Sunday, November 29, 2009

[pEninG]

:: PeninG ::

Camnih la situasi aku sekarang ... niat utk memperbaiki tapi makin buruk jadinya ... sama la dgn signage nih ... aku cm violators tu ... so, bile aku try nk fix back the situation, aku jadi survivor ... tp, once again, kene tembak lagi ... so, the same will be repeated ... mmg akhirnya aku akan mati ... itulah yang dikehendaki ... mmg macam *&^%$#*& ... aku mintak maaf kat sume kalau aku ade buat salah ... (walaupun aku tak tau salah aku ke tidak)

[kLanG-kLcC]

:: Klang - KLCC ::Again ?? urRggHHh !! aku penah buat laluan Klang-KJ-KLCC 1st month dlu tym start keje kat KLCC ... 5:30 AM bangun ... 6:15 AM keluar rumah ... park dkt KJ (Kelana Jaya) utk transit Putra LRT ... then terus gi KLCC naik train ... hu hu hu hu ... here, same routine will be repeated again ... but, this time aku taknak benti kat KJ ... if possible, aku nk direct terus ke KLCC ... riding a bike ?? or driving a car ?? if it's not a rainy day, riding a bike is more feasible than driving a car ... so, you already know the answer ... you may wondering, why all of the sudden I've to repeat all this routine although previously everybody knows that I'm staying in Kg. Baru ... the reason behind tak perlu la cite ok ... let you make the speculation ... hu hu hu ... bersemangat baru utk gi kerja !!! benarkah ???

[bOla-Cat]

:: Left 4 Dead via Bola - Cat ::

Sabtu, gerak ke Kuala Selangor dgn rakan rakan sekolah dari sekolah rendah hingga ke menengah ... walaupun perasaan itu bercampur baur (takut, nervous, tak selesa, cuak, bosan, macam macam, penat etc.) aku tetap gagahkan diri gerak ke sana ... seawal jam 9 pagi singgah breakfast kat mapley feveret Alip ... bersarapankan roti canai lipas, kmudian bergerak dgn 3 kereta ke Kuala Selangor ... Alip & Shahreel naik kereta aku ... gerak punya gerak, akhirnya sampai ...

Briefing diberi kepada sume player oleh Zaed ... bermulalah peperangan di medan tempur palsu ... shot terbaik aku ialah mematikan Shahrul ... terdapat kesan love bite ... kemudian aku dihantui oleh otai paint ball iaitu Zaed ... kat mane aku ade situ die mesti ade ... shot kedua terbaik aku terkena Ungku nye marker ... trimas kepada bunker ... shot ketiga terbaik aku mematikan Zaed dari tepi ... lepas je break tghari, mmg tade mood sbb aku takleh kene panas sbb kulit aku dh mule burn ... so, main biase biase jek ... plus injury kecil telah berlaku ...

overall, paintball nye event boleh tahan ... on the way balik tiada ape yg best melainkan melayan perasaan yang bercampur baur ini ... ha ha ha ... selesai mandi di rumah, grak ke rumah Shahrul utk plan malam ... akhirnya, end up lepak mapley kat SS2 ... berkongsi cerita Wingston, lighter, big boss, rumah, mute, naive & mentoll ... korg tak paham kan ... 4 org je paham sbb 5 org je lepak ... otw balik dari SS2, singgah amik Ungku utk gi men left 4 dead kat CC ... exec PETRONAS main CC ... OMG !!! (exec CIMB pon ade gak tym tu ... kudos to Alip) ... 5 AM baru pulang ... hari amat letih dgn perasaan bercampur baur ...

Friday, November 27, 2009

Tuesday, November 24, 2009

[siTuaSi]

:: Situasi ::

Situasi 1:

"Nah, ko amik selonggok nih ... aku tau aku nk ko siapkan by yesterday"

Situasi 2:
"Ko nih baiklah, tak sangka aku dpt jumpa org mcm ko"

Situasi 3:
"Ko kalo nk mntak tolong lain kali, aku akan bekire gak"

Situasi 4:
"Tak usah pening kepala, ko jgn fikir ape yg tak patut ko fikir"

Ape pendapat anda tentang situasi situasi tersebut ??
sebelum saya jelaskan, itu adelah dialog yg betul ... itu hanya 50% betul ... tetapi dialog tersebut diubahsuai utk menjelaskan situasi tersebut ... rumusan saya adelah seperti berikut ...
Situasi 1:
Ia adelah perumpamaan apabila sedas masalah itu datang serentak ... tidak dinafikan aku mengalaminya sekarang ... then, yg memburukkan keadaan pabila aku terkena hujan ... mmg lagi sakit kepala aku ... bkn saja memikirkan nya, tapi sakit kepala sbb terkena hujan sekali ... tapi itulah realiti ... aku mengalaminya sekarang ...

