Sunday, November 14, 2010

Backpacking to Langkawi

Salam Satu Malaysia ...

Kat sini nak detail out skit trip ke Langkawi. Actually, initial plan is to Krabi. Tapi, semua aware yang weather condition tak berapa mengizinkan. So, kat sini aku nak detail out skit la apa sebenarnya berlaku. Kteorg (Aku, Hanif, Firza, Faidzal, Radif) plan ke Krabi ini about 1 month before. Tema dia backpacking using land transportation. Tema je dah cm thrill kan? Ini first time la nak buat cmnih actually, so quite tempting gak la nak buat. Plan dia KL-Hatyai-Krabi.

Nak dijadikan cerita, pada Rabu pagi (target tolak ke Hatyai pada malam Khamis 4/11/2010), bukak news Hatyai dah tenggelam. Malam tu pergi Bukit Jalil tanya bas camne. Leh masuk ke tak semua. So, lepas kawtim ng bas semua, decide utk naik bas tu gak tapi tak sure nak berhenti mana lagi. Thrill nih. Tak decide agi padahal esk malam dah nak bertolak. So, kteorg makan sambil discuss lah. Banyak gak idea nak wat cmne. But at the end, malam tu decide tak proceed ke Krabi but kteorg akan berhenti di Langkawi. Dengan menaiki bas yang sama, camne nak berhenti kat Langkawi sedangkan bas tu ke Hatyai dan Kedah dilaporkan banjir ??

So, malam tu before naik bas, buat la pre-lim study ng Hanif cmne nak operate the plan. Aku suggest kita berhenti kat memana exit highway. Kena kawtim ng bas la plak nantikan. So, decide nak berhenti kat Exit Pendang then dari situ mintak tolong parents Hanif fetch kat tol. Baru decide malam nak gerak tu. Bile cite ng bas, dorg taknak berhenti situ. Pulak dah. Satu hal lagi. Mmg time tu blur kejap lah. So, pikir lagi. Target before Pendang ialah Gurun. Kat Gurun ada R&R. Tanya skali agi, kalau berhenti situ boleh? Die ckp, ok kalau berhenti kat R&R Gurun. Ape beza benti tepi nak exit ng R&R walaupun end up jalan tu satu hala. Hangin gak ng bas tu ritu.

Nak taknak, parents Hanif kene fetch kteorg kat R&R Gurun (jarak dari umah around 30km). So, kene buat 2 trips sbb kiteorg berlima. Time tu around 4 AM kat R&R. Memang gigih gile la. Aku ng Hanif naik first trip sebab nanti kteorg nak amik yang lelain lak kat R&R Gurun. Dalam kol 6 camtu semua sampai kat rumah Hanif. Pancit tu of course la. Terus je baring & tido jap. Pagi tu, just relax kat luar rumah sbb tmpat tu baru lepas hujan lebat and hujan still renyai lagi. So, fresh air mmg masuk hidung memasing lah.

Around 9 AM, decide nak gi Kuala Kedah amik feri ke Langkawi. Sampai sane jek, perghhhh ramai gile orang. Sebab ramai stuck takleh nak ke Kuala Perlis sebab jalan tutup disebabkan banjir. Nak dapatkan tiket feri punyalah susah. Lepas gaduh2 skit. Tolak tolak banyak barulah dapat tiket. Itupun pukul 11 baru dapat tiket. Tiket feri pukul 3:30 petang. Tunggu lagi. Nak wat cmne, semua tak plan, kena la tunggu. Around 3:45 baru dapat naik feri ke Kuah. Hanif tak gi sebab die nak kene balik KL awal hari Ahad tu. Itupun die tau hari Khamis tgh hari yang die kene outstation on Monday.

Time nih, kteorg baru je settlekan accomodation actually. Time tunggu kat Kuala Kedah tu, sembang2 carik orang. Dapatlah kenal ng sorang nih. Offer accomodation. Tanye rate semua. Kawtim skit. Dapatlah duduk kat Pantai Chenang. Sampai Kuah je terus sewa kereta dan shoot terus ke Pantai Chenang. Penat gile kot time tu. Mandi semua siap, malam keluar dinner and window shopping kat Pantai Chenang. Malam tu gak kat bilik baru nak plan esk nak wat pe. Berbekalkan peta yang amik kat Jeti, plan ikut peta jek.

As an overall, major activities kteorg ialah Island Hoping, Cable Car, Underwater World, Sightseeing & Shopping. Ha ha ha ha. Dari gambar kat FB aku leh la korang tau cerita dia. Takyah lah nak detail kat sini ok. Ahad tu, naik feri kol 2:30 dari Kuah terus je shoot ke Kuala Kedah. Sampai around 4 PM, amik cab pergi Shahab Perdana nak naik bas ke K.L. Dalam bas tu tempuh la jalan-jalan yang dah naik air semua. Unfortunately, highway time tu banyak gile kereta. Jammed agak teruk la. Tapi, sbb bkn aku yang drive, so aku amat tenang.

p/s: kat sini aku letak satu je photo utk summary overall event. Kalau nak tgk lagi, leh gi kat FB
aku.

2 comments:

  1. Bestnya!!! masa me pergi langkawi last time, tak dapat buat Island Hoping, Cable Car, Underwater World dan lain lain. Hanya shopping, makan dan melawat tempat2 bersejarah T_T

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...