Monday, March 29, 2010

[March in Blues]

:: March in Blues ::

People who were born as a man have huge responsibilities as he grows up. Sometime, your surrounding just doesn’t bother on your actions or any pre-cautions steps you take. Who should be blamed? Frankly speaking, from my point of view, there is none. Nobody should be blamed. As my topic for today entry is just to share my thought or maybe you guys can give some thoughts or advises that may help me later on.

Recently, there are a lot of things I’ve been thinking of. I felt that I can’t stand to it anymore. In March, a lot of things happened. From what I’m expecting up to those which I’m not expected. I knew, it is just a weird feeling to think it at the most. I would say, I just think about it too much beyond my capability. I just can’t tell you guys what is the exact situation on what I’m facing right now. It’s just not the right moments yet.

Yes! It’s true that our of hundreds friends of mines, there are several who knew me, whom I trust the most, they might knew what I’ve been thinking of. Yes! Several friends to me are just less than 3 persons. Hopefully they just don’t bother when I seek advices from them. I knew that they have plenty of works need to be done, but …. Hurmm …

I just don’t like to write anything now. I just want to gain my mood. I just want my life back. I just want to do what I love most. I just don’t get it what I want right now. I just want to be myself. I just want …. Hurmm ….

Thursday, March 25, 2010

[Ketidakstabilan]

:: Ketidakstabilan ::

rough week huh ?? agak lah ... this week agak sukar gak la bagi aku ... macam macam berlaku ... macam macam fikir ... macam macam bermain kat kepala otak ku ... erm ... so, entri kali nih aku tak tau nk dedicated pasal ape ... aku akan taip ape yang terlintas je kat kepala nih ... so, xbest sgt pon actually ... ha ha ha ... tp, worth it to read la ...

so, what's up ??? emosi ?? stabil atau tidak, ssh nak cakap ... kejap ok ... kejap tak ... tp, sebbaik la aku rase cm ade gak kawan yang leh kasi tolong harap la jugak ... kepada rakan rakan yang tak pernah pernah dpt call aku tetiba dpt call aku tu pepaham la ... ha ha ha ... sorry gak kacau kawan kawan especially time tu tgh keje kan ...

bab bab sms jgn cakap la ... mmg penat jari aku menaip ... reply atau tak, takper lah ... aku tak kisah sgt pon ... atleast itu as one way untuk aku judge for the next actions kan ... so, every actions have its consequences ... sabar je la kan ... ape merepek nih ??? ha ha ha ... nk gunting rambut ... nk gunting rambut ... tetibe pelik ... mmg problem nih ...

rambut ?? aku tertarik dgn satu dialog aku dgn seorang bos dari PPMSB ... isklah ... kol 6 lebih tak silap aku die call ... handphone aku minggu nih mmg jarang gile bunyi ... so, agak terkejut lah bile die call ... dialog die yang masih mengiang ngiang kat telinga aku ... "kalau kamu buat kerja nih, nampaknya tahun depan dah putih lah rambut kamu" ... aku hanya mampu senyum secara paksa rela ... ha ha ha ... aku dpt tangkap maksud die tu ... tp, nk wat cmne kan ... antara amanah, tanggungjawab dan kewajipan ...

so, what's going to happen next few weeks ... few months ... few years ... huh ... kat sini aku nk share skit diary calendar office aku ... antara aktiviti personal, kerja dan peribadi (cm dh repeat) ... so, aku rase aku quite lengang bulan empat ... hik hik hik ... so, any program, leh ajak aku ... dgn tak tau malunya kan suruh org ajak ... tadelah busy sangat compare to others ... still leh je commit and siapkan on time ... hopefully ...
*MARCH*
*APRIL*
*MAY*

Wednesday, March 24, 2010

[Inspirasi]

:: Insipirasi ::

Kadang kadang, Tuhan sembunyikan kita matahari ... Tuhan datangkan Petir dan Kilat ... kita tertanya tanya ke mana hilangnya matahari ??? ... rupa rupanya Tuhan memberi kita Pelangi ...