Situasi 2:
Ini yang buat aku super confuse ... seriously ... ia datang secara mendadak ... aku bersyukur kerana ia menjadi kenyataan ... akan tetapi, pabila aku mendapat tahu cerita sebenarnya, aku mula menimbulkan perasaan syak wasangka ... aku hanya memerlukan keikhlasan ... if not, just say it ... jangan la disebabkan org lain, aku ditipu bulat bulat utk menjaga hati org lain ... pada hakikatnya, ia adelah tidak benar ...

Situasi 3:
Tugasan dan peribadi 2 subjek yg amat susah nk dihubungkait ... mmg sukar bg semua individu termasuk aku ... ia mmg memerlukan justifikasi yg munasabah agar minda tidak terpesong ke arah yang tidak betul ... tp, aku anggap itu hanyalah cabaran kecil di kala kami semua sedang stress disebabkan tekanan kerja ...

Situasi 4:
Ini mmg mementingkan diri sendiri ... tp ia berkesan pada jangka pendeknya ... tiada ulasan lanjut mengenai ini ...

Saya sudah ... Anda Bagaimana ???

Monday, November 23, 2009

[IsniN]

:: Bual Isnin ::

Salam bicara pembuka kata ... didahulukan dengan kemaafan di hati ... bisa langkah mengatur dieratkan lagi dgn kekuatan minda ... hari Isnin didahului dgn nada yang kurang enak ... terlalu emosikah aku pada hari Isnin ?? itulah madahnya kalau selalu berhelah ... jgn dijerat dgn kata kata indah ... puitis sungguh hari ini dgn coretan coretan sastera ... itulah kehidupan ... kaya dgn unsur seni yang harus dihalusi ... sekian sudah pembuka bicara ku ...
anda kaget ?? jgn terkasima jika saya berjaya membuat ayat sebegitu rupa ...

hari Isnin didahulukan dgn perjumpaan ex-Boss dgn anak anak buahnya ... aku dilantik bersama Nina utk mengemudi majlis pada esk harinya ... org org besar bakal menghadiri majlis tersebut, segala persiapan rapi harus disedia ... ohh ... tidak ... aku masih belum bersedia ... namun, cabaran itulah yang makin ku suka ... akan ku tempuh dgn suka nya ... kepercayaan yang diberi tidak akan dipersia ... tidak ketinggalan, sebelum pulang, aku sempat berbicara dgn seorg kawan lama ... setelah sekian lama tidak berbicara, akhirnya telefon diangkat utk membuka bicara ... tidak ... hampir 40 minit di telefon utk bertanya berita ... paling menakutkan soalan perkahwinan diungkit semua ... gelak tawa di selang selikan ... ketawa besar berdekah dekah ... itulah akibat pabila dapat berbual dgn sahabat lama ... segala pengalaman dikongsi bersama ... tunjuk ajar tidak dilupa ... itulah sifat seorg pemurah ...

pulang saja aku dari kerja, terdapat pesanan di laman sembang ku ... akan ku layan seperti biasa ... mmg kerja gila ku utk bersembang di karpet sembang ... sahabat sekolah dari utara ... belajar di korea jarang berjumpa ... dapat bersembang ibarat seribu tahun tidak berjumpa ... niatnya baik utk membawa org tua nya ke sana ... murni sungguh niat anak ini ... hanya berbekal kan 3 minggu lagi, beliau akan tamat pengajianya ... tahniah aku ucap kan ... jika dulu aku menerima tawaran itu, akan ku habiskan ijazahku di sana dgn beliau ...

itulah kehidupan ... di kala aku rasa keseorangan, masih ada sahabat aku yang menanti ... tidak lupa di sini, aku ingin mengucapkan semoga cepat sembuh kepada seorg rakan yang sedang berjuang di hospital ... sekian ...

