Wednesday, May 1, 2013

Ikan Patin Masak Tempoyak

Temerloh. Daerah yang terletak di negeri Pahang Darul Makmur. 130km dari kota Kuala Lumpur. Dihubungkan dengan Lebuhraya KL-Karak seterusnya dengan Lebuhraya Pantai Timur. Sebenarnya, kalau diikutkan fakta, Temerloh merupakan bandar kedua terbesar di Pahang selepas Kuantan. Geografinya pula, daerah Temerloh bersempadan dengan daerah Maran di timur, Bentong di barat, Jerantut di utara dan Bera di selatan.
Ikan Patin Masak Tempoyak Temerloh
 Apa kaitan Temerloh dengan posting kali ni? Ikan Patin Masak Tempoyak. Itulah kaitannya.

Thursday, April 25, 2013

Kaitan Cinta & Kehilangan

 

Firman, penyanyi asal lagu Kehilangan yang kini hangat dimainkan di corong-corong radio. Sejujurnya, aku lama dah dengar lagu ni. Tapi bila ia dimainkan berulang-ulang kali, aku mula menghayati bait bait lirik dia. Kalau ikutkan video clip dia, typical story line which is pasal CINTA. Tapi bagi aku konteks dia boleh ditafsirkan lagi dengan lebih meluas. Cinta bukan sekadar kepada kekasih. Cinta pada ibu. Cinta pada ayah. Cinta pada adik-beradik. Cinta sesama manusia. Cinta pada ciptaan Ilahi. Yang pasti, cinta memerlukan pengorbanan dua belah pihak.

Tuesday, April 23, 2013

Kota Kinabalu, Indahnya Seketika, Terpahatnya Lama

Kota Kinabalu. Trip yang aku rasa ad-hoc ini seperti serampang dua mata. Memang lama sudah hasrat untuk ke Kota Kinabalu. Tambahan pula, sahabat aku daripada UTP semasa zaman universiti ada di sini. Ahmad Loqman (juga dikenali sebagai LoQ, Lukas, Semut). Banyak cerita aku die tahu sebab dulu pun die yang banyak advise etc. Nota, assignment, perwaris nota kecil, convo comittee, final year project verification kat Penang la segala bagai mak nenek la. Banyak sangat nak cerita dan tak perlu diceritakan pun di sini.
Gunung Kinabalu view from Dairy Farm
Itu kisah lama. Tujuan utama aku ke sini selain untuk lawatan seorang sahabat kepada sahabat, dalam masa sama kita melancong menghabiskan cuti tahunan. Lepas konvokesyen UTP, September 2009 next jumpa tahun 2011 kalau tidak silap. Kemudian memang jarang nak jumpa cerita perkembangan masing-masing sebab aku di KL dia di KK.


Hari pertama aku di KK

Friday, April 19, 2013

Jalan Itu Tidak Lurus

Jam handphone tepat 1:04 pagi. Aku berlari jauh meninggalkan kota semata-mata mencari sesuatu dan mendalami sesuatu. Meskipun bibir mengatakan bercuti, berjimba dan seangkatan dengannya. Hakikatnya, melihat alam dan sekeliling.

Sepertama kali melangkah masuk ke rumah ini seakan serupa dengan rumah lainnya. Sehinggakan langkahku ke bilik lantas mengingatkan suasana semasa aku ke utara tanah air 3 tahun lepas. Bukanlah disebabkan bilik tapi sesuatu yang berada di dalam bilik itu.

Untunglah aku jika berupaya menjadi dan menghambakan diri pada ilahi secara totality. Terusik sekejap. Bergenang bukan kerana sedih. Gembira sebab setidaknya membukakan mataku.

Benarlah. Jauh perjalanan luas pemandangan banyak pengalaman.

Wednesday, March 13, 2013

First Post via Samsung Note 2

This my first post via my mobile. As it means for short posting, I just want to congratulate my friend Firza who recently engaged on 10 Feb 2013.

Wednesday, December 5, 2012

Kerja & Laut

Salam Satu Malaysia ...

Lama sangat menyepi dalam bidang penulisan blog ni. Malam ni rasa nak menaip pulak walaupun kebarangkalian orang nak baca tu adalah sedikit. Tiap-tiap petang Kuala Lumpur pasti hujan sejak kebelakangan ini. Kadang-kadang aku terasa satu kerugian bila tidak dapat menghayati hujan yang turun dari langit Allah s.w.t. Agak mendukacitakan juga bila tak dapat melihat kejadian ini dari hati. Wow. Ape aku nak merepek ni.
 Actually, aku nak cakap. AKU RINDU LAUT

Monday, October 8, 2012

Alam & Manusia

Lama tak lama tapi macam dah berkurun gak tak update blog ni. Selalu update, mesti recall cakap lama tak update, berhabuk blog, bersawang blog, bla bla bla. Macam-macam alasan keluar padahal itu pilihan masing-masing. Pilihan diri ini yang tidak mahu menulis apa-apa di alam maya. Itulah roda kehidupan aku yang aku rasa makin tidak menentu. Kesibukan kerja di ibu kota (sangat poyo statement ini) membuatkan aku alpa pada mencari jalan menuju alam abadi. Ia juga membuat aku alpa akan meningkatnya usia ini.
Berkata mengenai usia, pasti dalam sedar atau tidak, kita pasti menduga perubahan pada diri kita. Secara realiti mungkin kita rasakan ia sebagai satu yang begitu normal sehingga tidak sedar akan perubahan tersebut. Cubalah kita bayangkan dengan keadaan duduk sebentar sambil melihat ragam masyarakat sekeliling dan dedikasikan masa selama 30 minit hanya untuk berfikir sejenak. Berfikir mengenai perubahan diri sejak lahir, berfikir tentang ragam masyarakat atau berfikirlah apa-apa sahaja pun.

