Friday, February 6, 2009

[taGged by wAdieQ]

:: Surat Untuk Wadieq ::
Ke hadapan,

saudara Wadieq yg berada jauh di seberang laut..tujuan saya menulis surat ini adalah utk menjwb TAG yg telah saudara kenakan pada saya kira² 3 hari yg lalu..saudara menyatakan sama ada kepuasan bekerja atau duit yg lebih memuaskan..sebelum saya menjawab persoalan saudara, ingin saya nyatakan bahawa persoalan ini amat subjektif..dgn itu, saya mngkin tidak berjaya menjawab persoalan ini dan merungkaikannya dgn tepat..20 jari temasuk jari kaki saya susun utk memohon kemaafan terlebih dahulu..

secara peribadi, saya lebih gemarkan memilih gaji yg tinggi dari kepuasan berkerjaya..sbg manusia yg tak kuat mane imannye, sifat tamak sentiasa menghantui kite..minat utk bekerja itu, mungkin boleh dtg dikemudian hari..jika iltizam dan azam utk bekerja hanyalah utk mengumpul dana utk hari tua ataupun sbg langkah berjaga jaga setelah menempuhi alam perkahwinan, saya akan pilih duit dari kepuasan bekerjaya..tp harus diingat, itu adalah dalam konteks jiwa remaja..bg saya minat dan kesungguhan itu boleh dipupuk jika pd awalnya jika kita tidak meminati pekerjaan tersebut..sekali lagi saya ingin tekankan, itu hanyalah mayb utk short term planning yg mane utk mengumpul dana..

point kedua saya disini saudara wadieq, saya lebih sukakan kepuasan bekerjaya itu sendiri..dlm konteks ini, kepuasan bekerjaya itu bkn hanya saya kecapi di dlm waktu pejabat atau waktu kerja..tetapi kerjaya itu sendiri yg best, flexible, tidak mengganggu keadaan sosial saya..sebagai cnth, kerjaya itu best yg saye mmg minat..waktu pejabatnya pon sesuai dgn saya..saya masih mampu pulang awal utk menjemput anak² saya pulang dari sekolah..segalanya seperti telah dirancang dan diatur...tp ini tidak cukup jika bayaran yg saya perolehi hanya sekadar cukup utk saya seorg yg makan..bg saya, kepuasan bekerjaya itu menjadi mutlak jika bayaran yg saya terima itu cukup utk keperluan saya dan keluarga termasuk utk menyimpan sedikit utk hari muka selain kerjaya itu tidak membataskan pergerakan anda yg mane anda tidak ade limit...

point ketiga saya utk pengetahuan saudara wadieq ialah..jika anda ditawarkan gaji yg lumayan, sudah pasti kerja yg diberikan agak mencabar..jika kerja diberikan sebaliknya, saya amat hairan jika ada org yg menolaknya..jd, dgn itu, saya ingin nyatakan bahawa, utk suatu tugas yg mencabar, saya akan berasa puas jika berjaya melaksanakannya dgn cekal, cermat dan amanah..jd, saya peroleh kedua duanya sekali iaitu gaji yg lumayan dan kepuasan bekerjaya..

dgn itu, prinsip nya disini, sebagai permulaan saya tidak kisah kerjaya apa akan saya tempuhi..tp mengikut perancangan saya, saya masih di laluan yg betul di mana saya di landasan kerjaya yg saya minat..mengenai bayaran diterima, bg saya sbg org yg baru menceburi industri ini, saya rasa ia setimpal dgn pengetahuan yg saya ada..tp utk masa kini sahaja..jika pengetahuan saya meningkat, jumlahnya mungkin lain..jd, adekah saya insan yg bertuah utk memperoleh kedua dua nya itu ?? hanya tuhan menentukan..

sekian..
yg benar,
sahabatmu,
Azmil Zainal Abidin

2 comments:

  1. oi2.. dah macam open letter Tun kat Obama plak aku baca post ko ni..

    Aku dapat duit tapi aku merasakan tak der kepuasan dalam bekerja

    why ?

    1. bukan flexi hour
    2. high expectation
    3. tak der perkataan SILAP dalam dept aku.. maksudnya aku mmg x leh buat silap LANGSUNG
    4. anda bekerja seperti mana anda mendapat duit

    Solution

    1. aku baru balik dari utp jumpa supervisor MASTER
    2. aku dah accept tawaran master tapi pending kemasukkan ke JULY intake
    3. aku akan sambung master

    -sekian-

    ReplyDelete
  2. to wadieq:

    hahahaha...aku xde idea tu yg wat ala ala surat...bile bace balik nmpk sgt BM aku dh lame terkantoi...ilang segala ayat bunga bunga tu...

    btw, wat master ek ?? style style ...
    tp jgn lupe lak plan kite...
    hahahaha....
    plan yang itu...
    yang itu...
    itu...

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...