Sunday, November 22, 2009

[5 mOnthS]

:: 5 months ::

Kalo korg membaca blog aku or mengikuti blog aku ... korg akan perasan yg kekadang tu aku ade terpost bab bab emosional, problems, ketidakpuasan hati, pendapat, etc ... kalo ikut time frame blog aku, korg dpt notice yg since Jun aku bnyk buat posting pasal kehidupan seharian aku yg kekadang up kekadang down ... tidak aku nafikan, zaman paling aku rase down ialah bulan Ogos ... aku admit kat sini ... aku bersalah dalam hal itu ... lepas itu, bile nk masuk bulan September, posting aku more tendency to happy posting ... yg aku rase thinking aku lebih matured ... aku kurangkan posting hal hal personal, hal hal dalaman, hal hal hati dan perasaan etc ... bukan nye sbb dlm time frame itu aku tiada masalah or ape ape je la kan ... tp, aku lebih pendamkan daripada meluahkan ... mase itu aku bnyk bersendiri ... aku bnyk buat hal aku sendiri ... hidup semakin berubah ... sehinggalah saat ini, aku rasekan aku semakin berubah dan inginkan sesuatu yg lebih bermakna dalam hidup aku ... tp, bile aku duduk fikirkan ape yg telah terjadi dlm tempoh 5 bulan ini, aku bnyk pelajari tentang kehidupan ... naik turun nya kehidupan ibarat pasang surut nya air pantai ... sehinggalah aku keliru dalam perjalanan hidupku sendiri walaupun aku yg merencanakan ... jika dlu aku mempunyai 2 midfielder utk memberi input dan merencanakan kehidupan aku dgn memberi pendapat dan mendengar rintihan hati ini ... aku kehilangan seorang dalam menitit perjalanan hidup ini ... tetapi, aku merasa kehilangan lagi seorg namun aku tidak pasti ... akan tetapi, selepas aku kehilangan seorg itu, aku makin berdikari ... aku makin independent ... itulah lesson learnt ... aku selalu menganggap ape yg cube direncanakan olehnya itu adelah utk kebaikan diriku sendiri ... sebab aku rase die menganggap pabila ketiadaan dia pada tika aku memerlukan nya nanti aku mampu berdiri sendiri ... semua itu berubah ... dalam tempoh 5 bulan sahaja aku dpt rasekan aku seperti aku yg bukan diri aku lagi ... usiaku semakin meningkat, matiku semakin hampir ... perutusan ku ini hanya utk tatapan ... maafkan diriku andai aku bnyk berbuat salah ... sekian ...

Saturday, November 21, 2009

[wEnG]

:: Macam Macam ::

kalau hari dh mendung kata hujan ... pekena teh tarik & dunhill hijau mentol ... mmg superb laaa ... actually, ini continuation dari post aku b4 nih ... bosan ... belek belek gambar gi UiTM Jengka aritu, nih la hasel yg tak seberapa ... dh tak tau nk wat pe kata kan ... tp, seryesly aku nk kan satu keadaan yg mane cuaca mendung tp tak ujan ... dlm kol 6 ptg cmtu ... lepak reramai, hisap rokok (bagi yg merokok) , layan teh tarik ... angin sepoi sepoi skit ... tade pressure keje bagai ... frenship sume ok ... less problem ... mmg masyuk kot ... ha ha ha ... berangan tak hengat ... btw, first time aku reveal gambar kete aku ...

[pUaka]

:: Puaka Hari Sabtu ::

Damn bored today ... tak tau nape ... aku penat gile lepas futsal smalam (dh cm Amri btul smalam) but then, still tak leh nk rest sbb tak leh nk tdo ... mayb sbb dh bese bgn awal kot ... dgn kebosanan aku nih la aku tade idea nk wat ape menyebabkan aku memikirkan benda benda yg tak sepatutnya difikirkan tym weekend iaitu benda kerja ... uRggGhhHhh ... ha ha ha ... come On ... entertain me ... ha ha ha ... siap leh request lak kan ... ha ha ha ... cuaca pn mendung je satu hari ... mengangtuk tp bile disorong bantal, taknak lak tido ... actually dh dkt 2 mgu kot aku ade prob nk tdo ... kalo tdo pon, salu terjage tgh2 tdo ... bnyk kali gak la ... ta tau nape ... hu hu hu ... abaikan ... adios ...

