Tuesday, December 28, 2010

Kenapa Perlu Emosi di Blog ?

Salam Satu Malaysia ...

Bertemu kita lagi ye. Lama tak blog walking / blog hopping / anything la. Just a random thought to be shared and perhaps get feedback / critics from readers. Hari nih nak cerita sikit pasal keadaan emosi sesetengah blog yang semakin meruncing. Kalau ikut trending skang, isunya ialah antara Indonesia & Malaysia. Ditambah dengan bahan bakar media massa, perghhhh memang masyuk lagi la ia terbakar.

Tapi, tentuluran bukan nak cerita pasal itu semua. Nak tulis mengenai kenapa orang suka tulis dalam blog bila dia emosi ??? Jeng Jeng Jeng Jeng. Tak tahu sebab menyebabnye kerana si penulis tu saja yang tahu kenapa dia tulis cmtu. Pernah gak terbaca satu blog nih yang mana, dorg bergaduh dari blog ke blog. Gaduh depan depan la kan. Nak gaduh offline / online dalam blog ape ke hal nya. He he he.

Pendapat tentuluran ialah, dorang nih inginkan kelainan (seperti gambar di atas). Inginkan sesuatu yang lain di dalam blog dorang. Kita mungkin tak nampak atau tidak tahu kenapa dorang buat cmtu. Mungkin kita rasa benda tu bodoh je. Mungkin juga tidak bermakna kat kita. Tapi ...

Monday, December 27, 2010

Malaysia Rogol Indonesia

Salam Satu Malaysia ...

Indonesia dirogol Malaysia ??? Itu dia. Kalau di Indonesia dulu, dorang menang 5-1. Di bumi Malaysia, dirogol 3-0. Terima kasih barisan pemain Malaysia kerana membuat rakyat Malaysia berasa bangga. *disclaimer* dirogol bermaksud "mengalahkan".

Semua sedia maklum, 26 Disember 2010 tanggal bersejerah Malaysia selepas berjaya melangkah ke Final AFF Suzuki Cup (previously known as Tiger Cup) untuk kali ke-2. Permulaan permainan Malaysia agak lembab di peringkat kumpulan, namun konsistensi yang ditunjukkan untuk perlawanan berikutnya memberi inspirasi kepada penyokong kebangsaan tidak kira penyokong tegar mahupun penyokong lalang. Aku juga tidak terkecuali.

Wednesday, December 8, 2010

MAHA 2010

Salam Satu Malaysia ...

Untuk memulakan entri bulan December nih, kita bukak dengan 1 Event. MAHA 2010. MAHA bermaksud Malaysian Agriculture, Horticulture & Agrotourism Show 2010. Info lebih detail boleh dapat kat sini (sila klik). Aktiviti yang berlangsung di MAEPS Serdang nih adalah tidak dirancang sama sekali. Masa tu pun, aku still 50-50 nak pergi ke taknak pergi. Last skali decide nak pergi sebab saja nak tengok keadaan sana dan nak amik gambar skit.

Aku tak tau kenapa lately ada je event memane, aku rase semangat nak pergi. Selalu jadi mangsa or yang akan gi teman, sure lah rakan-rakan office sebab aku tau dorang perlukan sesuatu yang jauh dari kesibukan kota. Ha ha ha. Takde kaitan langsung. Kita sambung cerita.

Sunday, November 28, 2010

Tips Jimat Kahwin

Salam Satu Malaysia ...

Bila cuti sekolah je, banyak je jemputan majlis perkahwinan. Tak kira dari saudara-mara, sahabat-handai mahupun rakan-rakan office ataupun kenalan Facebook. Semua nak kahwin. Meriah cuti sekolah macam nih. Kekadang tu sampai tak dapat datang sebab terlalu banyak jemputan. Jemputan skarang bukan 2-3 minit dah boleh sampai, paling cepat pon setengah jam. Lepak-lepak kejap, mahu makan 1-2 jam paling kurang. Belum termasuk jammed nak ke rumah pengantin lagi. Adeh.

Bila sebut je pasal kahwin, mesti sang Raja Sehari memikirkan tentang kos yang bakal ditanggung untuk melaksanakan satu majlis yang bersejarah. Semua nak buat sekali je, taknak majlis kahwin banyak-banyak kali. So, kene lah buat dengan betul dan grand. Maka, botaklah kepala bila terlalu memikirkan. Terutama soal perbelanjaan kahwin. Kat sini, aku nak share SATU tip penjimatan untuk berkahwin. Walaupun aku belum kahwin, tapi aku rase ini sedikit sebanyak dapat membantu korang yang nak kahwin.

Friday, November 26, 2010

Cikgu Shida Youtube Main Futsal La Plak

Salam Satu Malaysia ...

Cikgu Shida, siapalah tak kenal dengan cikgu Youtube nih. Nama dia tidak semena-mena meletup gara-gara miming dia yang perghhhhlamakkkk. Actually, aku nak letak video dari youtube lagu Kalau Berpacaran. Tapi bila search balik lagu Maher Zain nih nampak lah sempoi skit. Tol ke tak? Ntah lah. Tapi Cikgu Shida nih memang pergghhhlamak.



Kalau korang nak tau, Cikgu Shida nih

Tuesday, November 23, 2010

Pendekar Laut main Facebook !!!

Salam Satu Malaysia ...

Selasa datang lagi. Selasa hari ini tidak akan serupa Selasa akan datang. Tidak juga Selasa hari ini akan kembali semula untuk menemui umat manusia dan makhluk-makhluk tuhan yang lain. Bunyi kacang dikunyah ibarat mencetuskan satu revolusi kenapa aku perlu menulis untuk hari ini. Tiada tujuan utama. Tiada tanda aras. Tiada topik untuk diutarakan. Tiada segalanya. Hanyalah aku, laptop, keyboard, headphone dan winamp yang memainkan lagu instrumental dari album Winter Sonata bertajuk My Memory.

Melihat jam di tangan menunjukkan 1151 minit pagi. Jam di laptop 1154 minit pagi. Jam di handphone 1156 minit pagi. Kenapa semua jam itu tidak sama? Ternyata kehidupan aku dah berbeza. Berbeza dari kelaziman. Pecahan-pecahan tidak wajar menjadi teman. Teorem-teorem pitagoras menjadi kunci kejayaan. Segala pembundaran terhampir, segala janjang metrik menjadi tempat pergantungan. Oh tidak !!! Matematik kegemaranku. Semakin ditinggalkan. Fizik nadiku semakin dilupakan. Kimia uratku semakin diabaikan.

Cukup lebar dan dalam ibarat kubur 7 kaki lebar 7 kaki dalam untuk aku memulakan intro bagi update terbaru.Facebook, Twitter, Blog, Friendster, MySpace

Monday, November 22, 2010

2 Alam cerita Sensasi ??

Salam Satu Malaysia ...

Aku tak sure aku dah lambat ke awal ke ape ke nak buat review cerita nih. Tajuk cerita ini ialah 2 Alam. Ok, before proceed, biar aku cerita skit kenapa aku terlayan cerita nih. Ada 3 sebab utama aku melayan cerita ini.
  1. Hasutan Officemate - cakap cerita hantu.
  2. Hasutan Officemate - cakap cerita pecah panggung 40 juta.
  3. Hasutan Officemate - cakap nanti boss carik kalau stay office.


Logik tak logik gak la alasan aku. Nih aku nak start review dah nih. Tapi, korg layan dlu trailer die. Best woooo trailer die. Dah name pon trailer, kalau tak best sape nak tengok. Tapi, bagi aku trailer die biasa-biasa jek. Pastu baru aku start review.

Sunday, November 14, 2010

Backpacking to Langkawi

Salam Satu Malaysia ...

