Saturday, January 31, 2009

[wEek 1 @ woRk]

:: Week 1 @ Work ::
hurm...nih weekend 1st aku sbg seorg yg dh bekerjaya...aku start keje pd 28 Jan 2009 as Electrical & Instrument Engineer...basically, company ni terletak die Kota Kemuning, Shah Alam...nk cpt dari umah aku naik ikut KESAS laa...briefly explanation psl company nih, namely as Synergistic Generation...company nih membekalkan GENSET = Generator Set utk Industri & Oil and Gas...aku basically dlm division Oil and Gas...antara client company nih ialah Sime Darby, Shell, Petronas Cari Gali dll...nih utk Oil and Gas...kalo dalam division Industri, antara nye ialah Telekom, UiTM...dorg supply backup GENSET...as of now, keje aku x brape clear lagi sbb aku dlm proses learning curve yg amat curam utk di daki...aku jugak dh di expose dlm one of the project yg mane project engineer die dah benti...project tu own by Petronas tp suruh Sime Darby buat...Sime Darby mntak kiteorg buat...dari segi amnya, dlm satu project, die ade bhg engineering, procurement & fabrication...tu nnt detail aku bgtau ape sbnrnye die sbb aku dlm proses menyerap msuk sgala informasi...secara kebetulan, ade gak sorg mmber UTP yg mane rakan study satu rumah di mana die menumpang rumah aku utk stdy dgn osmet aku tym study week...die ialah Amir Asyraf...dlu die intern kat situ...so, no wonder la keje situ kan...ade gak bdk UTP lain dari batch lain kat situ...tp yg paling best, ade student UTP intern kat situ...dorg bleh panggil aku 'abang'...dem sungguh kamu kamu sume tu...as of now, aku kind of happy ar ng job aku nih since aku mmg nk stat awl especially dlm oil and gas...yg pling agak sedih + gembira kot...dlm dlm dh stat keje tu, barulah aku dpt lagi 2 tawaran keje lain...maybe rezeki aku mmg kat sini kot...taperlah...walupun dorg offer x sebanyak yg kite sangkakan, tp bg aku, experience tu lagi best...dan aku pikir gak long term...since company nih, dh 60% own by UMW, i'll expect dorg akan dpt bid project besar lepas lepas nih...up till now...i'll update later...

Friday, January 30, 2009

[eNgaGemenT daY]

:: Engagement Day @ Kuala Linggi ::
Lame rasenye x updet blog nih...
actually, bukan xnk update, tp kemalasan...
so, aku nk update Engagement Day of my 1st brother @ Kuala Linggi, Melaka..

majlis las week time new year bg kaum cina...
here several pics tuk korg usha...

[1] == announcing the arrival of...
[2] == berlari² anak ke rumah bakal pengantin...

[3] == diketuai oleh kak ipar aku...

[4] == almost there...

[5] == kaum kerabat sanak saudara...
[6] == ...

[7] == ...

[8] == ...

[9] == kaum kerabat sanak saudara...

[10] == mentua vs menantu ?? ...
[11] == sarung cincin...

[12] == kissing²...

[13] == bajet tenang ...

[14] == baru betenang ...

[15] == bersama kaum² ibu ...
[16] == bersama kaum² belum ibu ...

[17] == the whole with my brother ...

[18] == Superbly dOneE ... pergh


oKeh..till now..adios..

Tuesday, January 20, 2009

[iRoN]

:: IRON or IRONY ::
Seorang nenek datang menziarahi rumah cucu perempuannya yang baru berkahwin. Setelah membunyikan alarm siren rumah, si nenek terkezut kerana mendapati cucu perempuannya yang membuka pintu tanpa seurat benang pun dibadannya. Belum sempat si nenek bertanya, si cucu berkata,

“saya sedang menunggu suami saya pulang dari berkerja!”.
“tapi kau telanjang !!!???” tempelak si nenek .
“ini BAJU CINTA saya” balas si cucu perempuannya dgn sopan santun.
BAJU CINTA ??” si nenek kehairanan sambil berfikir.

“ya, suami saya menyukainya, saya juga begitu senang MEMAKAInya. Saya harap nenek dapat balik dulu sebelum suami saya pulang kerana tentu suami saya nanti akan berasa malu melihat saya memakai BAJU CINTA ini di hadapan nenek” request si cucu perempuannya.

