Sunday, February 22, 2009

[dEfiNisi]

:: PERSOALAN ::

..hurm..
..lame x berupdate..
..xde mood nk updet pon..
..nih aku updet skit jek..
..sbb nk mintak opinion dari korg..
..bagi korg lah kan..
..dalam area umur cmnih..

APE YANG AKAN BUAT KORG GEMBIRA ???

Sunday, February 15, 2009

[tAg : 6&6]

:: FOLDER 6 PICTURE 6 ::

dem..no more surat² utk wadieq..let me str8 to the point..as requested..tag die bebunyik cmnih..

Go to your photos folder in your computer.
Go to the 6th folder of photos.
Go to the 6th picture in that folder.
Put the picture on your blog and description of it.
Invite six friends to join the challenge.
Link them in your blog and let them know they have been challenged.

p/s: ctrl + C dari blog kN..

luck je kot dpt gmbar nih..hurm..cane tah nk stat psl gmbar nih..actually, gmbar nih aku amik sndri kat dlm umah aku tym kat UTP dlu tu..(siap terkantoi ng anep agi tym capturing this pic)...alasan gmbar nih ?? actually ade satu gmbar lagi yg mmg aku nk amik, gmbar tu notice gak tp dlm toilet aka dlm jamban..tp notice tu dah ilang..sbg xnk menghampakan, aku carik notice lain kat dlm umah tu, terjumpalah notice nh..mmg kteorg satu umah hangin ng foreigner yg x gheti² nk bukak slipar msk umah..msk jamban slipar tu..msk bilik slipar tu..sah sah msk umah slipar tu gak..gi kopet pun slipar tu..in fact, aku amik gmbar nih dlu pon, nk jd kan bahan dlm blog..kan dlu ttbe angin blog melanda dak umah aku..kah kah kah..siap turun bota carik bahan berita kononnya..

so, wadieq, ang puah ati dok ?? aku asik jwb tag ang ja nih..meh aku nk tmbah sapa agi aku nk tag ek..
1.Uena
2.Kak Sue
3.Ilmi
4.kaK huda thE quEen
5.aH-puMp
6.sapa² yg rasa dia cute

Monday, February 9, 2009

[bOreD @ DuLL]

:: BORED LIFE huh ?? ::


Weekdays...Monday to Friday

0700 : wake up .. take bath
0745 : going to work either by car or by motorbike..

0810 : punch in ..

0845 : start my work after enough warming up ..
1300 : lunch hour ..

1400 : continue working if any ..

1800 : punch out ..

1830 : at home already & Spa-Q ..

1930 : take bath ..

2000 : internet .. blogging .. emails .. chatting .. television ..
2230 : at bed waiting to sleep ..


Weekends (start on Friday) .. before end of my office hour, it's just the same as previous days..the different now is, my life starts at 2359 ..

2300 : gather all friends for futsal ..

0000 : game started ..
0230 : game ended ..

0300 : yam cha @ mapley ..
0430 : at home ..


My Saturday life usually starts at 1200 ..


1200 : wake up .. take bath ..
1300 : lunch .. family outing (if any) .. but I will stay at home ..

1730 : evening ride with motor bike ..
1900 : at home .. take bath .. television .. internet .. bla bla bla ..
2100 : wasting time at mapley with friends ..

0200 : at home ..

My Sunday life exactly as Saturday except, I will go to sleep at 1030 because Monday need to go for work..


As you can see, it's very dull life but yet sometime it's very interesting..how come ?? it's because of some of the occasion is not included in the schedule..redah je kalo nk buat..so, it'll goes unplanned..btw, all the time noted already included my praying time and some personal time..hehehe...basically, this what I'll be doing in a week..almost 70% of it is true..the conclusion is ...