Kat sini nak detail out skit trip ke Langkawi. Actually, initial plan is to Krabi. Tapi, semua aware yang weather condition tak berapa mengizinkan. So, kat sini aku nak detail out skit la apa sebenarnya berlaku. Kteorg (Aku, Hanif, Firza, Faidzal, Radif) plan ke Krabi ini about 1 month before. Tema dia backpacking using land transportation. Tema je dah cm thrill kan? Ini first time la nak buat cmnih actually, so quite tempting gak la nak buat. Plan dia KL-Hatyai-Krabi.

Nak dijadikan cerita, pada Rabu pagi (target tolak ke Hatyai pada malam Khamis 4/11/2010), bukak news Hatyai dah tenggelam. Malam tu pergi Bukit Jalil tanya bas camne. Leh masuk ke tak semua. So, lepas kawtim ng bas semua, decide utk naik bas tu gak tapi tak sure nak berhenti mana lagi. Thrill nih. Tak decide agi padahal esk malam dah nak bertolak. So, kteorg makan sambil discuss lah. Banyak gak idea nak wat cmne. But at the end, malam tu decide tak proceed ke Krabi but kteorg akan berhenti di Langkawi. Dengan menaiki bas yang sama, camne nak berhenti kat Langkawi sedangkan bas tu ke Hatyai dan Kedah dilaporkan banjir ??

Friday, November 12, 2010

Langkawi - Niat Kena Betul

Salam Satu Malaysia ...

Sempena cuti Deepavali yang lalu, kami (Jamel, Firza, Faidzal & Bob) plan nak gi Krabi. Tapi, sebab cuaca tak menentu kat Hatyai, kteorg drop kat Kedah je. Then, terus shoot ke Langkawi. Planning memang ad-hoc tak igt. Main redah jek. Dengan news banjir kat Kedah la semua. Last minute betul la. So, nak cerita panjang-panjang pon tak gune sbb ramai dah gi Langkawi. Nak letak gambar pon tak gne sbb nanti berjela-jela. Dengan itu, pendekatan lebih matang, aku upload video je kat youtube yg mane ada gambar jek utk korg usha tgk.



Untuk pengetahuan korang, lagu kedua tu mmg saja aku jadikan lagu background sebab dari start kteorg keluar rumah sampailah rumah semula, lagu tu paling banyak kteorg dengar. Asal naik kereta je lagu tu. Naik lagi kereta lagu tu. Naik lagi lagu tu. Radio yang putarkan. Bukan CD. he he he ... tag line "Niat Kena Betul" ada cerita disebalik semua itu ...

Monday, November 1, 2010

Perang di Kota Bahru

Salam Satu Malaysia ...

Semua sedia maklum Kelantan telah pon berjaya menamatkan badi 89 tahun untuk memiliki Piala Malaysia agar dapat disemadikan di dalam almari kejayaan pasukan mereka. Tahniah diucapkan. Nak dijadikan cerita, pada 22 October (hari Jumaat), officemate aku, Firza telah dengan rela hatinya mengajak aku untuk pulang ke rumahnya di Kelantan. Lebih tepat di Wakaf Bahru, Kota Bahru, Kelantan. Actually, trip nih mmg betul-betul unplanned. Petang tu before balik kerja baru aku decide nak follow since die pon drive sorang.

Lantas, handset dicapai, SMS dihantar "Ayah, Amir tak balik minggu nih. Pergi Kelantan tgk bola". Green light diberi "Ok". So, malam tu nak dekat jam 11 malam gak lah kteorg gerak ke Kota Bahru. Perjalanan dijangka melalui Bentong, Raub, Gua Musang, Kuala Krai dan tiba di Kota Bahru. Ini pengalaman pertama aku ke Kelantan sebenarnya. Aku tak tahu apa yang menanti aku di depan. Yang aku tau perjalanan ini pasti memakan masa. Ya betul. Sepanjang perjalanan memang dipenuhi dengan hutan rimba.

Sunday, October 31, 2010

MotoGP 2010 - Oct.'10 Wrap Up !!!

Salam Satu Malaysia ...

Hey !!! What's up ?? Been quite a while not updating this blog huh ?? Too busy ?? Nah nah nah. I'm not quite surprise if the reason was busy. It just don't have enough time to write on something. Or perhaps, just don't feel to write. So, what to write for this time huh ?? Actually nothing to update. Perhaps I'll summarize what had happened in few weeks back. More or less, it just the same routine works I've done in the office. Not much. Quite headache for sometime. Somehow, I managed to handle it pretty well though. Good for me.

Enough about works because it will be no ending story. Let's move about event.In October as well, I couldn't remember the exact date (9 & 10 October if not mistaken), I took an opportunity to watch Malaysian Grand Prix 2010 at Sepang International Circuit. This is my first time watch MotoGP live. Been there for 2 days. First day for Qualification Day and second day for Race Day. Everybody knew who won the race. Just to re-cap, Velentino Rossi won the race while Jorge Lorenzo won overall MotoGP 2010. It was awesome !!!

Saturday, October 2, 2010

Elin's & Eriq's Reception

Salam Satu Malaysia ...

Minat menulis dah berkurang, tapi akan masih gagahkan juga untuk menulis. Ingat lagi pada tanggal 18 September 2010 ?? Reception office mate aku yang bernama Norfazlin bersama pasangannya Nasyriq. So, kat sini malas nak tulis panjang-panjang.
Biar gambar menceritakan segalanya.

Tugas utamaku ialah mengambil gambar walaupun dia dah ada jurugambar professional. Apa aku kisah. Layannnn ...

Tuesday, September 21, 2010

Pilih Dengan Bijak Walau Tidak Tepat

Salam Satu Malaysia ...

Kehidupan merupakan satu pilihan. Anda setuju? Anda jawap, dan terima seadanya. Saya tidak akan merungkai lebih dalam mengenai pilihan tetapi saya hanya akan mengutarakan pendapat saya. Pilihan di depan mata, kenapa tidak memilih? Anda terlalu inginkan kesempurnaan? Pernahkah anda terfikir, jika seseorang meminta anda untuk mencari bunga yang paling cantik di lapangan padang dengan syarat anda tidak boleh berpatah balik, adakah anda mampu dan yakin bunga yang anda cari itu adalah yang tercantik? Sebagai contoh, saya berjalan mencari bunga, saya menjumpai satu, tetapi saya yakin ada lebih cantik dihadapan, tapi pada hakikatnya, bunga yang saya jumpa sebelum itu adalah yang paling cantik. Adakah kita harus berasa menyesal? Anda jawap, dan terima seadanya.

Seperti mana hidup ini, kita diberi pelbagai pilihan. Mungkin pilihan yang kita buat tidak menyebelahi ktia pada dasarnya. Tapi, mungkin ia amat berguna pada satu ketika nanti. Saya rasa terpanggil untuk menulis entri ini selepas bersembang secara virtual dengan salah seorang rakan yang sedang berjuang dalam menentukan pilihan terbaik untuk kerjaya beliau. Tidak ubah seperti saya sekarang. Saya juga memerlukan pilihan dan ingin membuat pilihan dalam menentukan hala tuju kerjaya saya pada masa akan datang.

Monday, September 20, 2010

PM: Selangor vs. T-Team

Salam Satu Malaysia ...

Walaupun entri nih agak lambat untuk diupdate, aku nak update gak sebab malam nih (20 Sept. 2010) aku takdapat gerak ke Stadium Shah Alam tengok Selangor vs. Perlis untuk Piala Malaysia. Ok. Last week Selasa, aku, faidzal, ainna & nina dengan rela hati dan teringinnya untuk menyaksikan perlawanan antara Selangor vs. T-Team. Game berkesudahan Selangor menang 3-1. Sekian.

Gambar-gambar adalah seperti di bawah:

STARians Beraya !!!!

Salam Satu Malaysia ...

Sudah lama tak update ini blog. Rasanya, entri paling sikit untuk tahun nih bagi bulan nih. Actually, banyak je berlaku lately untuk membolehkan blog ini diupdate. Tapi macam biasa, kemalasan melampau macam garfield membantutkan segala usaha murni tersebut. So, masih tidak terlewat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca. Entri kali nih berkisar raya bersama rakan-rakan sekolah rendah & menengah.