Si nenek faham kehendak cucunya. Dalam fikirannya mungkin itu cara terbaru si isteri melayan sang suami. di dalam perjalanan pulang si nenek mendapat idea. fikirnya dengan mengikut cara cucu perempuannya, sudah tentu dia dapat mengeratkan hubungannya dengan si atok yang sudah berumur. sesampai di rumah, si nenek tadi menanggalkan semua pakaiannya, mandi,berbedak dan memakai minyak wangi sewangi wanginya. kemudian si nenek tadi pun menunggu si atok pulang.

Berberapa ketika si atok tadi pulang, sebaik saja pintu di buka si atok mendapati si nenek bogel kat depan pintu.
“kenapa dengan kau nie … buang tebiat???” marah si atok tadi.
“ini lah BAJU CINTA bang” kata si nenek tadi.
BAJU CINTA???……kalau iye pun iron la dulu baju tu

moral: IRON la baju anda utk style ... :P ... peace NO war ...

Monday, January 19, 2009

[2 heNggEt]

:: RM 2 & Full Coverage ::

Handphone ataupun telefon bimbit secanggih mana pun tidak berguna sekiranya coverage tak ada kan. Di dalam lif dan basement tempat parking kereta merupakan antara kawasan ‘pantang’ bagi handphone (hp). Ini kerana di tempat-tempat tersebut coverage hp amat rendah sehingga 1 bar dan kadang-kadang tiada langsung!

Bayangkan sekiranya anda berada dalam situasi yang yang cemas dan amat memerlukan pertolongan. Tetapi hp mahal anda itu tidak dapat melaksanakan tugasnya dengan cemerlang. Tentu anda mempunyai sebab munasabah untuk berasa kecewa dan menyesal bukan???

Ini satu informasi untuk anda dan sesiapa sahaja yang menggunakan hp 1G, 2G ataupun 3G. Dengan menggunakan wang kertas RM2 sahaja anda boleh mendapatkan full bar untuk hp walaupun di mana sahaja anda berada.

Ini kerana wang kertas RM2 mempunyai satu elemen untuk ‘boost up’ coverage hp anda. Mungkin anda berasa sedikit hairan. Tetapi percayalah ini merupakan satu kenyataan yang tidak boleh dinafikan!!!

Kaedah ini sesuai untuk semua pengguna 013, 016, 019, 012, 017 dan sebagainya.

Caranya ( Perhatian ila baca dan ikuti langkah-langkah ini dengan teliti) :

Langkah 1 : Off atau matikan hp anda.

Langkah 2 : Lipatkan wang kertas RM2 menjadi sama saiz dengan bateri hp anda.
Kemudian selitkan duit yang telah dilipat tadi bersama bateri hp anda.

Langkah 3 : On atau hidupkankan semula hp. Periksa bar pada hp anda. Semasa hp anda on, pastikan kod ‘ID. 10T’ tertera pada skrin hp anda.

Sekiranya kod ‘ID. 10T’ tertera di skrin, hp anda tidak akan mengalami masalah coverage lagi!

*Sila ambil perhatian;

Sekiranya kod ‘ID.10T’ tidak tertera pada skrin, sila periksa sebuah satelit yang besar di belakang wang kertas RM2 tersebut.

Pastikan sama ada satelit tersebut berfungsi dengan baik atau tidak.

Sekiranya masih tidak berjaya, sila ketuk-ketuk sikit hp anda dengan duit RM2 tu sekali. Sila periksa samada tengkolok Agong jatuh ataupun tidak. Kedudukan tengkolok yang tidak stabil mungkin penyebab mengapa kod ‘ID.10T’ tidak muncul di skrin hp anda.

Kalau masih tidak berjaya hentakkan hp di dahi anda 10 kali.

Mungkin kod ‘ID.10T’ dah bertukar menjadi ‘IDIOT’ ! Sape tahu yer tak??

Jgn marah kalau dah terkena……
Nasib baik duit RM2 tak dicetak lagi. Kalau tidak, lagi ramai yg fikir benda ni betul-betul…tapi cobaan…..

Saturday, January 17, 2009

[kAyA @ RicH]

:: KAYA x menjamin ape² ::

Ikuti kisah mengayat hati nih...