:: What U Suggest ?? ::

[sPurs aRseNaL]

:: Di Hening Malam ::
Di suatu petang..
H: Mil, mlm tgk bola kat tmpt ko jom..
J: oKeh jek..nnt aku ajak bdk bdk aku skali join..
H: alrite..
Kemudian.. J menhantar sms ke sume cntact kenalan die mengajak utk melepak smbil menonton bola saluran ESPN 812 di mapley..
AMSG: adik-adik, mlm nih ade lepak kat bidayah 915..spurs vs arsenal..sile cnfirm kehadiran..
Di malam hari..
J:ko dtg umah aku dlu ar..grk skali nnt..
H:ok..tgu jap..
H pn dtg kerumah aku..tp tetap grk kete asing asing..begerak trus ke bidayah..tp projector rosak..plan B, beralih ke kayu Original kat Bukit Tinggi..
A:bro, ade mane ?
S:aku otw..tgu aku kt junction 99..amik aku situ..
A:alrite..
S:berambus..
selang beberapa minit lps amik S kat junction 99..
A:dak dak lain ape cer..??
S:senyap jek..stdy kot..
A:ouhs..layanlah game smpai abes..atuyai..game yg buhsan..walupun aku xminat 2 2 team tu..tp aku nk sgt tgk debut Andrey Ahmad Arshavin..hurm..tade rezki kot..

Nota Kaki...
H = Haziq aka Jikku
S = Shahrul aka Arol
J = Jamel aka Azmil
A = Azmil aka Jamel

Friday, February 6, 2009

[taGged by wAdieQ]

:: Surat Untuk Wadieq ::
Ke hadapan,

saudara Wadieq yg berada jauh di seberang laut..tujuan saya menulis surat ini adalah utk menjwb TAG yg telah saudara kenakan pada saya kira² 3 hari yg lalu..saudara menyatakan sama ada kepuasan bekerja atau duit yg lebih memuaskan..sebelum saya menjawab persoalan saudara, ingin saya nyatakan bahawa persoalan ini amat subjektif..dgn itu, saya mngkin tidak berjaya menjawab persoalan ini dan merungkaikannya dgn tepat..20 jari temasuk jari kaki saya susun utk memohon kemaafan terlebih dahulu..

secara peribadi, saya lebih gemarkan memilih gaji yg tinggi dari kepuasan berkerjaya..sbg manusia yg tak kuat mane imannye, sifat tamak sentiasa menghantui kite..minat utk bekerja itu, mungkin boleh dtg dikemudian hari..jika iltizam dan azam utk bekerja hanyalah utk mengumpul dana utk hari tua ataupun sbg langkah berjaga jaga setelah menempuhi alam perkahwinan, saya akan pilih duit dari kepuasan bekerjaya..tp harus diingat, itu adalah dalam konteks jiwa remaja..bg saya minat dan kesungguhan itu boleh dipupuk jika pd awalnya jika kita tidak meminati pekerjaan tersebut..sekali lagi saya ingin tekankan, itu hanyalah mayb utk short term planning yg mane utk mengumpul dana..

point kedua saya disini saudara wadieq, saya lebih sukakan kepuasan bekerjaya itu sendiri..dlm konteks ini, kepuasan bekerjaya itu bkn hanya saya kecapi di dlm waktu pejabat atau waktu kerja..tetapi kerjaya itu sendiri yg best, flexible, tidak mengganggu keadaan sosial saya..sebagai cnth, kerjaya itu best yg saye mmg minat..waktu pejabatnya pon sesuai dgn saya..saya masih mampu pulang awal utk menjemput anak² saya pulang dari sekolah..segalanya seperti telah dirancang dan diatur...tp ini tidak cukup jika bayaran yg saya perolehi hanya sekadar cukup utk saya seorg yg makan..bg saya, kepuasan bekerjaya itu menjadi mutlak jika bayaran yg saya terima itu cukup utk keperluan saya dan keluarga termasuk utk menyimpan sedikit utk hari muka selain kerjaya itu tidak membataskan pergerakan anda yg mane anda tidak ade limit...

point ketiga saya utk pengetahuan saudara wadieq ialah..jika anda ditawarkan gaji yg lumayan, sudah pasti kerja yg diberikan agak mencabar..jika kerja diberikan sebaliknya, saya amat hairan jika ada org yg menolaknya..jd, dgn itu, saya ingin nyatakan bahawa, utk suatu tugas yg mencabar, saya akan berasa puas jika berjaya melaksanakannya dgn cekal, cermat dan amanah..jd, saya peroleh kedua duanya sekali iaitu gaji yg lumayan dan kepuasan bekerjaya..