[mApLeyinG]

:: Mapleying ::
Khamis, 19 November 2009 ...
Lepas jek abes meeting SkG-12 Forum kat level 40 nye meeting room, terus cm ape tah ... actually, plan die cmnih ... kteorg (all planners) termasuk senget senget ... plan nk gi tgk 2012 pukul 5:30 kat TGV KLCC ... somehow, meeting tu habes lambat ... so, activity tu kene cancel ... aku igtkan nak naik atas cepat kemas kemas then nk blah terus sbb dh plan nk lepak reramai since tak jadi tgk 2012 ... tapi, tersangkut lak dgn komitmen lain kat atas tu ...
last last, dlm pukul 6 lebih gak baru aku dpt turun ... punya la bengang sbb tak dpt tgk 2012 aritu, kteorg decide nk lepak tp tak tau kat ne ... so, aku suggest kat Pelita near Ampang Park tu ... cm style gak lepak situ lepas keje ... mmg style pon ... kalo dh lepak reramai tu, mmg sorg sorg mulut tak reti nk tutup ... ha ha ha ... layan kan je la ... anyhow, nih first time lepak lepas keje ng bdk2 opis kat mapley ... kalo tak, layan foodcourt la ... KFC la ... sume nk berhawa dingin ... as an overall, ok lah sbb impromptu nye event ... part paling best ialah part Sharing Session ... sharing la sangat kan ... he he he

[I&C - ConTrol VaLve]

:: Control Valve ::

Being the Final Control Element in a system is not an easy job. To start with, you are blamed for any and all problems that crop up in the process. You are subjected to corrosion, high velocity, cavitation, flashing liquids, cryogenic temperatures, high temperatures, abrasion, and thermal shock. You are expected not only to throttle along through all this, but most likely, you are also being asked to act as a block valve and shut off tight. As you work with control valves always keep in mind that a control valve only does what it is told to do.

A Control Valve is a power-operated device used to modify the fluid flow rate in a process system. Well, what happens if the power is cut off? When a Control Valve is sized or selected to do a particular job, one of the first questions you should consider is how that valve will respond in the event of a loss of signal or power. This is called its "fail-safe mode" and knowing the fail-safe mode is the key to troubleshooting it.

In most applications (about 80%), it is desirable for valves to fail closed. In other applications, you might want a valve to fail open or fail in place. Safety concerns and process requirements will mandate the fall mode of the valve.When a valve is not sitting in its fail position, is is being told how and when to move by some external signal. By the comments one hears, you would be led to believe that control valves sit around and think up things to do on their own. Perhaps this will some day be true when all control valves are "smart." If a Control Valve is observed in an unstable condition or appears to not be responding correctly to an input signal, remember that something is telling the valve to behave that way.A control valve is only as strong as its weakest link.

When the 1965 Ford Mustang first appeared, it was powered by a 6-cylinder engine with a 3-speed transmission - but it had a 140 m.p.h.(225 k.p.h.) speedometer. The fact that it had a 140 m.p.h.(225 k.p.h.) speedometer did not mean it could actually travel that fast. In the same way, a control valve with a 600# rated valve body cannot throttle and shut off against 1440 pounds of pressure.

There are two basic types of control valves: rotary and linear. Linear-motion control valves commonly have globe, gate, diaphragm, or pinch - type closures. Rotary-motion valves have ball, butterfly, or plug closures. Each type of valve has its special generic features, which may, in a given application, be either an advantage or a disadvantage.