Renung Renung kan ... Selamat Beramal ... Be strong ...

[Mr. Rude]

:: Mr. Rude ::

Suasana:
di dalam bilik ... kipas berkelajuan 5 ... Saharudin di depan mata ... lampu bilik masih belum bernyala kerana keadaan masih terang ... winamp di pasang berlatar belakang lagu Jason Mraz, Bella Lunna ... jari jemari menaip cuba menyampaikan idea ... bermulalah kisah ...

Kisah:
sebab santan pulut binasa ... sebab mulut badan binasa ... itulah kesimpulan cerita entri kali ini ... tapi, xkan kite nk direct ke kesimpulan kan ... so, aku nk igtkan kat sini, berikut aku takkan cerita secara full tapi aku akan sedikit berkias ... kurang ajar sangat ke aku ??? aku hanya meminta untuk sesuatu yang hasilnya akan diberi kepada org di sana ... salah aku ke ??? aku just nk siapkan ikut tempoh masa yang diberikan ... salah aku ke ???disebabkan tu jugak lah ... aku ter'sound' sesorg sbb aku rase aku berada di pihak yang benar ... maybe aku tak tau ape latar belakang dia, tapi dengan kelancangan mulut aku ... dengan ke'direct'kan bahasa aku ... mungkin ade org terkejut dengan tindakan aku ... tidak dinafikan, aku pernah sound org sebab tidak menjalankan tanggungjawab ... tu je ... salah aku ke ???

Pengajaran:
setelah ditimbal balik ... betul juga tindakan aku ... salah juga tindakan aku ... aku rase kedua dua pihak perlu bertolak ansur ... perlu ade toleransi ... tp, bila marah menguasai diri, apekan daya ... tak mampu nk elak ... hopefully tade ape ape berlaku lah ... aku just nk dirikan pendirian aku ...

dengan tersebut kisah itu, anda mungkin tidak memahami ape keadaan sebenar yang berlaku ... tapi, aku dan beberapa org lain, mungkin faham ... hurm ... biarkan lah ... so, skang aku tade mood sgt sebab pikir bende tu ... aku pikir bkn sebab ape, sbb aku rase die lagi senior plus maybe ranking die lagi tinggi dari aku ... mati aku ... mati ... mati ...

Monday, March 22, 2010

[SUJU]

:: Super Juniors ::

wow .. entry kali nih pasal band dari Korea tuuu .. kenape aku nk tulis entry nih ?? haaa ... beberapa bulan yang lepas, aku ade terdengar group nih ... merata rata bdk2 office aku jaja cerita dorg nih ... aku tak amik port sgt actually ... and in fact, aku tak berminat pon nk amik tau ... then, lepas mmber aku yg blajar kat Korea tu (Paleyh) balik Malaysia, aku teringin nk tanya group tu kat dia ... dia pn cm excited ... bkn excited menggedik, tp dia cakap well-known gak group tu ... so, the next week nye aku request lagu lagu group nih dari Nina ... ok ... tak layan sgt ... aku burn kot kot nk dgr dalam keter kan ... ok ... not bad ... sbb aku tak paham pon ape die ckp ...
actually dorg ade buat concert Asia tour kot ... agaknye lah ... Sabtu lepas kat Stadium Putra ... aku tau pon, sbb bersepah kat FB tu gambar gambar dorg ... memenuhkan carpet FB aku jek ... takper ... so, aku rase cm nk wat research skit ... (gune encik Wikipedia jek) ... berikut ade lah information untuk group nih ...


tapi ... aku bukan nk utarakan kenapa ... apa ... bila ... segala persoalan pasal group nih ... aku just nak tau dari perspektif lelaki dan perspektive wanita ... berikut ialah persoalannya ...

