Wednesday, July 21, 2010

Hantu di Office

Salam Satu Malaysia ...

Pada suatu malam di office, bayangkan anda mendapat email ini ...

Dear Azmil,

Good to see that you left the office early tonight. I know Shahrin told you about my death. I was also a workaholic like you. I would sit late in the office, even when no one was around me. I just being at office. I had no friends, no social life. Even on weekends I would use to come to office. I missed all the fun in my life. Even my death happened at office while I was working. My dead boy was found by the house keeping guy and the security guard at the reception. I took a lot of work stress which my conscious mind could not bear that day. I ignored all the health problems I was having. And finally on that night (20th October 2009 @ 1124 PM) all these reasons became responsible for my death. Now you know why I am not scared of HR. But yes if I was alive then also I won't be scared of HR because I have really fallen in love with you but we can't be together until your death. Now the choice is yours whether you will kill yourself on your own or whether I need to do the honors. Waiting for your death. Love you always.

Regards,
Almanda
Ok. Apa pendapat korang? Actually, aku jumpa artikel nih masa aku tgh nak archive email aku kat office tadi. Aku go through satu-satu, rasa mcm terkejut plak. Aku fikirkan aku. Dedicated sangat kah aku? Hurm..aku just wondering sebab lately, aku keluar rumah gi office, xsampai 5 minit pon dapat tengok matahari. Balik dari office sah-sah dah malam. So, life cycle aku dh macam aku dilahirkan untuk tengok malam. So, where is my life? Jawapan die simple. Bende tu ade, just aku kene carik. Tapi belum jumpa kat mane. Tu jek.

Lagi satu, since dah keje, aku rase semua kene tau worklife balance. Jangan kerja je sampai tak ingat dunia. Memang betul kerja untuk cari rezeki. Tapi at one point, kene balance kan lah jugak dengan kehidupan peribadi, sosial dan family. Mcm officemate aku, majority of them balik after 6 PM. Yeah, it's true kalau balik awal pon sangkut kat jammed lagi lama dari total masa perjalanan sepatutnya. Itu mmg aku tak tau nak petah apa lagi sebab aku pon kekadang sangkut kat jammed sampai 2-3 jam. Haish. Tapi, berlaku adillah pada diri sendiri.

So, kat sini aku just nak tekankan betapa pentingnya kita mempunyai keluarga, rakan-rakan dan kehidupan. Kehidupan peribadi perlulah bergerak seiring dengan kerjaya dan diikuti rapat dengan kehidupan sosial kita. Janganlah kita merasakan diri kita sudah cukup hebat dengan tidak memerlukan persekitaran kita. Ingatlah, kita manusia sentiasa memerlukan antara satu sama lain. Bye....

p/s: lama tak contact orang tu. orang tu pon tak contact orang ni. orang-orang.

4 comments:

Thank you for your comment :)

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...