dgn itu, prinsip nya disini, sebagai permulaan saya tidak kisah kerjaya apa akan saya tempuhi..tp mengikut perancangan saya, saya masih di laluan yg betul di mana saya di landasan kerjaya yg saya minat..mengenai bayaran diterima, bg saya sbg org yg baru menceburi industri ini, saya rasa ia setimpal dgn pengetahuan yg saya ada..tp utk masa kini sahaja..jika pengetahuan saya meningkat, jumlahnya mungkin lain..jd, adekah saya insan yg bertuah utk memperoleh kedua dua nya itu ?? hanya tuhan menentukan..

sekian..
yg benar,
sahabatmu,
Azmil Zainal Abidin

Thursday, February 5, 2009

[fArT & tEst]

:: The Art of Farting ::
Seorang calon untuk suatu jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik tidak sampai seminit tiba-tiba keluar dari bilik temu duga. Rakan-rakan yang berada di luar pun bertanya,
“Eh!!!Cepatnya ngko keluar? Kenapa?”
Jawab calon itu,
“Aku dapat jawab soalan yang ditanyakan dgn betul jadi aku boleh keluar awal”.
Tanya rakan-rakan lagi,
"Wahhh!!Bestnyer ngko,soalan apa?????”
“Senang jer soalannya, pengerusi sesi temu duga tu tanya aku, Engkau ker yang kentut ni???"
Aku pun jawab la,
“Ya tuan, sayalah yang terkentut tadi!!!” Pastu dia suruh aku keluar!!!!


:: PETRONAS Ability Test ::

..ramai tnye aku psl nih dari pagi td..
[[ written test ]]
..tajuk bebas..
..ikut naseb korg ar dpt ape..
..simple jek..
[[ ability test ]]
..part 1 cm pemahaman text..
..3 pilihan Yes, No, Can't Say..
..part 2 ala ala tricky skit..
..xde ar IQ sgt tp kene kire kire..
..both part ade timer kat dpn korg tu..
..abes mase window tutup xksah korg dh abes jwb ke blom..
..preparation tu, xperlu sgt kot..
..xrelate ng study pon..
..hopefully membantu..
..Good Luck..

Wednesday, February 4, 2009

[aRsHaviN]

:: ANDREI ARSHAVIN ::

ade org pnh sound aku dulu...ARSENAL mane amik player yg dah sedia ada TOP bwak masuk dlm team...ARSENE WENGER pencungkil bakat bakat baru...Theo Walcott, Ramsey, Fabregas, bla bla bla...dicungkil...

January transfer window...baru end je kot..(aku noob skit time frame die)...ANDREY AHMAD ARSHAVIN (dlm gambar tu) diumpan oleh Arsenal utk jd mid kat tgh tgh padang ar tuh kot...mamat nih umur die 27 tahun pada 2008...mude agi tu...kalo plyer MALAYSIA ar...well developed...but not well developed...STAR player utk Rusia time EURO 2008 lepas...

aku kisah ape die ade tu ade nih kan...lantak die lah...just nk bakar + bahan + nk menebus maruah koyt...Arsenal & Chelsea amik gak plyer dh well developed...tu jek...sekian..

p/s: thx to wadieq sbb ajar aku buat stroke tu...

Tuesday, February 3, 2009

[kEdAi sUamiKu]

:: Wanita Yg Tidak Pernah Puas ::

p/s: post ini utk wanita..jgn bace klo xnk tutttt...


Sebuah kedai unik bernama Kedai Suamiku yang menjual calon suami baru saja di buka di kota New York. Kononnya di negara maju yang tunggang-langgang ini, wanita boleh memilih dan membeli suami yang paling tepat untuknya. Di antara arahan yang ada di pintu masuk:

“ANDA DIBENARKAN MENGUNJUNGI KEDAI INI SEKALI SAJA SEUMUR HIDUP”


Kedai itu ada 6 lantai. Semakin tinggi lantainya, semakin tinggi pula harga lelaki yang berada di situ. Anda dapat memilih lelaki di lantai itu atau memilih lelaki di lantai berikutnya tetapi anda tidak boleh pilih lelaki di lantai sebelum itu.