"JIKA AWEK KORANG MINAT GILA SUJU NIH, APE PERASAAN KORG ??"

Sunday, March 21, 2010

[alaHai]

:: Alamanda Lagi ::

Erm … sedang enak menonton perlawanan antara Manchester United & Liverpool … tp, bukan itu topik untuk aku kemukakan di sini … aku just nk highlight apa yang berlaku untuk hari ini … atau lebih tepat, selepas aku bergerak pulang dari Klang … sebelum aku mulakan penulisan, izinkan aku tukar gaya bahasa aku kepada bahasa utara … *mode slang Kedah*

Okeh !! … meh sini nak habaq kat angpa suma … tadi aku gerak awai keluarq umah dari Klang … area pukoi 145 petang kalau tak silap … nk habaq mai, aku actually on the way ke Putrajaya … initial plan nak pi sana ng family … tp, rasa rasanya depa pon cm malaih nk pi … penat balik Johorq tak hilang lagi kut … so, aku set appointment aku ng Paleyh …

on the way aku pi sana, aku ada call KN nk tnya apa ada best kat sana … dia cakap ada had belon panaih … erm … cuaca kat situ pon leh tahan panaih gak habaq hang … takpa, satgi dh jumpa Paleyh baru tau apa nk buat … mmg kami spesis tak tau nk wat apa … tak tau nak pi mana … last last pi Alamanda … Alamanda agi ?? last week dh pi sini … minggu nih pi sini lagi … ha ha … takpa takpa …

Singgah al-Ikhsan jap … dia habaq nk pi beli kasut futsal … alang alang sampai situ, aku tolong lah ushakan kasut untuk Nora (awek adik aku) … dia ada pesan kalu pi mana mana kedai, tlong usha untuk dia … takpa, tolong takpa … aku baiek … tadak satu pon si Paleyh tu bekenan … aku pon takut gak sebenarqnya … sbb, kalu duk lama lama situ, takut aku yang pi beli kasut baru … mercurial baru dia style habaq ang …

Kat Alamanda tu jugak kami duk mencuci mata … tgk org duk ngandung … ha ha ha … singgah kedai mana tah, Watson kot, pi beli barang apa tah … (barangan lelaki) … then, pi Parkson … carik ***** (barangan lelaki gak) … bukan untuk aku, tapi untuk dia … dia yang nk carik … aku nk habaq kat sini, aku ada nmpk satu neck tie tu, perghhh … smart gila habaq ang … jenama pa aku tak hengat … tp, mmg style kot … harga pon dekat RM60 … ok kot kalu tie style cmtu … mmg jd idaman ar shape, color dia suma … ghasa nak angkat ja … tp, malaih nk beraturq bayarq … ha ha ha …

Lepaih antaq dia balik, aku ikut MEX jalan tgk, apa ada … ada highway la kan … nk ada apa agi … amik gambarq skit skit … pastu kuarq ikut Hulu Kelang tu (padahai salah jalan) … ha ha ha … alang alang dh sampai ikut Hulu Kelang tu, dia jalan kot MRR2 … jalan hujan lebat gila habaq ang … serius lebat … ada gambarq, tp malaih ar nk upload … kang org igt aku nih bawak keta tp nk duk amik gambarq ja … sinngah Tesco Ampang sat … dh alang alang kan … agipon sebab hujan … abeh beli, truih balik Kg. Baru … (awek cashier tu amat comeyh) … hik hik hik …

*mode slang KL* itulah serba sedikit ape aku buat hari ini … erm … routine bese bese je actually … tp, sbb aku nih tak suke duk setempat kecuali duduk dalam umah … ke sebab still SOLO ?? ntah lah … biar masa je tentukan … buhbyes !!!