Dengan kehadiran Syawal, tidak terlepas aktiviti rakan-rakan sekolah lama untuk berkonvoi raya dari satu rumah ke satu rumah yang lain. Pada 16 September, konvoi dah bermula dari rumah aku dan beberapa buah rumah lagi. Ia disambung semula pada hari Jumaat. Ok. Nak dijadikan cerita, hari Jumaat itu aku sepatutnya amat sibuk tapi kepenatan melampau, aku terhadkan aktiviti aku. Pada petang Jumaat, aku pergi ke rumah abang Wadi di Bukit Antarabangsa since dia cakap abang Klassik dia ada skali. So, datang nak jumpa wish raya then balik lah. Singgah kejap jek. Duduk dalam kereta lagi lama dari duduk bersembang (gambar bawah tiada kaitan kerana hanya penyeri blog).

Tuesday, September 14, 2010

Raya 2010

Salam Satu Malaysia ...

Ramadhan meninggalkan kita dengan penuh rasa keinsafan. Penuh tanda tanya. Penuh kesedihan. Ia juga sebagai satu tanda kemenangan untuk umat Islam. Dengan itu, Syawal menjelma, Hari Raya menjelang tiba. Sebagai tanda syukur seorang manusia yang menumpang di bumi-Nya.
(nota kaki: intro karangan sendiri)

Hari raya tahun nih tiada banyak bezanya seperti tahun-tahun lepas. So, nak wish Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Ampunkan salah silap, tersalah bicara, terkasar bahasa, termakan terminum dan segalanya yang mungkin menguris hati sesiapa.

p/s: serius lama tak menulis & takder ape nak tulis

Sunday, September 5, 2010

Friendly Selangor vs Johor FC

Salam Satu Malaysia ...

Ok. Very short entry. Semalam, Sabtu malam Ahad, saja je pergi Padang S.U.K di Shah Alam. Nak amik gambar tengok friendly match Selangor vs Johor FC. Game friendly mmg rilek-rilek jek. Game start around 1015 PM and end results dia seri 1-1. So, kat sini nak publish 3 photos jek sbb tak reti lagi nak amik gambar malam-malam. Btw, captain Selangor (Amri Yahyah) mmg idola la. Ha ha ha.

p/s: Selamat habiskan puasa yokkk.

Thursday, September 2, 2010

Tiada Tajuk

Salam Satu Malaysia ...

Aku baru je habis kemaskan diri selepas balik dari futsal. Kali ini amat puas sebab dapat merealisasikan cara permainan sendiri. Ayat nak dewa. Ha ha ha. Dapat gak keluarkan peluh secara bersukan daripada terperuk kat office mati kesejukan. So, tadi kat office awal-awal pagi aku dh settlekan half keje aku sbb half lagi aku target nak buat dalam nak dekat-dekat balik. Aku nih suke on off on off time keje. Kejap-kejap nanti hilang lah aku dari workstation. Merayap entah ke mana-mana. Usha luar dari tingkat 44. Style kot.

Around 10:30 cmtu, officemate aku a.k.a opponent futsal aku tadi, mintak tolong buat logo (bukan logo sangat pon). Ala-ala macam tulisan la. Aku tak tau lately, kalau bosan dlu aku salu je PM org kat gTalk, YM, FB etc. Tapi, lately aku cm malas tp tade lah malas sangat. Ntahlah, kekadang rasa tawar hati pon ada. Rasa insecure pon ade. Macam-macam la rasa lepas satu-satu penjelasan, perkataan, pendapat dan lain-lain lagi yang telah diutarakan. So, aku ON la photoshop aku. Aku suke jek mebelek-belek photoshop nih. Aku bukan nye reti sangat, saje main tekan-tekan. So, dalam masa 2 jam, hasil aku seperti gambar di atas.

Monday, August 30, 2010

Seharian di office ...

Salam Satu Malaysia ...

Bebekalkan tidur yang kurang cukup gara-gara menonton perlawanan tak best Real Madrid vs Real Mallorca, aku gagahkan diri gak masuk office. Laptop dibuka, plug dipasang, suis ditekan. Bermulalah rutin aku seharian di office seperti hari-hari sebelum ini. Laci dibuka mencari tie yang bersesuaian dengan warna baju. Sebab hari ini aku pakai baju putih, warna apa pon tetap sesuai. Laptop di login, gtalk di sign in, facebook dibuka. Selesai semua itu, barulah aku mula sign in kepada outlook aku.

Oh tidak!! Hari ini tidak seperti hari-hari lain. E-mail semalam dan awal pagi tadi telah masuk sebelum jam 8 pagi. E-mail daripada Skill Group Advisor aku dah lama menyinggah di outlook aku since malam semalam. Dibaca dengan teliti, aku siapkan ia sepantas yang boleh. Aku tidak perasan dia sudah masuk office. Setahu aku dia bercuti hari ini. Datanglah dia ke tempat aku sambil meminta apa yang dipesannya semalam. Aku dah siapkan before 8:30 pagi lagi. Sebenarnya, thumb drive diberi untuk aku lakukan sesuatu. Aku rela. Itu tanggungjawabku.

E-mail kedua yang masuk sebelum jam 8 pagi datangnya dari Kerteh. Ia mengenai proposal yang aku submit last 2 weeks. Proposal aku diterima 75% sahaja. Aku estimate lebih rendah dari apa yang dikehendaki olehnya. Sebab budget cutting skang, aku taknak proposal aku direject sbab cost yg bukan-bukan. Aku try justify kenapa aku buat cmtu. Tapi takper sbb proposal kene lebih, sbb sure kene potong gak nanti. Aku revise balik proposal aku and seek for approval. Hopefully, Skill Group Advisor aku dapat present proposal aku kepada pihak di Kerteh by next week.

Tak Faham

Salam Satu Malaysia ...

Jam pukul 1:00 pagi hari Isnin. Macam biasa Ahad malam Isnin, aku susah tidur. So, semalaman nih aku buat write-up utk submission esok masa kerja. Baru je siap tadi. Hari biasa aku jarang bukak email Yahoo & Gmail aku, so masa nih lah aku nak clean up email aku. Yup !! aku dh clean-up. Kali nih, aku tak just archive jek, aku go through satu-satu. And based on feedback given, aku dh re-allign balik segala setting email aku, FB aku, blog aku dan segala-gala yang menggunakan email. Semua tu aku buat sekarang gak sebab takut tak sempat nak buat. Ok!! Satu dah abes.

Kedua, sebagai tanda terima kasih dan syukur aku, aku dah siapkan satu parcel untuk dihantar pada esok hari ataupun hari Rabu. Target sampai ke destinasi hari Khamis or Sabtu. Mungkin itu penghantaran terakhir aku untuk Ramadhan kali ini seperti yang aku telah niatkan pada awal Ramadhan. Walaupun segalanya seakan tidak baik sekarang, niat tetap niat. Buat tetap buat. Prinsip tetap prinsip. Janji tetap janji. Habis benda kedua.

Ketiga, last week travelling aku Klang-Batu Pahat-K.L-Shah Alam-Klang. This week, K.L-Klang-K.L-Melaka-K.L-Klang. Banyak sangat travel lately. So, aku akan kurangkan tapi, aku suka travel nih. Bila travel, hati aku tenang skit. Takder fikir bende bukan-bukan. Lately life been hard and become harder day to day. So, I need some space of air to breath. Yaaa. Daripada mengenang nasib yang bukan-bukan, baik aku fokus dan terus berlari untuk mengejar cita-cita aku. Mungkin sudah nasib aku bulan Ogos merupakan bulan malang bagi aku. Lihat sahaja tahun lalu. Bulan Ogos juga telah seakan-akan memporak-perandakan hidup aku.

Friday, August 27, 2010

Kekuatan Hidup

Salam Satu Malaysia ...