**source

Thursday, November 19, 2009

[cOnfuSe]

:: Confuse ?? ::

pernah tak korg berada dlm situasi kehendak atau keperluan ... mesti sume penah dgr terminology nih kan ... erm ... itulah ape yg aku alami sekarang ... dari pelbagai sudut aku mengalami masalah either kehendak atau keperluan ... either kehendak nor keperluan ... kehendak dan keperluan ... dari aspect kebendaan ... adekah rumah itu kehendak atau keperluan ?? fyi, aku sering melabel / menarafkan / mem'prioritize'kan sume bende ... sebagai contoh, sebagai org bujang sekarang, rumah maybe jatuh pada tahap kehendak (jika anda ingin membeli rumah) ... tapi, die mungkin jatuh pada tahap keperluan jika anda sudah berkahwin etc ... term 'etc.' amat penting utk keselamatan penulis ... itulah yang aku alami sekarang ... aku keliru antara keperluan dan kehendak ... mungkin pembaca tidak dapat memahami apa yg aku cuba sampaikan, tapi aku yakin masih ade org yg faham apa akan aku cuba sampaikan ... so, the question here is how to differentiate so that there is a clear border in order for you to know which one is which ?? the answer is with you ...

Wednesday, November 18, 2009

[FiRe]

:: Fire Drill @ KLCC ::
urRghHh ... from 830 AM sampai la 915 AM patut nye aku ade meeting @ 9 AM ... tp discussion dari 830 AM tu drag smpai la timing utk Fire Drill KLCC ... OMG ... dari floor 44 kot ... sebbaik turun 2 floor jek ... sbb dari floor 41 / 42 boleh nek lif direct ke bawah ... hi hi hi ... kalo btul btul emergency tuh, mmg dah rentung sume tu ... bos aku siap berkata "nih kecemasan yang tak cemas" ... hadoooiii ... tp sian gak kat certain bdk bdk dept kteorg temasuk bos bos kteorg yg tersalah info terpaksa menuruni tangga dari tingkat 44 ... ermm ... tak sure nape jadi cmtu ... but, as an overall I would say we were failed ... seryesly ... I was thinking even nk wat fire drill, come on la, smoke out la skit kan ... he he he ... nway, dah abes dah pon ...

2nd thing, aku cukup tak puas ati ng Tuan Polis tu ... info die salah kot ... nape die nk menang gak ... walaupun aku cube direct die ke jalan yang benar, die tetap tak nak ngaku kalah ... walau fakta die aku dh counter, die tetap nk menang ... ape kess ?? tapi cerita die mmg style in term of experience yg die cite lah ... antara nya ialah, tym bomb threat drill, kat Menara CitiBank, dorg btul btul buat bunyik letupan dgn asap palsu ... cmne mksd nye tu ?? aku pn tatau ... tp aku bengang agi nih ... ha ha ha ...

... ape yang pasti, hari ini amat enjoy dgn fire drill yg tak berapa nk thrill ...

Tuesday, November 17, 2009

[sOrrY]

:: I'm Sorry ::

erm ... seryesly aku duk sorg sorg kat umah nih sbb osmet aku gi Low Yatt ... aku follow semalam jek ... harinih mmg aku plan tanak gi memane ... lps update blog around 7 PM ... solat sume bagai, then aku tapau kat bawah ... alhamdullilah ... hujan membuatkan aku kelaparan ... selamat nasi goreng kampung + telur mata & mee goreng basah + telur mata ... syukur dgn rezeki tuhan ... selesai makan, tekan tekan remote astro, terbukak cerita Bahang Ravina ... 5 STARS utk lesson learnt cite tuh ...


so, what actually aku nk update nih ???
erm ... basically, to be frank, aku nk mntak maaf kat sume org ... kat bdk bdk GTCM ... kat bdk bdk futsal ... kat bdk bdk SG ... kat sume lah senang cerita ... utk GTCM, aku rase Ain paling teruk kene dgn aku ... then, Shira ... kan aku consultant korang ... sian tak pasal pasal tekena kelancangan idea idea aku yg bernas dan panas ... sorry bebanyak ... kat bdk bdk futsal aku lak, to Bob, Begau, Arol, Acik, Ungku, Alip, Gemok (mmg nama panggilan) & the rest, maybe lately the way aku main, buat korg tak puas hati especially lepas kalah RM170 last 3 weeks ... then, last week kalah lagi ... simply because aku tak tamak (isi tersirat) ... lesser time were given to hang out with you guys ... sorry bebanyak gak ... kat bdk bdk SG, sorry sbb aku tak datang ari Isnin malam tu atas sebab sebab tak dapat dielakkan ... to all generally, mintak maaf bebanyak ...

kenapa tetibe aku camnih ???
ha ha ha ... aku pn ta tau ... actually, aku dh pikir bende nih since aku kat office agi tadi ... but then, tak terucap aku dibuatnya ... so, di kesempatan ini la aku rase seswai utk aku buat cmnih ... hMmm ... kekadang tu aku percaya, walau jahat mana manusia itu, kite kene maafkan dia ... walau baik mana pun manusia itu, pasti ade kesilapan die buat ... berasaskan itulah, aku post yang ini ... thank you !!