[28 Jam]

:: 26 Hours ::

ok beb ... update kali nih aku nk cerita apa yang terjadi dalam tempoh 26 jam dari pukol 10:00 malam hari Jumaat sehingga pukol 12:00 malam hari Sabtu ... tade lah lame sangat ... tapi ok lah untuk jadi bahan untuk update kan ... walaupun posting kali ini tidak begitu berinformasi, namun aku still nk update sbb nih blog aku kan ... ape org nk kesah ... hek hek hek ...

Jam 10:00 malam Jumaat ...
... dalam pukul 10 tu, aku siap siap kemas barang sebab nak balik Klang ... mcm biasa untuk menuju ke gelanggang futsal ... tp, kali ini aku gerak lambat skit sbb nk synchronize timing aku dgn Paleyh ... Paleyh akan join aku and Wajib Main FC (skang dh tukar name kepada Wajib Berak Lepas Main FC) untuk berfutsal ... aku amik die kat KL Sentral dan bergerak terus ke Klang ... nasib tak baik sgt sbb ade jammed kat federal highway tu ...

Jam 12:00 malam Jumaat ...
... kami dah sampai ke tempat futsal ... aku memperkenalkan kat sume players, player yang aku bawak khas dari jauh ... ha ha ha ... rules malam tu initially 70-30 (team kalah bayar 70%) tapi ditukar kepada 60-40 ... team opponent tu mmg kteorg penah main ng dorg dlu ... agak power gak ar ... tapi actually tade lah power sangat ... so, main untuk fun jek ... bayaran tu sume lain cite lain kawtim ...

Jam 2:30 pagi Sabtu ...
... lepas futsal cm bese lepak kat kedai 'awe' ... kerusi die mmg style ... kene plak dgn Jus Epal Gelas Besar Punya ... lepak lepak sembang sembang ... kali ini lepak tak lame sbb ramai player nk terberak lepas game tu ... sebab tu, team kami dah bertukar kepada team Wajib Berak Lepas Main FC ... dulu Wajib Main FC jek ... ha ha ha ... lepas settle sume, gerak ke rumah abg Paleyh sbb aku yg amik die, so aku la kene antar die balik kan ...

Jam 3:30 pagi Sabtu ...
... aku sampai kat umah ... angkat barang ... tukar baju ... mandi kejap ... online FB dari phone jap ... last sms jap ... then tdo lah aku dgn penatnye ...

Jam 8:00 pagi Sabtu ...
... ade appointment kat service centre sbb nk service keter ... nyesal plak aku buat appointment awal pagi ... ngantuk gile ... time nih family aku dh grk ke Johor untuk wedding dah ... tinggal la aku sorg sorg kat umah ... gi la service centre ... still tade plan untuk next couple of hours actually ... mmg poor planning ar time nih ...

Jam 10:00 pagi Sabtu ...
... dh settle service keter, Paleyh sms tanya 'apa plan' ... aku lemau tol soklan soklan cmnih walupun aku suke gak tnye soklan yang same ... ha ha ha ... so, die ckp nnt die dtg umah aku lepas die settle keter die ... aku stay umah tgk tv ... tgk tv bukak tv ... maksudnya ... tido bangun tido bangun ... amat tak best ... lagi penat ade lah ...