Lama dah aku tak utarakan pendapat aku sendiri berdasarkan pemerhatian dan pengalaman. Dalam kan maksud dia? Yaaaa. Kali ini aku nak discuss atau memberi pendapat mengenai satu peribahasa Melayu "Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran".

Kalau dari maksud asal peribahasa ini, ia membawa maksud mudah ialah JANGAN TAMAK. Itu dari segi satu konteks. Konteks lain membawa maksud apa yang kita dah ada kita tak pernah puas dan kita inginkan lebih. Tapi, akhirnya kita tidak dapat pon yang lebih tu, pada masa yang sama kita terlepas apa yang kita dah ada.

Jadi, di sini aku nak bagi lah contoh sebenar yang pernah terjadi kat aku few years back and yet same thing almost happen again. I repeat, again. Kalau dulu, aku set priority apa aku nak buat, siapa aku nak jumpa, apa aku nak beli, exam nak score paper mana. Semua ada priority. Lagi tinggi priority dia, lagi struggle aku usaha walaupun aku tau end up tak berbaloi pon. So, bila aku fokus on the highest priority, aku hilang all the lowest priority. So, conclusion dia, apa aku kejar yang mana aku dah set TOP PRIORITY tapi aku tak dapat sebenarnya and at the same time aku hilang LOWEST PRIORITY.

Thursday, August 26, 2010

Hakim pun ada Istana ?

Salam Satu Malaysia ...

Datang kerja dengan perasaan amat mengantuk selepas penat berfutsal malam semalamnya itu. Rasa nak tidor je kat office tu. Sampai tengah hari still boleh tahan. Lepas tengah hari, otak dah jammed. Memang takleh fokus lantas terus aku buat perkara bukan-bukan. *off topic*

Nak cerita skit pasal tadi lepas balik kerja, aku ng housemate aku (Hanif) plan nak photo outing kat Putrajaya. Dalam keadaan kepala pusing drive terus ke Putrajaya. Jalan jammed cm biasa la. Kura-kura gerak lagi laju. Actually, tade ape-ape plan pon nak gi sana. Sampai sana around 6 petang. Terus drop by kat Masjid Besi tu then sambung lagi jalan nak cari spot menarik. Tak jumpa pon sebenarnya. End up singgah Bazar Ramadhan Presint 2 beli makanan utk berbuka. Ini kali pertama aku turun bazar sejak 1st day puasa. Besar gila bazar.

Monday, August 23, 2010

Motivasi Dinding

Salam Satu Malaysia ...

Di kala kebosanan selepas balik kerja, walaupun hanya berbaki 45 minit sebelum waktu berbuka, gambar diambil tanpa mengira waktu dan siapa menjadi mangsa. Setiap objek mempunyai maksud tersirat yang mungkin kita boleh rungkaikan. Perghhh. Intro dh macam A Samad Said. Kepala dah makin botak bila fikir office. Yes, work will never have its ends. They will never end. Never ending story I would say.

Tiba-tiba lak aku nak ulas pasal kehidupan. Pernah dgr org cakap, muka tembok? Sama lah macam muka tak tau malu. Itu bukan isu, sebab itu peribahasa yg dah lama guna sejak lama dlu. Jalan jangan pandang belakang. Aku tak setuju. Kalau tak pandang belakang, kita tak igt apa salah kita dah lakukan. Kita tak boleh bangga dengan kejayaan kita yang lalu. Jalan jangan sampai jumpa dinding. Samalah macam kehidupan, bila jumpa dinding ibarat ada satu masalah yang besar gila sebab takut dinding tu takleh nak roboh. So, easy conclusion is our life ends here. The truth is, no it won't.

Sunday, August 22, 2010

Rezeki

Salam Satu Malaysia ...

Di mana ada kesungguhan di situ ada highway. Mungkin benar jugak kata-kata Mat Sempit tu. Ya !!! Memang benar. Sempena bulan Ramadhan & Syawal yg bakal menjelang nanti, aku dan beberapa rakan kongsi aku yang lain ada la buat bisnes kecil-kecilan. Niat mmg saja utk main-main rasa penat cmna org berniaga. Sales boleh tahan lah. Untung berapa tu confidential beb. Takleh disclose. Kteorg berniaga kuih raya untuk officemate yang lain. So, depa tak yah la susah payah gi beli sbb balik gheja sure suma penat.

Order suma dh settle time puasa ke-2 aritu. Kiteorg close order time tu. And tak berminat nk amik and extra order sbab nih 1st time main jual-jual, so tak rajin sangat lah. Niat just nak tolong-tolong rakan-rakan. Dapat gak pahala bulan Ramadhan nih. X kisah la ikhlas ke tidak. Keikhlasan tak datang kalau tak buat. He he he...

Saturday, August 21, 2010

2 Sahaja !!!

Salam Satu Malaysia

Nak cakap 2 benda je nih

  1. Baru balik TGV tgk The Expendables and tak berminat nak tulis review die
  2. Selamat berbuka kepada yang berpuasa

p/s: esok nak gerak ke Johor. sapa-sapa duk Johor meh angkat tangan !!!!

Thursday, August 19, 2010

Tunangku Bunuh Diri

Salam Satu Malaysia ...

Tunangku mendiamkan diri. Nak kahwin ke taknak nih? Preparation almost baru nak start. Puasa dah nak masuk pertengahan, berbuka sekali memang belum lagi. Raya nanti tak tau camner. Kenapa kamu senyap jek? SMS tak balas !!! Call tak angkat !!! Paling teruk kalau call, kamu letak terus. Kecewa saya selaku pemanggil setia nih. Apa lagi yang kurang? Tak cukup ke kebahagiaan yang saya bagi selama ini?

Kalau awak nak putuskan pertunangan kita, marilah kita berbincang. Ini awak diam seribu bicara. Jangan sampai saya membuat pelbagai spekulasi di bulan Ramadhan ini. Jangan jadikan benda kecil sebagai tanda perpisahan kita. Jangan jadikan isu remeh untuk meretakkan perhubungan kita yang telah terjalin selama 7 tahun. Tolong lah selamatkan perhubungan kita. (gambar bukan gambar tunangku yang sebenar)

Tuesday, August 17, 2010

ANTI Agama & Kerajaan?

Salam Satu Malaysia ...

Sempena bulan Ramadhan nih, kat office melambak masuk email kuih raya, email tazkirah, email ajak berbuke bersama, email kerja dan email macam-macam lah. Dalam aku duk kalut nak archive segala email nih, tiba-tiba, e-mail dari Norfazlin (bukan nama sebenar) masuk. Pluporp!! (bunyik dia). Ada attachment. Tengok gambar bawah nih attachment dia.

Lepas baca je tgk, terkejut besar plak aku. Nih bukan kes pertama orang-orang cmnih ada kat FB. Dah banyak kali kot. Tapi, kali nih aku tertarik skit sebab budak nih macam seolah-olah memusuhi AGAMA & KERAJAAN. So, aku malas nak comment banyak. Korang tgk dan nilailah sendiri. Malas mau cakap. Sendiri dah besar. Sendiri ada akal. Sendiri pikir laaaaaa.

p/s: click gambar kalau mau besar. tekan ctrl+scroll ke atas utk zoom.

Sunday, August 15, 2010

Jalan Raya Malaysia Terbaik !!!

Salam Satu Malaysia ...

Lame gak aku tak update blog nih. Tapi hari ini rase terpanggil nak update blog nih atas satu sebab utama. Untuk pengetahuan pembaca, company aku keje, during bulan puasa, dorg bagi staff balik pukul 4 petang. Macam satu berita baik bagi aku. Aku rase, itu memang good news. Tapi, dah 2 kali aku balik sharp pukul 4 petang, sampai rumah ingat dalam pukul 5, tapi takpat jek sampai around time tu. So, kat sini aku nk share skit experience aku balik petang Jumaat dari Kuala Lumput ke Klang.