[I&C - Scada]

:: SCADA ::

Part 1: SCADA System

There are many parts of a working SCADA system. A SCADA system usually includes signal hardware (input and output), controllers, networks, user interface (HMI), communications equipment and software. All together, the term SCADA refers to the entire central system. The central system usually monitors data from various sensors that are either in close proximity or off site (sometimes miles away).

For the most part, the brains of a SCADA system are performed by the Remote Terminal Units (sometimes referred to as the RTU). The Remote Terminal Units consists of a programmable logic converter. The RTU are usually set to specific requirements, however, most RTU allow human intervention, for instance, in a factory setting, the RTU might control the setting of a conveyer belt, and the speed can be changed or overridden at any time by human intervention. In addition, any changes or errors are usually automatically logged for and/or displayed. Most often, a SCADA system will monitor and make slight changes to function optimally; SCADA systems are considered closed loop systems and run with relatively little human intervention.

One of key processes of SCADA is the ability to monitor an entire system in real time. This is facilitated by data acquisitions including meter reading, checking statuses of sensors, etc that are communicated at regular intervals depending on the system. Besides the data being used by the RTU, it is also displayed to a human that is able to interface with the system to override settings or make changes when necessary.

SCADA can be seen as a system with many data elements called points. Usually each point is a monitor or sensor. Usually points can be either hard or soft. A hard data point can be an actual monitor; a soft point can be seen as an application or software calculation. Data elements from hard and soft points are usually always recorded and logged to create a time stamp or history.

Part 2: HMI System

A SCADA system includes a user interface, usually called Human Machine Interface (HMI). The HMI of a SCADA system is where data is processed and presented to be viewed and monitored by a human operator. This interface usually includes controls where the individual can interface with the SCADA system.

HMI's are an easy way to standardize the facilitation of monitoring multiple RTU's or PLC's (programmable logic controllers). Usually RTU's or PLC's will run a pre programmed process, but monitoring each of them individually can be difficult, usually because they are spread out over the system. Because RTU's and PLC's historically had no standardized method to display or present data to an operator, the SCADA system communicates with PLC's throughout the system network and processes information that is easily disseminated by the HMI.

HMI's can also be linked to a database, which can use data gathered from PLC's or RTU's to provide graphs on trends, logistic info, schematics for a specific sensor or machine or even make troubleshooting guides accessible. In the last decade, practically all SCADA systems include an integrated HMI and PLC device making it extremely easy to run and monitor a SCADA system.

Monday, November 16, 2009

[@ pUtraJayA]

:: A Night @ Putrajaya ::... aloha~! ...
... lame gile tak update !!
... pergh ...
... so, di sini aku nk mempoyokan diri skit ...
... pedulik ape org nk kate kan ...
... last weekend quite hectic ...
... Sabtu tu jek, gi settle hal kete etc ...
... dh service bagai ...... add aksesori lagi ...... settle ...... malamnye lak, gi kat Putrajaya photo-shoot skit ...
... hasel ...*handphone dah rosak*

Thursday, November 12, 2009

[kEranDa]

:: Sebuah Keranda Kayu ::