Jam 2:00 petang Sabtu ...
... finally, baru die sampai umah aku ... lawak gile ... punye lame tunggu ... ha ha ha ... still tade plan ... agipon, die nk gi umah kakak dia kat Putrajaya ... lepak umah aku jap ... die men FB gne laptop ... aku men FB gne handphone ... sambil tgk tv ... hari pon nk hujan dah ... lepak lepak kosong jek ... dh sejam lebih lepak baru la aku buat air utk die ... tak pasal je kene sound sbb lambat buat air utk tetamu ... ape aku nk kisah ... ha ha ha ...Jam 4:00 petang Sabtu ...
... hujan lebat gile ... topik dh tade nk bual ... astro dah tak nampak ape ... tgl internet jek ... aduh ... seryes ujan lebat tak hengat ... so, aku call bdk bdk aku tnye ape plan lak pas nih ... sume tade kate putus ... then, aku sms ckp aku otw ... nnt baru plan ... padahal time tu Paleyh ade agi kat umah aku sbb takleh nk kuar hujan lebat ...
Jam 5:00 petang Sabtu ...
... Paleyh gerak ke Putrajaya ... aku tinggal sorang ... siap siap ... then gi umah bdk bdk aku amik sorg sorg ... jalan jammed sbb air naik disebabkan hujan lebat tadi ... siyesly ... aku gi umah Shahrul, jalan tutup sbb banjir ... cari jalan lain ... tu yang lambat tu ... nk kuar dari area umah die pon ssh ... then, amik Shahril ... pastu baru amik Alip ...Jam 7:00 malam Sabtu ...
... sampai kat Jusco Bukit Tinggi ... last last, layan movie jek ... V3 Samseng Jalanan kol 7:45 malam ... layankan aje la ... dh tak tau nk wat ape ... cite tu, ok je kot ... tade ape yg special sgt pon ... lepas movie, next plan ialah ke Shah Alam ... lepak kat Barra ... dorg nk sisha ar tu ... aku tak layan sisha nih ... toksik toksik toksik ... ha ha haJam 10:00 malam Sabtu ...
... sampai kat Barra ... lepak lepak kosong ... layan maggi dia ... style kot ... sisha jap ... aku tak sisha ok ... ha ha ha ... then, sembang sembang ... aku dh totally ngantuk dh time tu sbb tidur tak cukup sgt aritu ... dlm kol 11:30 kteorg balik la ke rumah memasing ... sbb dh tak tahan penat kot ...

Jam 12:00 malam Sabtu ...
... akhirnya ... sampai ke rumah ... basuh muka ... tukar baju ... amik handphone ... update FB ... then terus tidur ...

itulah 28 Jam aku yang aku rasa tidak lah sia sia sangat tapi cm bosan gak pon ade ... ha ha ha ... anway, yesterday is a great day ... thank you to all ... ha ha ha ... ayat nk poyo ... hati kene ade taman ... ape merepek ... abaikan !!!

Friday, March 19, 2010

[Pelik & Benar]

:: Pelik tapi Benar ::

ok .. hari ini hari Jumaat ... selalunya kat office, hari Jumaat la masa paling laju berlalu ... tp, tadi punyalah lambat ... aku rasa td aku dh review 6 documents tp end-up baru pukol 1030 ... tu termasuk breakfast aku amik kat office yang kire kire kol 830 baru btul aku buat keje ... ampeh tol ... mmg agak lambat masa berlalu ... tapi, it's ok sebab Jumaat aku ade futsal ... huk huk huk huk ...

esok dah Sabtu ... luse dah Ahad ... tulat dah Isnin ... kejap je rase walupun belum sampai hari tu lagi ... so far, plan aku yang agak firm ialah malam nih ade futsal kol 1200 malam kat Real Sports Arena ... maybe, aku gi amik Paleyh dlu time on the way nk balik Klang dari KL malam kang ... insaf sebab last week jammed teruk ... so, this time aku gerak lambat gile ... ha ha ha ...

esok plak iaitu hari Sabtu, program aku paling firm ialah menghabiskan duit ... kat mana ?? kat service centre ... ha ha ha ... nk service keter esk ... dh sampai kilometer die ... minyak hitam pon aku dh beli sbb dpt staff price kan .... bertuah sungguh jadi staff company nih walaupun kekadang aku agak mengomel tak best ... ha ha ha ... anyhow, just tgu esk bangun ke tidak nk pergi awal awal pagi tu ...

seyesly aku tade ape nk tulis nih ... tade something yang special untuk aku taip kat sini ... it just a boring dull routine works ... ha ha ha ... tapi ... yang pasti, aku mmg teruja malam nih untuk bermain futsal sebab aku hendak "menjual ikan" ... buhbyes !!!

