbnrnye die sbb aku dlm proses menyerap msuk sgala informasi...secara kebetulan, ade gak sorg mmber UTP yg mane rakan study satu rumah di mana die menumpang rumah aku utk stdy dgn osmet aku tym study week...die ialah Amir Asyraf...dlu die intern kat situ...so, no wonder la keje situ kan...ade gak bdk UTP lain dari batch lain kat situ...tp yg paling best, ade student UTP intern kat situ...dorg bleh panggil aku 'abang'...dem sungguh kamu kamu sume tu...as of now, aku kind of happy ar ng job aku nih since aku mmg nk stat awl especially dlm oil and gas...yg pling agak sedih + gembira kot...dlm dlm dh stat keje tu, barulah aku dpt lagi 2 tawaran keje lain...maybe rezeki aku mmg kat sini kot...taperlah...walupun dorg offer x sebanyak yg kite sangkakan, tp bg aku, experience tu lagi best...dan aku pikir gak long term...since company nih, dh 60% own by UMW, i'll expect dorg akan dpt bid project besar lepas lepas nih...up till now...i'll update later...

3 comments:

  1. Kejap ja dia ni nak keja sini.. org mantap dapat petronas ;)

    ReplyDelete
  2. wadieq: harap2 masin la mulut ang tuh...igt janji aku na kat ang..hahaha

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...