Thursday, January 6, 2011

Hantu Bogel Kereta Rosak

Salam Satu Malaysia ...

Music background: OST Lagenda Budak Setan & OST I'm Not Single

Apa yang akan anda lakukan jika kereta anda breakdown ???

Ini adalah situasi sebenar yang terjadi kat aku bersama rakan-rakan semasa kteorg baru turun dari Genting Highlands. Kereta aku breakdown kat R&R Genting Sempah. Sebelum aku share apa yang patut dibuat, aku citer skit bagaimana ianya terjadi. Dalam 7:40 kteorg sampai kat R&R Genting Sempah utk solat, makan etc.

Dalam 9:15 gerak semula ke kereta untuk menuju semula ke Kuala Lumpur. Kereta dipandu seperti biasa sehinggalah kawan aku sorang mintak stop kat kedai jual buah berangan. Lepas semua masuk balik dalam kereta, kereta aku lost power. Press minyak tak leh accelerate gak. Macam gear tak masuk. Then, datang lah satu kereta nak tolong (dorg nih cm mechanic gak la). Dorang cakap, minyak gear aku leaking. So, kereta tak leh nak gerak. Berada di R&R Genting Sempah dgn orang tak dikenali nak offer tolong (sure die hayun kaw kaw nye price die). Camna nak buat tu? Pertama sekali, JANGAN PANIK. Apa yang perlu dilakukan ialah seperti berikut.
  1. Call insurance kereta anda.
  2. Berikan detail lokasi, rosak sebab apa kat insurance kereta anda.
  3. Mintak nasihat dorang (dorg advise hantar tow truck etc).
  4. Minta maklumat tow truck dari pihak insurance (no plat, phone, etc).
  5. Tunggu tow truck anda sampai ke lokasi kejadian.
  6. Tunda kereta anda ke pusat servis berhampiran.
  7. Sign document pihak insurance.
Itu basic steps. Jangan pedulikan orang yang nak offer tolong. Cakap baik-baik dgn dorang, anda dah call insurance untuk hantar tow truck etc. Selain dapat menjaga waranty kereta anda, deal dengan pihak insurance lebih official dan terjamin. Tapi, dalam kes nih aku hadapi kesukaran gak actually. Aku tader no telefon penting masa kejadian. Jadi, apa yang anda boleh buat?
  • Pastikan ada no hotline kereta anda (proton, honda etc.).
  • Pastikan ada no hotline insurance anda (takaful, etiqa etc.).
  • Pastikan ada batteri charger connect dgn kereta (in case batteri habis).
  • Pastikan telefon anda ada 3G (in case kene connect dgn internet nak update FB).
  • Pastikan telefon anda tak dibarred atau prepaid abes.
Sekian sahaja sharing untuk kali ini. Hopefully, korang dapat benefit dengan entri ini. Btw, gambar bawah nih tunjuk hose aku yang leaking. Macam kene potong pon ade sebab aku tgk secara live kat service centre, cantik je cutting die. Ntah lah. Tak tau la kalau-kalau ada orang nak dajjal. Tapi, ape-ape pon, ini pengalaman berguna.

8 comments:

  1. jap jap..aku xpuas ati ngn entri ko ni sbb gmbr watak2 utama xde!!pls add ye hahahah

    ReplyDelete
  2. nina: erm..we'll see bout that..watak sampingan ke watak utama ??? isk isk isk...

    ReplyDelete
  3. tajuk takleh belahhhhh weiiii...hahahaha..btol ckp nina tue.ko kene letak gmba2 aweks baru traffic naek sket..nie hantu bogelll..ceiss.hahaha

    ReplyDelete
  4. Nita: aweks2 tu post kmudian..lain nye post..baeikkkk punyaaaaa

    nazli: JANGAN PANIK je aku amik dari blog mu...hok2 lain tu, real experience...ehheheheheh

    ReplyDelete
  5. informasi yg sgt berguna.. syabas!!

    ReplyDelete
  6. deng: bergunalah sangat kan utk kau ?? hahahhahaha

    ReplyDelete
  7. Baru2 ni kete sy rosak di genting sempah...dan mmg ada org dtg nak tlg. Nasib baik kete masih boleh jln slow2.... patah balik ke bentong utk repair.

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...