Thursday, March 18, 2010

[Satay Station]

:: Satay Station ::

ok ... headache gile td kat office ... discussion dengan bos dari pukol 2:30 petang dragging sampai kol 5:30 petang ... pergh ... it's all about tender, contracting strategy bla bla bla ... headache headache headache ... oh my ... emosional sungguh ... assignment tu was given to both of us which are Munirah & me myself ... enough said ...

then, after working hours mcm biasa, lepak lepak biasa ... kak Azrina ade ajak gi Satay Station kat Kampung Pandan ... susah gak nk cari tempat nih awal awal ... at last, ingat kteorg paling lambat, rupanya kteorg first sampai ... he he he ... aku, Munirah, Ainna & Nono is the first to arrive ... then, few minutes later, Faidzal sampai ... after that, baru Kak Azrina & family sampai ... dh order, then hujan la plak ... tukar tempat, masuk dalam kene duduk ala ala kat Jepun tu ... tp, mmg style ... paling lambat sampai ialah Nina and the last is Firza ...
kat sini main menu die ialah Satay ... satay ayam die agak superb ... not bad gak satay daging ng satay paru die ... mmg, layan gile lah ... kalau menu lain, mee rebus die mmg terbaik dari ladang ... kuah die pekat gila dan mmg masyuk ... tak sia sia la kalau beli ... seriusly ... layan bakkk walaupun dah kenyang time tu ... air kteorg order plak, mostly Jus Epal Asam Boi ... perghhh ... mmg masyuk gile ... nih gambar mee rebus ng air die ... aku kasi 4.5 bintang la makanan kat sini ... so, what are u waiting for ??? go & grab it ... seryes ...

Wednesday, March 17, 2010

[10 Perkara Tentang Azmil]

:: 10 Perkara Tentang Azmil ::

dah banyak entri aku buat ... semuanya aku rasa banyak merapu dari memberi info tepat ataupun ilmu kepada pembaca ... entri kali ini, aku nk buat or nk cerita 10 perkara benar tentang diri aku ... mungkin anda tidak pernah melalui kesemuanya sepanjang pengenalan anda dengan saya ... tp, aku rase ini adelah 10 perkara benar tentang diri aku.
  1. Di kala hujung minggu, aku mmg beriya betul untuk keluar rumah dengan rakan rakan. Tapi, pada masa yang sama, aku lagi suka lepak kat dalam rumah. Most of the time, aku akan lepak dalam rumah.
  2. Aku seorang yang amat direct bile bercakap. Aku kekadang tak peka keadaan sekeliling. Aku amat sacarstic.
  3. Aku suka chatting berbanding jumpa dengan org tersebut secara live jika dia berjauhan. Jari jemari aku dilatih untuk menaip dengan laju akibat perbuatan online chatting.
  4. Jika keluar dari rumah, aku lebih suka lepak duduk minum minum dari melakukan banyak pergerakan seperti window shopping dan sebagainya.
  5. Aku seorang yang amat suka pada sukan. Aku paling suka futsal. Jika dari sekolah rendah, aku pernah mewakili sekolah dalam acara lumba lari, bola sepak, sepak takraw, bola baling, bola tampar tidak kira sekolah rendah ataupun menengah.
  6. Aku mula bermain squash di universiti. Kejayaan terhebat ialah Johan peringkat universiti yang mana disaksikan oleh Rektor UTP sendiri.
  7. Aku tidak suka bercakap banyak jika aku tidak mahu bercakap. Tapi, bila aku sudah mula bercakap, banyak hati akan terasa dengan kelantangan dan kestr8an bahasa aku.
  8. Aku suke kaji sesuatu kejadian berdasarkan objektif bukan melalui sudut pandang subjektif. Aku akan kaitkan sebaik mungkin untuk mendapat jawapan yang betul.
  9. Jika aku pernah membenci seseorang, amat mustahil atau sukar untuk aku berbaik dengannya semula. Ini mmg prinsip aku jika aku telah berbuat sesuatu untuk kebaikan bersama tetapi disalahertikan, maka akan terjadilah kejadian tarik muka.
  10. Yang terakhir dan penghabisan, aku paling tak suke bile aku sms orang, orang tu tak reply. Tapi dalam ape jua keadaan sekalipun, tiap org yang sms aku, selagi aku boleh reply aku akan reply. Setakat ni, aku berani cakap 98% sms aku terima, aku reply semula.
Itulah serba sedikit pasal diri aku ... Jika anda terasa ingin berbuat sebegini, sila komen di sini untuk saya lawati semula ke page anda untuk mengetahui 10 perkara benar tentang diri anda.