Sharp pukul 4 aku gerak dari office. Amik LRT sampai Kampung Baru untuk amik barang kat rumah sewa. Then, terus lah gerak ke Klang. Aku tak sure nk ikut Jalan Tun Razak then turun Jalan Duta (untuk masuk NKVE) or masuk Jalan Kuching (untuk masuk Federal). End up, aku pilih ikut Jalan Tunku Abdul Rahman masuk Jalan Tun Dr. Ismail then masuk Jalan Kuching untuk tembus ke Federal Highway.

Ternyata silap pemilihan jalan aku. Atuyai. Aku stuck kat Jalan Tunku Abdul Rahman je nak dekat setengah jam. Then kat Jalan Kuching tu memang aku fed-up gile. Seriusly. Kat situ je aku stuck dekat 45 minit. Just utk beberapa kilometer. Tak pernah aku rase slow gile cmtu. Motor kiri kanan celah sane celah sini. Around 5:30 baru dapat masuk Federal Highway. Ok skit sebab time tu laju, sampai lah ke Mid Valley. Tibe-tibe plak, BAMMMMMMMMM.

Tuesday, August 10, 2010

Sincere

Salam Satu Malaysia ...

I'm going to write this post in English. Meaning? My entry will be coming from the sincerity of my heart. It may difficult to express it in Malay but I'm grateful that I still can express it through my writing. Before I proceed, let me apologize for my "bad" English. I admit that I'm not good in English but I believe I've improved better and better as time goes on.

It take hours for me before I came to the decision to express the feeling depth inside my heart. It take hours for me before I can click the publish button. I've to undergo so many analysis conducted on my own before I've the strength to write this. I hope by writing this, I'll feel better. I'll feel great. I'll feel relief.

Sunday, August 8, 2010

Harapan Ramadhan

Salam Satu Malaysia ...

Bulan Ramadhan bakal menjelang.
Sudahkah anda bersedia?
Sudahkah saya bersedia?
Adakah Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelum ini?
Adakah Ramadhan kali ini lebih sempurna dari sebelum ini?
Apakah percaturan untuk Ramadhan kali ini?
Jawapan kepada soalan-soalan hanya pada anda & saya.



Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak pada seluruh umat Islam di Malaysia dan seluruh umat Islam di dunia. Moga Ramadhan kali ini lebih bermakna untuk anda semua.

-ikhlas dari tentuluran.blogspot.com-

p/s: semasa post ini diterbitkan, saya pasti sudah "tidur".

Gambar Mawi Tak Senonoh

Salam Satu Malaysia ...

Asmawi Ani? Siapa je tak kenal mamat nih. Raja SMS satu ketika dlu. Skang jutawan. Sapa sangka DJ pasar raya boleh berubah nasib serta merta. Bukan ikut MLM pon. Sejak jadi juara Akademi Fantasia musim ke-3, nasib beliau berubah sekelip mata. Kahwin pon dengan Ekin. Boleh tahan lawa. Kaki pon panjang. Pakai tudung lagi. Itulah serba sedikit pasal Mawi.

Tapi, dalam setandan pisang tak semuanya yang baik. Dalam sepelatun askar tak semuanya baik. Dalam semua highway tak semuanya tak jammed. Itulah perumpamaan yang aku ingin sampaikan. Sebab nila setitik rosak susu sebelanga. Itulah dia. Sebab satu perangai tak elok, satu Malaysia kecoh nanti pasal si Mawi. MAWI PERANGAI TAK SENONOH.......

Saturday, August 7, 2010

Korea & D5000

Salam Satu Malaysia ...

Pelik tapi benar. Itulah yang berlaku minggu nih. Aku tak tahu sejak bila pagi-pagi aku bangun tidur badan aku rasa sakit-sakit. Kaki kau rasa lenguh dan rase mcm lepas main futsal padahal xmain pon minggu nih. Kepala sakit petang-petang sampai ke malam. Haish. Penghapus dosa-dosa kecil rasanya nih. Tapi aku lagi pelik bila kejadian yang bakal aku ceritakan nih terjadi kepada aku.

KOREA. Negara asia timur yang amat maju. Jika tidak ke UTP, aku mungkin sudah belajar di sana. Ok. Itu cerita lama. Tak elok kita ungkit. Pada satu hari semasa bekerja minggu nih, aku didatangi satu panggilan telefon. Ingatkan urgent, rupanya tidak. "Azmil, gi Korea jom!". Terkejut beruk. Yup!! Aku admit aku ada usha tiket flite malam semalam nye tu, tapi bukan untuk ke sana. "Sapa lagi gi?" tanya aku dengan sopannya. "Semua budak-budak". Ermm.

Thursday, August 5, 2010

Business ??

Salam Satu Malaysia ...

Business ?? Busyness ?? Marketing ?? Night Market ??
itulah yang aku & 3 partnership lain sedang buat. Tak pernah terlintas dalam sanubari (ayat poyo) nak menjual barang. Berniaga. Ape tah lagi menceburi bidang marketing. Bermula dengan idea untuk mendapatkan pendapatan sampingan, 4 kepala yang mempunyai kepakaran masing-masing telah mencapai satu idea yang kononnya idea 1 Malaysia.

Sempena musim perayaan yang bakal menjelang, kami cuba berjinak-jinak untuk menceburi alam perniagaan. Ini merupakan permulaan untuk cuba bidang ini kerana modal yang diperlukan tidak lah berjuta ringgit. Anda boleh melihat produk yang kami jual seperti gambar di bawah

Monday, August 2, 2010

Muay Thai vs Couple Inside

Salam Satu Malaysia ...

Pada Jumaat malam yang lepas, patutnya aku dijadualkan bermain futsal di Klang pada jam 12:00 malam. Event yg mane aku setup end up aku sendiri tak datang. Anyway, aku puas hati tak datang sebab aku ade event lagi best malam tu gak. Freestyle Kick Boxing & Kejar Couple Romance sampai Tasik Titiwangsa ...

Masa kat office, hampeh tol 2 orang officemate yang berjaya mengagalkan plan aku untuk main futsal malam tu. Offer dorang baik punya. Gi tgk Freestyle Kick Boxing ala-ala Muay Thai kat Kajang. Actually, nak tgk anak buah Firza gi main kat sane. Memandangkan aku nih mudah dihasut oleh plan-plan yang jarang dibuat, aku ON jek lah. Agpun, nih first time aku nak usha bende-bende mcm tu.

Opening game malam tu, budak pompuan

Friday, July 30, 2010

Champion MSL?

Salam Satu Malaysia ...

p/s: MSL = Malaysia Super League

Ok! 2 hari tak berblog kan? Erm. Just tade mood & keadaan kesihatan tak mengizinkan. So, since hari ini hari Jumaat and readers pon sure mcm kurang jek, aku nak update skit jek. Aku ade topik lain actually, tapi tadi bukak link FAM, terjumpa announcement nih (refer gambar bawah).

Persoalannya, adakah itu satu kontroversi?

Tuesday, July 27, 2010

Jika Aku Tahu Esok Matiku

Salam Satu Malaysia ...



Petang nih aku balik awal sebab keadaan diri yang kurang sihat. Aku online just untuk membaca blog-blog lain. Sedang aku blogwalking, aku jumpe satu blog nih. Die ade lagu Ramli Sarip bertajuk Andai Ku Tahu. Diadaptasi dari lagu Indonesia. Tapi, bukan lagu yang menjadi isu aku kali nih. Bila aku dengar lagu tu, aku teringat pulak perbincangan aku kat office tadi. Sedang kiteorang berbincang, perbincangan terhenti seketika. Amalia, officemate aku tiba-tiba secara tak semena-mena cakap, "Aku taknak mati lagi. Aku masih nak puasa lagi".


Terkejut lah masing-masing...

Monday, July 26, 2010

Virus Cinta Masuk Hidung

Salam Satu Malaysia ...

