Tuesday, July 20, 2010

Lampu Stop

Salam Satu Malaysia ...

Hu hu hu. Aku amat letih dan penat hari ini tapi somehow aku happy gak sebab dapat lepak reramai dengan kengkawan office. Actually, dah lama gila aku tak join budak budak lepak lepas keje. So, sebab masing-masing stress keje nk kejar deadline 23 July nih, officemate ajak teh tarik lepas keje. Tinggalkan keje yang melambak tu, terus gi pekena teh tarik kat Level 2 KLCC. And for the first time, aku bayar RM3.30 untuk secawan teh tarik (cawan mcm kat rumah tu). Abaikan. So, what's the topic tonight ?? Topic dia ialah Lampu Stop !!

Pelik tak pelik janggal tak janggal lah title kali nih. Tapi kelakar pon ada kalau orang panggil Lampu Stop. Standard org panggil traffic light or lampu isyarat. Tapi, first impression aku kat Lampu Stop nih tetap traffic light. Simple kan. Cube korang tanya, "Define Lampu Stop". Aku yakin 9 dari 10 orang assume it's a traffic light. Tak caya? Try tengok lah. Cakap bising kat sini tak guna. He he he ...

Apa yang best sangat dengan Lampu Stop nih? Dari sudut pandang kehidupan, aku assume Lampu Stop nih mcm indicator kehidupan kita. Dia macam instinct kita (over rated la plak kan). Mana tak nya, dia ada 3 color. Merah. Hijau. Kuning. Kalau instinct kita cakap tak best, keluarkan je lah lampu Merah. STOP your current actions. Kalau instinct kita pon unsure, keluar lampu Kuning. BEWARE with your actions. Kalau instinct kita cakap best, keluar lampu Hijau. PROCEED with your actions.

So, konklusi dia, kita kena berwaspada dalam apa tindakan kita. Kerana setiap tindakan kita akan ada akibat. Jika kita langgar lampu merah, mungkin akan accident. Kalau kita jalan time lampu hijau, mungkin accident gak sebab simpang lain merah tapi kereta simpang lain langgar lampu merah. Sama macam kehidupan. Simbiosis. Masing-masing mainkan peranan masing-masing. Lastly, drive carefully. Jangan sampai "accident" !!!

9 comments:

  1. yepp. msti berhati2. lampu hijau xsemstinya kita boleh jalan terus kan? so, kena beware everytime kita uat somethinggg. hehe. wee~

    ReplyDelete
  2. hye Syazana..agree with u..beware is always the good word to be safe...hehehehe...peace :p

    ReplyDelete
  3. Setiap tindakan yang kita buat pasti akan ada kesannya pada diri sendiri ataupun orang lain.. jadi berhati-hatilah :D

    ReplyDelete
  4. Anif: Yaaa...berhati hati..jangan sampai accident... :)

    ReplyDelete
  5. teh kat air asia rm 5.. kat mamak bleh 5 gelas.. huhuhuh

    ReplyDelete
  6. zairie: apa yang mak ai ???

    Sop: air asia harga atas udara ... hik hik hik ... mamak gak terbaeik ... :P

    ReplyDelete
  7. Din: dalam ke ?? aku just nk gitau, supaya pemandu pemandu Malaysia ikut undang-undang jek :P

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...