Sewaktu si mamat dalam perjalanan manaiki kereta untuk pulang ke KL daripada JB melalui lebuhraya, beliau berhenti rehat di salah sebuah hentian. Sewaktu berehat maka datanglah kepadanya seorang tua yang berpakaian agak compang-camping lalu menegurnya … “Anak nak ke mana?”. Si mamat menjawab ringkas, “KL” Orang tua itu bertanya lagi, “Boleh pakcik tumpang sampai ke Pagoh” dan dijawab oleh si mamat tadi “Ehm…bolehlah.”

Lantas orang tua itu masuk dan duduk di dalam keretanya. Dalam hati simamat berkata, “Hai, siapalah orang tua nii, orang ke atau ???” Beliau meneruskan perjalanannya. Sebaik menghampiri Pagoh, orang tua tadi bertanya, “Anak nak kaya tak?” Si mamat tersentak dan berkata dalam hati,”Dah buat dah orang tua ni. Nak bagi aku kaya pulak. Orang tua ni nak bagi aku nombor kot. Atau nak menguji aku?”

Si mamat pun jawab, “Tak apalah pakcik, hidup sederhanapun cukup. Kalau kaya nanti lupa diri pulak” Orang tua tu tak bertanya lagi. Dalam hati si mamat berkata mungkin jawapannya adalah yang terbaik takut-takut itu hanya ujian daripada orang tua tadi. Kemudian orang tua tu tanya lagi, “Anak nak kaya tak?” Si mamat jawab serupa yang tadi, “Tak apalah pakcik,saya lebih senang hidup sederhana”.

Bila sampai di Pagoh, orang tua itu minta diturunkan lalu berkata, “Tu, pakcik ada tinggalkan satu tin kaya cap Yeo’s untuk anak sebagai tanda terima kasih kerana tumpangkan pakcik.” Terima kasih, ya nak.” lalu orang tua tu turun dari kereta. Si mamat tersipu-sipu malu lalu menjawab, “Terima kasihlah pakcik” lalu meneruskan perjalanan.

Sunday, January 11, 2009

[sElanGoR vs n9]

:: 10 Jan :: Selangor vs n9 :: Shah Alam Stadium ::

...home game lagi...
...top of the table clash...
...approximately 20000 spectators...
...among them are, jikku, roshan, libo, sho, hadi, astor, dik cik & myself...
...Selangor won 3-0...
...very² good game played by both teams...
...here for details...

Wednesday, January 7, 2009

[rEport t0 EsU]

Hey my friends, I guess you all will be having your final result right? Congratz, you have graduated! You can join UTP Alumni after that!… But wait, for Petronas Scholar don’t forget to report to ESU, KLCC ya.. and here is the checklist for you all before going there

1 x Passport Photo

2 x Photocopies of transcript / result (which ever you have)

2 x Photocopies of SPM and PMR certificate

2 x Photocopies of your resume

2 x Photocopies of Recommendation Letter or any other relevant documents.

[seLanGor vs pEraK]

:: 7 Jan :: Selangor vs Perak :: Shah Alam ::
..rase² nye lame x post kat sini..
..nk post skit je nih..
mlm td jek baru jek layan bola kat stdm ng..
..Roshan,Sho,Jikku,Heman,Ekang,Jimmy & geng² Heman yg aku xbrape nk knal..

..lets make it simple and clear..
..SELANGOR menang 3-1..
..game best ar jugak..
..nk details??..

click sini

Friday, January 2, 2009

[nEw yEar]

:: New Year's Resolutions & Deficit Thinking ::

As we approach the New Year, many of you may be starting to consider one or more New Year’s resolutions. Okay, you’ve done it before—probably many, many times—and the results have not been spectacular in terms of success. In fact, most of your past resolutions have lasted maybe a week or two. Don’t despair. Exactly the same thing happens to most people, and for the same reason: the deadly habit of deficit thinking.

Deficit thinking is an ingrained habit of focusing on gaps and weaknesses (the deficit) instead of what’s working (and can be made to work still better). It’s focusing on what you can’t do, not what you can. Instead of your dreams and ambitions propelling you forward, you let the gap between your current state and your desires become a source of frustration and depression. It’s the old business of seeing the glass as half empty.