Monday Blues??~~Aiyakk..Hari nih tader istilah Monday Blues untuk aku. Aku memulakan kerja dengan tekun sekali kerana hari ini hari Isnin. Poyo tak hengat. Semalam around 12 malam dh masuk tidor dah. Pusing kiri. Pusing kanan. Pusing depan. Pusing belakang. Xdapat tidur gak. Inilah masalah aku dari dlu. Kalau selsema jek ssh nak tidur. Cuba mencuba sampai lah around 1:30 tak tidur tidur gak. Ape lah nasib. Tau tau jek dah tertidur. Tu pon terjaga banyak kali. Hidung amat tak selesa. Ini semua rezeki.

So, datang office tadi kepala berat jek. Malas nk masuk pon ade. Tapi demi tanggungjawab ke atas negara dan rakyat Malaysia (ayat poyo) aku gagahkan diri gak datang office. Hingus kat hidung nk keluar je kene tarik balik. Tapi, kekadang best sbb bile kite selsema orang takut skit ng kite. Takut berjangkit. Xtau aku dpt selsema nih dari siapa. Tapi, feel gak kekadang. Bukan selalu kene kan. Dulu time org kene selsema ke demam kat office aku salu gurau ckp, jgn MC, kasi skit kat aku. Skang dh kene batang hidung sendri baru tau.

Attend section meeting pagi dengan hidung dh mcm badut. Bile duduk static je leh feel hingus nk keluar. Gile style. Aku suke time tu. *Suke main hingus time tu*. Kah kah kah. Tapi, yg tak feel bile nk tarik balik. Over tarik nnt msuk tekak. Tu tak best tu. Ape nye entri la. Pasal hingus pon nk gadoh kan. Initially, mmg plan nk gi klinik pas meeting tapi tak jadi. Rugi la tak gi klinik kan sebab company dh cover. Padahal selsema jek pon.

Petang tu, takleh tahan dah. Serius aku dh tak leh tahan. Bagi menjalankan tanggungjawab di office, xnak lebih ramai org berjangkit, aku pon gi la klinik kat KLCC level 4 tu. Doktor Gopi nama dia. Dia pakai iPhone 3GS. Siap ada

Sunday, July 25, 2010

Apa RMK-10?

Salam Satu Malaysia ...

Masihkah anda ingat yg aku penah ckp aku pergi ceramah UMNO Jumaat lepas? Roadshow Selamatkan Negeri Selangor Darul Ehsan nama ceramah die. Ceramah yang dijadualkan start pukol 9:30 malam terlewat sedikit. Tapi, aku kagum dengan pihak penganjur sbb dorg mampu selitkan impromptu nye ceramah. Ceramah yang betul patut diberi oleh Datuk Noh Omar. Aku tak tau latar belakang penceramah. Tapi, dorg ade cite and aku tak ingat. Maybe korang leh google sendiri.

Sebelum aku cite pasal ceramah haritu, kalau korang perasan, dah seminggu kat blog aku ade link blog politik. Actually, link tu sume dalam bookmark aku. Tapi, bile asik format laptop link semua hilang. So, xnak kasi hilang, aku add kat blog sendiri. Terpulang pada anda untuk berkata apa pun. Saya tidak kisah sama sekali. Aku pon bukan jenis ikut gila gila politik ini semua. Tapi kekadang tu berminat nk tau ape lagi ape lagi ape lagi. Kata gen-Y kan.

Nih first time aku gi ceramah politik selepas disekolahkan semasa

Antik & Otai

Salam Satu Malaysia ...

Readers, korang have fun tak hari Sabtu ?? Ahaks..bagi aku, Sabtu aku on 24 July ialah hari paling penat dan banyak aktiviti. Aku suke keadaan itu sbb takyah nak susah susah fikir bende yang tak patut. So, major aktiviti actually ade 2 jek. X banyak mane pon. Tapi, mungkin sebab minat or minat or minat mendorong aku untuk explore lagi bende tu. Dasar gen-Y, mmg suke explore bende bukan-bukan. So, jom kite summarize..

Aktiviti 1: Mencari Barang Antik di Am Corp Mall

okes..few days back, aku dpt message dari Abg. Din kat FB. Die gitau, die nk gerak KL. Tapi, aku tak sure date die. Btw, abg. Din ni aku first time jmpe die kat Jitra. So, aku reply ckp ok jek just gitau masa ng date. Tup tap. Rupenye on 24 July die turun KL. Ok. Aku pon, roger je lah. Janji pada awalnye pukol 9 pagi kat Am Corp Mall. Aku grk dari Klang pon around 8:30 cmtu lah. Sampai jek sane, kedai mane bukak lagi. Sms tanye, die still having breakfast. Ok, aku cari port lepak dlu. Around 10++ baru die sampai.

Die nih gile barang antik. Aku just nk usha usha jek. X minat sangat. Just suke tgk and ade gak la yg bekenan kat hati. Aku tak penah tau kat LG Mall tu ade kedai ala-ala cm kat UpTown, berderet jual barang antik. Semua otai-otai jek yg jual. Pergghh. Kagum syial time tu. Siyesly aku tak penah tau. Yg aku tau pasal Mall nih, ade satu kedai DSLR yang jual quite murah gak. Tu jek. So, jenjalan usha skali. Abg. Din dtg ng adik die Naim. Aku penah gak jmpe. Mmg style tak minat sgt la kot. Ha ha ha.

Saturday, July 24, 2010

Futsal Nite Fever

Salam Satu Malaysia ...

Anda ingat entri ini? Kali ini, lanjutan daripada entri ini. Memang menjadi kelaziman dan minat yang mendalam terhadap sukan 5 sebelah ini. Ia nampak bodoh kerana 10 orang ingin mengejar 2 impian. Impian pertama mengejar satu benda bulat yang tidak ada perasaan. Impian kedua untuk memastikan benda bulat itu melepasi garisan di antara 2 tiang. Pelik nya sukan ini. Tapi ramai yang menyukainya kerana ia BEST. He he he.

Nak dijadikan cerita, berbekalkan keazaman yang tinggi juga, aku gi sana tak naik Janda Hitam (Black Widow) a.k.a Persona aku. Lama tak bawak kereta manual. So, aku naik si pintar Kancil lama aku. Lama dah tak naik keter tu. Dulu, keter tu la yang bawak aku sampai ke Penang, Sungai Petani dan merata lagi. Kereta tu gak lah yang bagi FYP (final year project) aku dapat A. Banyak jasa kereta tu. Start je engine kereta, masuk gear, perghhh .... lama x bawak manual. Serius lama xbawak manual. Tengah aku duk bawak kereta tu, tiba-tiba jek ...

Friday, July 23, 2010

Jumaat Tapi Tak Jammed

Salam Satu Malaysia ...

WoW. Hidup kembali ceria huh? Hey hey hey. Facebook dah aktif kembali? Yo Yo Yo. Okes. Nak menulis skit sebab jap agi nak gi Ceramah UMNO. Hari ini ada meeting. After lunch kat Dayabumi. Time lunch terus amik kereta balik rumah. Gerak ke Dayabumi amik chip coin utk tiket parking. Gerak Masjid Negara dan kembali semula ke Dayabumi. Meeting scheduled @ 3 PM. Great. Satu je aku tak suke meeting nih. Dorang panggil aku Encik Azmil. Diulang Encik Azmil. I hate title "Encik" kat depan tu. Panggil nama sudah. Xpayah nak formal bagai. Aku bukan PTD mcm Pekro. Hihihihi.

While meeting tgh running, kantoi tak silent handphone. Ringtone plak slack tak tukar profile semalam. Lagu Cinta Pantai Merdeka (chorus). Pergh. Rock Kapak syial Exec P nih. Damn it. Malu tapi pepandai la cover. Agak rude kalau bunyik handphone time meeting. No tak dikenali pada awalnya. Emergency call

Futsal Jumaat

Salam Satu Malaysia ...

Di suatu petang (beberapa minit yang lalu) ... click click (bunyi SMS) ...