Setelah kepenatan aku menghabiskan 2 hari workshop di Cyberjaya, aku pulang ke rumah lalu singgah ke gerai menjual makanan di bawah rumah aku ini ... aku order Kueh Teow goreng telur mata ... aku naik ke atas dahulu sebelum turun semula mengambil makanan ... sejurus selepas itu, aku terus melabuhkan diriku di dalam bilik air ... simbolik ?? ntah ... then, aku menjamu makanan aku di hadapan TV besar GG sambil menukar nukar channel Astro ... tepat sekali, channel 105 cerita paling best ... Sebuah Keranda Kayu ...cerita ini maybe kurang logik tapi aku yakin ianya masih berlaku di kalangan masyarakat kita secara amnya ... sebelum aku proceed, frankly speaking aku tgk cerita ini dari tengah ... mengisahkan seorg tua yg menceraikan isterinya dgn talak 3 lalu menghalau isteri dan anak-anak cacatnya keluar dari rumah itu ... adat cerita melayu mesti ada watak baik dan jahat ... yang lebih sedeh aku rase cerita ini ialah part si lelaki tua itu membunuh anaknya sendiri dgn cara melemaskan mereka walaupun die telah menceraikan isteri tuanya itu ... ini suma angkara hasutan dari isteri mudanya yg hanya inginkan harta si lelaki tua itu ... utk dipendekkan cerita, si isteri muda itu bermain kayu tiga ... dia bomohkan lelaki tua itu ... dh kantoi, die bunuh lelaki tua itu ... akhirnya, isteri muda dan teman lelakinya mati di kubur selepas pengebumian lelaki tua itu ... (nk tau detail tgk sndri la ... astro kan ulang ulang)

pendapat aku ??? hmmm ... sesuatu yg boleh dijadikan iktibar ...
  1. walau kaya mana pun manusia, harta tidak akan di bawa ke kubur.
  2. sifat maaf bermaafan itu harus hadir dari keikhlasan hati seseorang.
  3. tidak usah mengniaya golongan golongan istimewa.
  4. dengan mengingati mati, mendekatkan manusia pada sisi tuhan.
  5. sifat dengki hanyalah perbuatan yg akan dibalas oleh tuhan.
secara peribadinya, itulah iktibar yg aku rase boleh kita dapat dari cerita itu ... ingatlah, tidak semua manusia itu SEMPURNA !! Maafkan Saya !!

[a gLanCe]

:: Really Quick ::

Currently @ Cyberview Lodge Resort & Spa ... still having time to update my blog while waiting for others to come ... urRgghhh ... hopefully, the works can be finished up today with proper finalization ... he he he he ... the atmosphere is just that good ... everyone are so supportive ... got to go now ... no photos will be posted here ... he he he ... wishing all the best to SPM candidates ... UTPian who will be taking examination ... to all generally, wishing you guys a very good day ...

Tuesday, November 10, 2009

[haddooii]

:: haDooIii ::

erm ... actually, aku tade idea nk update ape since dis week quite busy skit and dull week kot (cam tipu jek kan) ... everything cm bese jek ... xde extraordinary ... in fact, tomorrow & the day after, Skill Group aku ade workshop utk new discipline ... urgGhh ... cm best ... cm bosan ... tapi best kot ... sebab aku dh follow up since pre-engagement dgn members of the workshop ... tak ksah la ... itu urusan kerja pon ... nak tanak kene buat gak ... so, I'll be out of office again ... grrrRrrr ...

smalam, hari Isnin ... aku dpt call dari company lame aku kerja dlu b4 aku join current company aku nih ... walupun aku kerja kat situ tak lama, tp bonding as friend tu mmg kuat agi ... kalo dlu, aku sub-con ... kali nih aku client ... tak abes2 lawak tu jek dorg duk bahan kat aku ... hadooi ... actually, dorg call ajak aku men futsal ... company tu ade weekly futsal nite outing ... so, aku join sekaki jek ... main kat Shah Alam ... after main, trus shoot Seksyen 7 lepak lepak then baru aku balik Kampung Baru ... overall event tu quite oK !!
**gambar nih tym aku keje as E&I Engineer kat company tu ... tgh buat design tak silap aku utk Tangga Barat ke Melo Laho tym nih**
then, nk cite ape lagi ?? seryes aku tade idea plus tade new pics yg aku ter'snap' ke ape ke ... seryesly lately, life aku amat bosan skit ... bukan bosan ... tp slow in term of progressing ... just few days back, aku dpt SMS ... erm ... aku berharap sangat yang everything akan kembali oK ... aku tau mayb takkan kembali seperti dlu ... tp, aku still mengharap yg terbaik sbb aku mmg hendakkan yg terbaik ... aku rase, pembaca itu faham ... tape lah ... just my few cents ...