People who suffer from ingrained deficit thinking (and that’s just about all of us, since it’s drummed into us from school onwards) spend their whole time checking up on their failings, limitations, weaknesses, and the gaps in their knowledge. Then, armed with a mental list of all the things that are wrong with them, they start trying to put them right, usually by applying willpower. It rarely, if ever, works. Why? Because many of the “problems” are part of their basic make-up, so that’s like deciding to will yourself to be six inches taller, or to have blue eyes instead of brown ones. Go at it all you like, but nothing will change.

Most of the other “gaps” are there because, deep down, it isn’t you who wants to be different or “better” in that precise way: it’s other people who tell you that you ought to be so. They want you to change to suit their agendas. And you go along—on the surface—because it’s polite, or socially desirable, or you wish that you could agree with them (only you don’t). This gives you almost zero real motivation to change. Result: you talk a great talk about whatever it is, yet never quite seem to be able to turn the talk into effective action. If you truly wanted to change—or give up whatever it is—you would find a way to do it, believe me.

Deficit thinking is a waste of time, promoting misery, guilt, and frustration for no good reason. Here’s how to get rid of it:

  • Don’t waste energy looking for gaps and deficiencies. Sure, you have some. Everyone does. Try using that energy to celebrate and build on what you do well. It’ll give you a far better payback.
  • Don’t assume the glass is half empty, when it’s simply half a glassful. Be grateful and enjoy what you have and who you are, instead of ignoring both in favor of worrying about what you don’t have and aren’t likely to become, however much you obsess about it.
  • Don’t take fears for reality, commonplace thoughts for truth, and worries for real problems. Nearly all such opinions and thoughts are wrong. Most of the gaps you’ve been encouraged to fret about don’t exist outside the minds of those others who want you to change to fit in with their ideas. The “gaps” are only in your mind because you allowed someone else to put them there.
  • Don’t accept judgments by others without looking at whatever they tell you very, very closely. If you saw a slice of pizza lying on the sidewalk, would you pick it up and eat it? No? Then why do so many people accept judgments and assessments from just about anyone and swallow them down without a moment’s hesitation? Judgments like that are even more likely to contain something toxic than the pizza. What you put in your head can poison you as easily as something you put in your mouth. When someone passes judgment, or tries to put some guilt feeling onto you, tell them to go poison someone else’s mind.
  • Stop focusing on life’s negatives. The world is uncertain and difficult enough without you adding to the pile of problems you have to deal with.
  • Don’t buy the foolish idea you have a right to be happy. There’s no such right. The best way to be happy is to give up being miserable. Let it go. Sometimes you’ll feel happy, sometimes sad, and very often neither. That’s the way life is. Smile and enjoy it.
  • Stop watching your emotions. They’re not worth it. They go up, then down, then up again like the stockmarket. No one really knows why, whatever they try to tell you—not even mental health professionals. You can’t will your emotions go or stay where you want, so quit driving yourself nuts by trying. Best of all, treat them like the weather: sometimes an inconvenience, sometimes a pain, and sometimes full of joyous sunshine. Many of them are probably due more to what you ate or drank yesterday than anything meaningful.

The commonest source of the fears that weigh us down is some belief about what is “normal” or “standard.” Here’s an example. One company that I worked in had a common belief that anyone who hadn’t been promoted to a significant management position by the age of 30 was never going to be promoted. There was no basis for this belief, but it persisted. The results were predictable. People of 29 lived in constant fear of being “passed over.” By age 31, anyone not promoted had already left to find another job.

A good way to start clearing up the problems in your life this New Year is by throwing away all your old, wrongheaded beliefs and assumptions. Many of them will be plain wrong; others will be long out of date. Most people carry around a heavy load of such mistaken beliefs about the world, themselves and others: beliefs that stir up negative emotions and behaviors; assumptions that cause deficit thinking; and a host of other habitual ways of seeing the world that are virtually guaranteed to limit their achievements and cause them unnecessary suffering.

Take them out and question them mercilessly. If they’re still true and sound, you have nothing to lose. If they aren’t—and many, many won’t be—drop them immediately. Then make sure you repeat the process often. Today’s knowledge quickly gets stale. Yesterday’s beliefs soon become moldy. Don’t let them fill your mind with outdated worries, useless guilt, and idiotic deficit thinking for one moment longer.

Click here for Original Source

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...