Seorang wanita pergi ke Kedai Suamiku untuk memilih suami yang tepat untuknya. Setelah dia membayar caj masuk ke kedai tersebut dengan harga yang cukup mahal, dia mula masuk ke lantai pertama.

Di lantai 1 terdapat tulisan:

LANTAI 1: “Lelaki di lantai ini memiliki pekerjaan dan taat pada Tuhan.”

Kerana ingin suami yang lebih baik, kemudian ia memilih untuk naik lagi ke lantai berikutnya. Di lantai 2 terdapat tulisan:

LANTAI 2: “Lelaki di lantai ini memiliki pekerjaan, taat pada Tuhan dan suka anak kecil.”

Kerana ingin suami yang lebih baik, kemudian ia memilih untuk naik lagi ke lantai berikutnya. Di lantai 3 terdapat tulisan:

LANTAI 3: “Lelaki di lantai ini memiliki pekerjaan, taat pada Tuhan, suka anak kecil dan ambil berat.”

Wow.. fikir wanita tersebut, tapi dia masih tidak puas dan ingin untuk terus naik.

Lalu sampailah wanita itu di lantai 4 dan terdapat tulisan:

LANTAI 4: “Lelaki di lantai ini memiliki pekerjaan, taat pada Tuhan, suka anak kecil, amat ambil berat dan suka membantu kerja rumah.”

“Biar betul..!” Wanita itu berkata, “Tak cayala…..!”.

Wanita itu tidak puas dan tetap meneruskan ke lantai 5 dan terdapat tulisan seperti ini:

LANTAI 5: “Lelaki di lantai ini memiliki pekerjaan, taat pada Tuhan, suka anak kecil, amat ambil berat, suka membantu kerja rumah dan memiliki sifat romantis.”

Dia tergoda untuk berhenti di lantai 5, tapi kemudian dia melangkah pula ke lantai 6 dan di lantai itu terdapat tulisan:

LANTAI 6: “Anda adalah pengunjung yang ke 4363012".

Tidak ada lelaki dilantai ini. Lantai ini diwujudkan semata-mata untuk jadi bukti betapa ramai wanita yang tidak pernah puas seperti anda! Terima kasih telah datang di Kedai Suamiku. Hati-hati bila keluar dari kedai ini dan semoga hari ini adalah hari yang indah buat anda!”

Monday, February 2, 2009

[E&I cum PE]

:: E&I cum PE ::

Satu petang di pantry office..satu tgh hari to be exact sbb tym tu baru jek lps lunch..aku teserempak dgn sorg Senior Engineer nih a.k.a aku nye mentor ar selagi aku keje sini...aku quote skit ape die ckp...

"It's a good news you have new E&I Engineer but the bad news is, he will be our P.E first before having new P.E."said super boss to the mentor.

Therefore, basically I works as P.E...hurm...actually, i really dont know how to start to be as P.E since the project that assigned to me already halfway + there are some internal problems arise..it's not a major but as first timer, i need to work harder than ussual...

as a P.E from my understanding, I need to know everything and ensure all the tasks assigned in the plan will be executing accordingly without any delay...as my first project...not my first, my half project, it should be completed in april 2009...early april...

i'd made a S-curve to see what is happening now for that project...sad to say, the S-curve didn't shows the best curve because it has a huge steep at the final stage of the project...but, it's oK to me because this is the challenge i need to face in real life...just do ur best and very best to please everyone..

hurm..for sure, there are a lot of readings need to be done...a lot of questions need to be answered...a lot of time need to be dedicated...a lot a lot a lot...by the way, it is a great pleasure to me to have this kind of oppurtunity...just grab the task given instead of complaining.. am i right ??..this is how you can appreciate ur works and deal with it....

even though i'll be as P.E at first place, my appointment letter stated me as E&I Engineer...thus, i can gain my experience in project management as well...the huge problem now is i need to settle down & interact with officemates since the source is them...to be honest, this is what i want...try something new...something that i haven't tried before...eXacTlY

Note: P.E aka Project Engineer

-EnJoy uR liFe as yOu dEserVe iT-

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...