Sunday, July 25, 2010

Antik & Otai

Salam Satu Malaysia ...

Readers, korang have fun tak hari Sabtu ?? Ahaks..bagi aku, Sabtu aku on 24 July ialah hari paling penat dan banyak aktiviti. Aku suke keadaan itu sbb takyah nak susah susah fikir bende yang tak patut. So, major aktiviti actually ade 2 jek. X banyak mane pon. Tapi, mungkin sebab minat or minat or minat mendorong aku untuk explore lagi bende tu. Dasar gen-Y, mmg suke explore bende bukan-bukan. So, jom kite summarize..

Aktiviti 1: Mencari Barang Antik di Am Corp Mall

okes..few days back, aku dpt message dari Abg. Din kat FB. Die gitau, die nk gerak KL. Tapi, aku tak sure date die. Btw, abg. Din ni aku first time jmpe die kat Jitra. So, aku reply ckp ok jek just gitau masa ng date. Tup tap. Rupenye on 24 July die turun KL. Ok. Aku pon, roger je lah. Janji pada awalnye pukol 9 pagi kat Am Corp Mall. Aku grk dari Klang pon around 8:30 cmtu lah. Sampai jek sane, kedai mane bukak lagi. Sms tanye, die still having breakfast. Ok, aku cari port lepak dlu. Around 10++ baru die sampai.

Die nih gile barang antik. Aku just nk usha usha jek. X minat sangat. Just suke tgk and ade gak la yg bekenan kat hati. Aku tak penah tau kat LG Mall tu ade kedai ala-ala cm kat UpTown, berderet jual barang antik. Semua otai-otai jek yg jual. Pergghh. Kagum syial time tu. Siyesly aku tak penah tau. Yg aku tau pasal Mall nih, ade satu kedai DSLR yang jual quite murah gak. Tu jek. So, jenjalan usha skali. Abg. Din dtg ng adik die Naim. Aku penah gak jmpe. Mmg style tak minat sgt la kot. Ha ha ha.

Tapi ade satu kedai nih. Aku cm tertarik sbb jurujual die mat salleh. Abg Din soh tanye harge. Cmnih la lebih kurang dialog die.

Abg. Din: Cuba hang tanya harga benda nih (sudu stainless steel yg lama)..
Aku: Excuse me. How much is this?
Jurujual: It's made from stainless steel. (x menjawab soklan aku)
Aku: Come again. How much it cost?
Jurujual: Try to flip it. (harga dia ada kat belakang)
Aku: Ooo..
Abg. Din: Do you have only 1 set of this?
Jurujual: Yaaa. Satu sahaja.
Abg. Din: Reti ckp melayu rupanya (bisik kat aku)

So, betapa makmurnya Malaysia kita nih. Bangga plak aku jadi rakyat Malaysia. Seriously, aku kagum ng jurujual tu. Rasa mcm kita nih dihormati sangat-sangat. Itulah bezanya budaya dan agama. So, around 1 tgh hari, aku nk gerak dah. Sebab nk singgah Shah Alam plus dh mmg ngantuk sbb penangan futsal malam sebelum tu. Sampai je umah pastu, terus tidur. Sampai la nk dekat Maghrib.

Aktiviti 2: Lanjutan Aktiviti 1 di Down Town Cheras

Memang dah plan nak turun Down Town malam tu. Aku, Shahrul, Bob & Zaed. Firstly, lepak dlu kat mapley kat McD Andalas tu. Ajak Ayui (minah mulut longkang) lepak skali. Ok lah, enjoy the moments la. Lepak dari 1030 malam smpai 1200 malam. Lepas hantar Ayui balik, trus shoot ke Cheras. Jammed sana xleh nak bajet. Mmg banyak gile kereta parking kiri kanan jalan. Sakit hati pon ade. Just jalan-jalan cari apa-apa yang patut plus carik lanyard aku.

Dah seround jalan, xjumpe ape-ape pon. Nk jumpe barang klassik pon takder. Last-last ade satu kedai tu, jual lanyard. Aku usha-usha la tgk kot kot dpt aku nye lanyard Germany & Holland. Sekali ade Holland, Argentina & Brazil. Ape lagi, terus angkat lah. So, skang aku still xde Germany nye. Lain semua cm dh complete. Mungkin Germany tak bagus kot. Tu pasal susah jumpe. Dalam 2:30 cmtu kot gerak balik ke Klang dari Cheras.

Bajet nak balik terus. Sekali singgah makan lagi. Kali nih kat Pelita Bukit Tinggi, Klang. Bajet nk minum ke makan ringan-ringan. Sekali tu diaaa melantak nasik kandarq pukol 3 pagi. Ape kes? aku cm biasa la. Aku tak makan heavy-heavy nih tgh-tgh malam (bajet xnak makan). Maggi rebus sudeyh. Abes lepak-lepak jek, terus balik. Mata dah lalok gila. Masuk bilik, sms sepam dua (sape-sape dapat nasib la) of course kat orang yang aku percaya jek, terus shut down kepala. So, my saturday is fully occupied and I'm loving it.

p/s:
Abg. Din & Naim tu ialah abg. Najwadi. Depa semua baik. Kenapa aku ckp cmtu? Sebab aku pernah jumpa depa. Mmg enjoy sbb masing-masing kepala boleh masuk.

2 comments:

  1. hg nak tau dak sebab apa germany tak dak ? sebab fan dia ramai la hehe

    ReplyDelete
  2. wadieq: erm..maybe btul..tp, aku tanya dia, dia ckp, xdak sebab negara tu dah kalah..cmna tu ?? hahahaha..klu ada, sure aku pos satu pi umah hang..

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...