From: Dek Chik Faris

"Sori kwn2, kita ada pertukaran waktu utk futsal malam nih..waktunya telah ditukar pukul 12.00 - 1.30..sejam setengah court kecik futsal arena..jumpa kamu semua di sana.."

masalah ke penyelesaian nih ??? ko ingat aku

Jujur Dari Hati

= This Post have been REMOVED by Author =

Thursday, July 22, 2010

Down Town Cheras

Salam Satu Malaysia ...

Korang semua mesti pernah terdengar istilah Up Town, Down Town, Bundle etc.. Tempat mcm nih salu nye mule beroperasi seawal jam 11 malam. Awal lagi pun ade aku rase, tapi tak feel la kalau sampai awal-awal. Actually, ade kebaikan die gak dorang bukak lambat. Mcm aku yang keje 8 pagi sampai 5 petang. Tu kalau ikut kontrak. Kalu kene extend, kekadang sampai malam. So, bile nak ade happy hour kan? Jawapan die mudah, Up Town, Down Town. Amik kunci keter, gerak sane cari barang, cuci mata, hibur hati, makan senang, balik tidur. WoW. Pakej lump sum tu. Sape nak offer cmtu lagi kan?

Nak dijadikan cerita. Semalam lepas office hour (after 5 PM), saje je trigger bdk2 office gi Downtown Cheras. Aku tak pernah sampai sana actually. So, disebabkan keinginan memuncak, ajak la sesape nak gi. Bajet skit jek nk follow, skali perghhhh

Wednesday, July 21, 2010

Hantu di Office

Salam Satu Malaysia ...

Pada suatu malam di office, bayangkan anda mendapat email ini ...

Dear Azmil,

Good to see that you left the office early tonight. I know Shahrin told you about my death. I was also a workaholic like you. I would sit late in the office, even when no one was around me. I just being at office. I had no friends, no social life. Even on weekends I would use to come to office. I missed all the fun in my life. Even my death happened at office while I was working. My dead boy was found by the house keeping guy and the security guard at the reception. I took a lot of work stress which my conscious mind could not bear that day. I ignored all the health problems I was having. And finally on that night (20th October 2009 @ 1124 PM)

Tuesday, July 20, 2010

Lampu Stop

Salam Satu Malaysia ...

Hu hu hu. Aku amat letih dan penat hari ini tapi somehow aku happy gak sebab dapat lepak reramai dengan kengkawan office. Actually, dah lama gila aku tak join budak budak lepak lepas keje. So, sebab masing-masing stress keje nk kejar deadline 23 July nih, officemate ajak teh tarik lepas keje. Tinggalkan keje yang melambak tu, terus gi pekena teh tarik kat Level 2 KLCC. And for the first time, aku bayar RM3.30 untuk secawan teh tarik (cawan mcm kat rumah tu). Abaikan. So, what's the topic tonight ?? Topic dia ialah Lampu Stop !!

Monday, July 19, 2010

Friendship @ Friendshit

Salam Satu Malaysia ...

Nota Tangan: Entri ini mungkin panjan tapi saya rasa berguna.

Selamat malam semua. Berlatarbelakangkan alunan muzik Hotel California dendangan kumpulan Eagles, saya rasa terpanggil untuk menyuarakan pendapat dan luahan hati saya. Seperti yang pernah saya katakan pada entri sebelum-sebelum ini, Tentuluran[Dot]Com merupakan rakan baik saya untuk saya bercerita. Walaupun ia bukan benda hidup, namun ia lebih berharga dari apa yang saya sudah miliki setakat ini.

Perjalanan hidup seorang manusia dicorakkan oleh kedua ibubapanya. Semua orang tahu bahawa bayi yang baru dilahirkan merupakan sehelai kain putih. Ibubapalah yang mencorak kain tersebut untuk mendapatkan corak terbaik. Perjalanan hidup manusia tidak seperti yang dipinta atau dirancang oleh manusia itu. Ia merupakan lebih kepada pengalaman hidup yang bermakna untuk menempuh hari muka. Itulah realiti kehidupan dari sudut pandang saya. Setiap perilaku manusia, pasti mempunyai sebab dan akibat. Kita mungkin tidak tahu atau sedari apakah muslihat di sebalik setiap tindakan manusia. Hanya dia seorang yang tahu akan tindakan yang dia lakukan. Kita sebagai manusia biasa tiada hak untuk melarang atau menghentikan tindakan mereka melainkan ia betul-betul tindakah yang salah. Persoalan di sini, siapakah kita untuk menghukum tindakan seseorang?

20 Days to Go

Salam Satu Malaysia ...

Sesi carutan akan bermula. I'm counting days to celebrate the most disaster day I ever had in my life.It's happened on 8th August 2009, which is a week before my convocation day. The date reminds me a lot of happiness, sadness and not to forget lessons learnt. Since then, my act much more influence by the incident. I shouldn't expect more since I may don't have the capacity to handle the situation. That is the most regretful acts I've been doing for the past couple of years.

Sunday, July 18, 2010

Erti Hidup

Salam Satu Malaysia ...

slow Sunday huh ?? hujan dari tengah hari sampai ke petang ... so, malam sejuk skit ... skarang di Kampung Baru ... semua housemate aku tiada di rumah ... tinggal keseorangan di sini ... erm ... erm ... tadi, Lukas ade sms & PM aku bertanyakan sesuatu ... ha ha ha ... Lukas is always Lukas ... dalam busy busy die pon, sempat jek nak tanye pasal aku ... ha ha ha ha ... x semua kenal ng Lukas ??? rakan dari UTP ... rakan online gamers ... cakap la game ape main kat UTP semua aku main, kalah ng die ... FYP aku, endorsement utk final report aku yang kene buat kat Penang pon die yang temankan aku ke sana ... ha ha ha ... aktiviti minggu nih mcm banyak habiskan dengan rakan-rakan ... haish ... tapi, kekadang tu, kita leh bezakan mana rakan mana sahabat ... definition aku senang ... since aku kat skolah di Sungai Petani lagi, aku dh define kan erti sahabat dan rakan dalam hidup aku ...
  1. Rakan - seseorang yang akan berada dengan kita di kala senang. Jangan lah expect lebih jika berada di kala kesusahan.
  2. Sahabat - seseorang yang akan berada dengan kita di kala senang dan susah.

Atas Pekan = Up Town

Salam Satu Malaysia ...

Jam menunjukkan pukul 3:20 pagi ... hu hu hu ... actually, aku baru je balik dari Shah Alam ... baru balik dari Up Town & mapley kat Hakim Seksyen 7 ... dalam keadaan x berapa ok nih pon masih keluar malam ... keluar tadi pun around 11:50 malam ... ape nak jadi ng aku nih ??? adeh ... tujuan aku ke Up Town hanya untuk mencari lanyard World Cup untuk negara Germany & Holland plus beberapa negara favourite ... as ussual, end up bende lain gak yang aku beli ...

so, sampai je Up Town tadi, terus ronda-ronda sambil cuci mata lah ... not bad item-item kat situ ... aku jumpe lanyard yang cantik ... tapi, dia untuk negara Italy ... carik Holland ng Germany xde la plak ... adeztah ... xpe, kedai lain maybe ade kot ... singgah kedai tie + caff-ling ... berkenan plak ng tie satu nih ... warne hitam stripe biru cair ... style kot ... murah pon murah ... RM 15 jek ... aku tak bukak pon lagi ... tgk dah berkenan, terus angkat ... ade satu lagi warna gray ... style gak ... tp, cm xelok membazir kan ... so, angkat satu jek ...

Saturday, July 17, 2010

Free! Idiot Test

Salam Satu Malaysia ...