Thursday, November 5, 2009

[BKN 6434]

:: BKN 6434 ::

** setakat ini, ini sahaja yg mampu **
** bersyukur dgn nikmat tuhan **
** akan bekerja dgn lebih tekun **** semoga selamat selalu **
** hasil titik peluh **
** bersyukur **
** BFR 2352 tidak akan dilupakan **
** BHD 4776 juga banyak berjasa **

[diCopEt 2]

:: Perompak vs Penyangak (rev 2)

masihkah korg igt kisah kawan-kawan aku dicopet di Sport Planet Subang yg telah aku kisahkan dalam posting "DICOPET" yg bertajuk "PEROMPAK vs PENYANGAK" ?? hah !! meh aku cite kisah kedua yg berlaku di Restoran KFC KLCC pada 4 November 2009 sekitar jam 7:00 malam selepas pulang dari kerja yg memeningkan ...

kejadian berlaku amat pantas ... sedang kami ber hu haaa hu haaa ... bersembang sembang lepas waktu kerja utk release tension ... lepak punye lepak ... ketawa punya ketawa ... sharing punya sharing ... aku, Mag, Nina, Ainna & mangsa yg bernama Elin ... kteorg lepak lepas keje kat KFC situ ..

dgn tidak semena mena, seorang lelaki berbangsa asing mendekati kteorg bertanyakan soalan ... soalan diaju di dalam bahasa inggeris tetapi dia inginkan jawapan dalam bahasa arab ... distract punya distract ... last last dia cakap thank you ... tak jawab lagi tu ... siot tol ... selang beberapa minit ... baru kami sedari bag laptop mangsa telah hilang ... adekah kami dipukau ?? atau ada system yg buat demikian ?? teeettttt !!!
kami membuat laporan awal di pejabat pengawal keselamatan SURIA KLCC ... kami diarah ke Balai Polis Dang Wangi utk membuat laporan polis ... setibanya di sana, kami menceritakan apa yang telah terjadi dari A sampai Z ... setelah laporan dibuat, kami diarah ke IPD Dang Wangi utk berjumpa Sarjan bagi mengambil kenyataan mangsa ... kali ini hanya mangsa dibenarkan utk masuk ke dalam utk menjalani soal siasatan ...

moral of the story ade 2 kat sini:
  1. JANGAN TINGGALKAN BARANG BERHARGA SESUKA HATI.
  2. BAHASA MELAYU KAMI MAKIN IMPROVE.

Tuesday, November 3, 2009

[RM 3.99]

:: RM 3.99 ::

ape yang aku cube sampaikan di sini ?? RM3.99 ?? ape kah itu ?? perlukah ada dlm posting ini ?? ape yg menyebabkan harga itu ?? kenape perlu RM3.99 ?? kenape tidak RM4.00 ?? kenapa tidak RM3.00 ?? kenapa kenapa kenapa ?? well well well ... itu sume persoalan kan ?? anda tahu jawapan die atau tidak ?? jika anda tanya saya, sudah tentu saya juga tidak tahu jawapan dia ... !!! so, what is the purpose of posting this entry ??
well well well ... so, empunya diri ini hendak menyatakan pendapat, meluahkan idea, melontarkan isi otak, mengharu birukan keadaan, mengelak prasangka lantas kesemua jawapan akan dirungkai satu persatu ... anda faham ?? tidak ?? begitu juga saya ... samalah dgn keadaan kenapa anda perlu ke Stadium walaupun anda tahu pasukan kesayangan anda akan Kalah ??? kenapa ?? utk meraikan kekalahan mereka ?? utk meraikan kemenangan pasukan lawan ?? utk apa anda ke sana ?? anda ada jawapan ?? jika tidak, sama la seperti saya ... tidak ada jawapan ...


thus, tidak semua persoalan memerlukan jawapan ... tidak semua perkara boleh terungkai dgn mudah ... tidak semua perilaku manusia orang lain boleh ramalkan ... tidak semua keadaan seperti yg kita inginkan ... tidak semua org serba tahu akan semua benda seperti dia tahu serba serbi ... anda paham ?? tidak perlukan pemahaman di sini ... adios !!~

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...