Thursday, June 28, 2012

Erti Hidup & Pencarian Jalan

Mungkin ramai tertanya-tanya, ke manakah hilangnya penulisan Putera Katak di laman sesawang TENTULURAN ini. Mungkin juga tidak kurangnya yang tidak amik peduli. Mungkin juga tidak bersyakwasangka atau seolah-olah tidak mahu terlibat secara langsung atau tidak langsung. Semua yang berlaku adalah bersebab. Itulah tajuk penulisan kali ini.

Tujuan penulisan kali ini hanyalah untuk berkongsi pendapat. Pendapat ini pun diperoleh dari seorang rakan semasa Putera Katak sedang melaksanakan tanggungjawab demi melaksanakan tugas demi mencari sesuap nasi untuk kegunaan sendiri. Sedar atau tidak, hakikat sebenar mencari rezeki ini tidak semua adalah hak kita. Kita hanya memiliki sebahagian daripada apa yang kita perolehi. Ini sekadar selingan.

Satu hari di kawasan Putera Katak bekerja (outstation), seorang pemuda secara tidak semena-mena bertanya pada Putera Katak. "Rindu anak ke boh? Tengok gambar anak nampak tu". Putera Katak hanya tersenyum sambil menjawab, "Anak buah ja boh. Bini pon belum ada camna nak ada anak boh". Terdiam pemuda tersebut. Lantas, dia mulakan perbicaraan dia. Suka Putera Katak ingin menceritakan semula apa yang dibualkan oleh pemuda tersebut dalam olahan biasa seperti perenggan di bawah.

Sunday, April 29, 2012

Demi Sesuap Nasi

Sekali lagi kita bertemu di laman sesawang ni. Haaaa. Kali ni punya entri just nak share pasal career aku yang semakin berkembang. Cehh, ayat nak up x ingat. Basically, effective 2 Januari 2012, secara rasmi aku telah berpindah syarikat yang baru walaupun masih di bawah naungan syarikat yang sama. Jika sebelum ini aku berada bersama headquarters company, kali ni aku berpindah ke unit lain.

Jika mengikut expectation aku, aku akan berada di unit ini dan duduk di unit ini agak lama untuk aku menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. Namun, selang 3 hari aku di unit ini, aku telah ditugaskan untuk ke satu unit projek lain. In term of environment, memang challenging compare to previous work scope aku. This is totally new experience. Doing new things. With new people.

Wednesday, April 25, 2012

Hlovate & Novel

Tanggal 24 April 2012. Bersejarah sangat ke semalam? Sejarah tu takdelah sangat tapi untuk aku agak bermakna gak lah sebab tambah satu angka lagi dari usia aku sebelum ni. Tanggal 25 April 2012, secara rasminya aku akan cuba berblog kembali secara separa aktif. Nak aktif macam dulu, memang susah sikit lah. Tanggal 25 April 2012 jugak, account FB aku akan kembali diaktifkan selepas hampir berapa lama (aku sendiri pon tak ingat). Tujuan aku menyahaktifkan acoount FB aku adalah sebab ......... peribadi. Jadi, kita tolak tepi itu semua.

So, apa topik nak cerita kat sini? Aku nak perkenalkan or promote novel yg telah aku baca. Dan yang sedang aku baca. Penulis novel yang aku nak bagitahu kat sini ialah Hlovate. Aku sejujurnya tak tau siapa pon dia ni.

Just nak dijadikan cerita, one day aku gi KinoKuniya KLCC ternampak satu buku bertajuk

Wednesday, March 28, 2012

Return or Resume ?

Tiba-tiba je hari ni rasa nak menulis kat blog ni. Memang lama sangat dah menyepikan diri dari bidang penulisan blog. Kalau dulu, ada je bahan nak ditulis dalam blog ni. Sekarang, bukan tiada bahan, tapi kemalasan memuncak pada kadar paling tinggi kalau ikut perangkaan dia. Perhhhh, ayat tak boleh nak blah.

Maybe, ini sebagai restart untuk aku kembali menulis. Memang tiada isi yang penting pon. Cuma peroleh kepuasan diri. Mengisi masa lapang. Melatih jari jemari supaya lebih cergas menaip. Menjana otak memikirkan ayat yang kadang-kadang tak terfikir dek sibuk aktiviti harian. Itulah yang kadang-kadang kita alpa.

Ok. As restart, aku bagi 2 paragraph dulu. Maybe malam kang kalau rajin. Awal pagi mungkin. Kita tengoklah macam mana.

Monday, January 2, 2012

Apa itu kawan?

Salam Satu Malaysia ...

"Kita ni, nama je kerja kat KL. Tapi, dalam 2 tahun, bkn setakat nak jumpa, tanya khabar pun, haraammm"

Itu adelah antara isi kandungan dialog filem Cinta Luar Biasa kalau korang ingat dulu lakonan Saiful Apek, Syahnie, Hans Isaac & Nasha Aziz. Jadi, kat sini aku nak share skitlah ape pendapat aku dalam entri tak seberapa ni. Sebelum aku proceed, cuba korg check video bawah ni dulu amik feel.



Video tu simple je. Benda yang kita lalui hari-hari. Bile aku belek-belek skit comment kat bawah tu, ada sorang bagi comment ...

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...