Online for a while just to share Six Truths of Life

First,
You cannot touch all your teeth with your tongue

Second,
All idiots after reading the first truth, will try it

Minyak Petrol 2 Baldi

Salam Satu Malaysia ...

hurm ... one way to reduce stress and tense is by jogging ... he he he he ... aku tak tahu kenapa ... tapi, bila aku rasa malas nak fikir ... malas segala-galanya ... mula untuk menerima segalanya, aku akan buat something yang jarang or tak pernah aku buat ... so, pagi tadi aku bangun agak awal (awal untuk hari Sabtu) iaitu seawal jam 6:30 pagi ... aku siap semua mandi, pakai contact lens dan terus mencari kasut jogging ... *rasa-rasa mcm nak mandi minyak 2 baldi ... org salu mandi bunga ... aku nak mandi minyak petrol 2 baldi boleh ???* ... mimpi rupanya ... so, bangun la terus alang-alang mcm dah *&^%$ ... tidak pernah dalam tahun 2009 & 2010 aku bangun seawal nih pada hari Sabtu dan siap mandi ... tujuan aku satu ... JOGGING ...

actually, dah lama aku tak jogging ... selalu bersukan secara futsal yang mana dah berlari, berjogging dan menyepak sana sini ... kali ini, aku bangun awal dan terus bergerak ke Taman Rakyat di Taman Sri Andalas ... lokasi hanya 850 meter dari rumah aku ... so, merempit merupakan jalan penyelesaian berbahaya tapi cepat ... aku gerak around 7:20 AM ...

actually, kat situ time-time camtu dah ramai gile orang ... mostly, kaum Cina ... bkn nak racist kea pe la ... just nk hilite kaum dorang ramai kat situ ... mungkin dorang pentingkan kesihatan ... samalah mcm aku jumpa sorang uncle kat Sungai Petani masa trip aku ke Guar Cempedak ... umur 60 tahun tapi style sehat tak hengat ... kat situ ade gak site org nk ber-tai-chi (bkn tai-chi kerja cm biasa dengar) ... mmg sesuai la kalau untuk bersenam awal pagi ... aku syorkan pembaca pergi sini ...

Friday, July 16, 2010

Farewell for me ... but when ???

Salam Satu Malaysia ...

Today is my General Manager in the department farewell ... since yesterday, I was assigned to prepare simple montage for his farewell ... with all materials I gather, I started works on the simple montage at 5:20 PM yesterday ... this is due to my meeting in Dayabumi ended around 5:00 PM ... I don't mind to do this actually but somehow, I feel like .... it's hard to express through words here ... so, below is the montage I've prepared for him ... wish him all the best in future undertaking ...


Thursday, July 15, 2010

Bullshit

Salam Satu Malaysia ...

orang ckp hidup ibarat roda ... YES ... I'm agreed ... sebab tu tak selalu kat atas ... tapi, susah gak lah kalau selalu kat atas ... straight to the point la senang ... aku TENSI keje hari ini ... actually, aku happy kerja hari ini until aku masuk meeting petang tadi ... meeting tadi ok tapi closing die ruin everything ... so, I'll blame the meeting ... bile aku stress & tensi, aku suka buat bende bende kat bawah nih ...
  1. Bawak kereta laju laju ...
  2. Dengar music kuat kuat ...
  3. Makan chocolate banyak banyak ...
  4. Marah orang tak tentu pasal ...
  5. Senang naik hangin tanpa sebab ...
actually, aku jadi cmnih pon bersebab ... bukan aku mintak jadi bende bende camnih ... tp, life is experience gaining process ... susah nak cakap ... aku dh susah nak percaya orang tapi aku percaya orang tak akan tipu ... aku pernah kene betray dengan member sndiri ... kene tikam dari belakang dengan member sendiri ... pernah rase member bile susah jek carik ... bile senang blah buat tak tahu ... itu lumrah manusia ... sebab aku pernah experience bende bende cmtu la aku seek for perfection ... aku think 1 step ahead ... aku banyak berfikir sebelum buat ... bile aku dh fikir dlu then x dpt solution, then my problem start to arise ... aku mule stress and tensi ...

Taknak Saman DBKL

Salam Satu Malaysia ...

ok!! first thing first ... aku takleh nak tipu diri sendiri ... aku minat berblog ... so, agak sukar untuk aku tipu diri aku ... aku x kisah org nak kate ape ke ape ... nih dunia aku ... why bother ?? the rest, let it remain inside me ... so, aku xkan STOP berblog ...

just now, aku balik kerja around 7:00 PM ... sampai kat LRT Kg. Baru around 7:15 PM ... meeting since afternoon ... then, @ 5:00 PM masuk office buat kerja skit ... tomorrow gonna have another meeting ... enough about works ... then, sampai rumah, siap siap semua aku terus ke Tasik Titiwangsa utk bersukan ... kisah apa korang nak tau ke tidak ... sempat lah buang air siap kat sana ... kecik ke besar itu hal aku ... wakakakaka ...

Tuesday, July 13, 2010

TV Delivery call 1-800-999-000

Salam Satu Malaysia ...

kembali semula kepada kehidupan realiti ... adeh ... it's ok ... berimej dengan kopiah dan baju melayu di FB melambangkan aku anak Melayu Malaysia ...adeh ... cukup sudah segala karutan dan carutan ... hidung x ikal mayang, rambut tak seperti seludang ... ada hati nak mengarut ... apa mau cerita nih ??? susah btul nk masuk ke mukadimah kan ??? go slowly ... step by step ... 1 ... 2 ... 3 ...

Niat di hati memang kencang ... nak JOGGING kat Taman Tasik Titiwangsa ... mmg pergi pon kat sane ng Anep ... seryes x tipu ... kol 6:20 petang kteorg gerak dari Kg. Baru ... selambe redah jammed Jalan Tun Razak ... ape sangat jammed kat Jalan Tun Razak tu ... sampai jek kat Taman Tasik Titiwangsa (bukan Titi Hj. Idris), tup tup tup ... tap tap tap ... hujan dah turun ... damn it ... bengang pon ade ... suke pon ade ... ssh nak gambarkan perasaan cmtu ... ibarat telan diludah ... diludah ke langit ... paham x ?? ssh nak gambar kan tu ...

*Niat nak jogging tapi hujan*

takpelah tak dpt nak berjogging ... ssh nak menzahirkan niat ... bile dh nak dizahirkan, xpat lak kan ... xde rezeki ... redha je lah ... okes ... dasar lelaki PMS (Pervert Man Syndrome), tujuan ke Titiwangsa GAGAL ... misi seterusnya, mencari jalan pulang dengan laluan berbeza ... still samar samar ... x jmpe gak ... ampeh tol ... end up masuk Jalan Tun Razak ... jammed die ... perghhh ... kat Kedah pon tak jammed tau ... tense gile aku ... main FB pon sempat time jammed tu ...

*Jammed cm %$#@*

sampai umah je dah maghrib ... mandi mandi bagai ... siap sume ... misi seterusnya, delivery TV CRT dari Guar Cempedak ke Bukit Antarabangsa ... dengan xde GPS, gune GMS (Google Map System) pon jadik lah ... sampai sampai je jumpa Mohd Naim (abg. Wadi) ... jumpe mcm dh kenal 10 tahun ... mmg sempoi la "orang bujang seminggu" nih ... bab karut lagi melalut, tu toksah cerita la ... siap banje makan dinner agi ... (bajet nk suruh kteorg teman kan la tu ... almaklumlah duk sorang, bosan) .... wakakakaka ... tapi dia style (bodek bodek) sampai umah die jek, jamu air Twister Oren ... baru igt nak mintak Nescafe ke BOSS ke ... hahahaha ... rezeki tuhan, kite terima jek ... sebbaik TV still functioning ... tym nak balik tu, sempat la jumpe Mohd. Nazmi (abg. Wadi gak) ... so, complete lah 5 orang abang die aku dh jumpe ... tapi, tetap Abg. Din & Naim terbaiek ... wakakakaka ...

*TV Special Delivery mai dari Guar Cempedak*

[[ kepala pun dah pusing ]]
[[ hati pun dah rungsing ]]
[[ badan dah berguling-guling ]]
[[ aku mahu berjiwang kering ]]

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...