Tuesday, March 16, 2010

[Schumacher Accident]

:: F1 Tickets ::

hurm ... hari nih balik lewat ... salah aku ke sebab kene balik lewat ??? contract aku sehingga pukol 5 sahaja ... salah aku ke kene balik pukol 7++ ??? ade org kisah ??? kenapa mungkin aku sorg je kisah ??? kehidupan aku ... personal life aku ... jgn campur dengan kerja ... kalau hari hari balik lambat, mane perginya kehidupan aku ??? kenape perlu berdedikasi sangat ??? abaikan ....
yang pasti ... tiket aku utk tgk F1 aku dh beli ... dh dapat dah pon ... ade 2 jek ... itu je yang buat aku happy hari nih ... dengan perangai pelik *sorry sorry sorry sorry* ... SUJU ... ouh ... aku makin tak faham ... tapi, yang aku paham, aku nk pergi tgk F1 ... yeaahhh ... suke suke suke ... buhbyes ...

Sunday, March 14, 2010

[Kasut itu Wangi]

:: Kasut itu Wangi ::

aku tak tau nape hari nih aku nak post pasal kasut ... actually, aku terperasan bile aku tgh kemas kemas bonet keter aku petang tadi ... punyelah semak kat bonet tu ... hadoi ... skali susun susun balik upenye lagi semak dgn kasut kasut kat dalam tu ... lemoh tol ... so, aku snap la beberapa photos menggunakan camera phone aku yang tak seberapa nih tapi bnyk berjasa dalam membantu aku buat entri entri sengal ... ha ha ha ...

SATU ... kasut keje ... well office environment mestilah kene gune kasut gelap dan kulit kan ... so, nih kasut keje aku ... walupun tak semahal mane, tapi cukuplah utk aku pakai setengah hari tiap tiap hari ... sbb lepas tgh hari jek, aku trus tukar selipar pakai kat opis ... ha ha ha ...

DUA ... kasut casual ke selipar casual crocs nih ... aku tak tau nak panggil ape ... setau aku, kasut nih flexible ... gi memane pon boleh pakai sarung dan belah ... ha ha ha ... gi office time weekend pon bleh pakai ... gi shopping complex pon boleh ... serba serbi boleh la bagi aku ...

TIGA ... kasut jejalan bile aku rase event tu require aku gne kasut cm gi main games kat Genting ke ... tp, lelame kasut nih jarang gne, aku convert die jadi kasut jogging ... penah gne kasut nih jogging kat Tasik Titiwangsa ... so, far ok lah kot kasut nih ... first time aku beli brand Kronos nih ...

EMPAT ... kasut futsal Mercurial ... kasut nih dah lame dah ... tapi aku sayang gile sebab amat sedap bile pakai ... amat ringan dan lembut ... boleh buat lari laju dan speeding makin tinggi ... walupun dah lame, aku tetap gune kasut nih sebab die amat sedap ...

LIMA ... kasut futsal CTR360 ... beli kasut nih dulu igt sebab nk gantikan futsal Mercurial tu ... tapi, end up, gune sekali je ... masih belum boleh sebati dgn kasut nih lagi ... kene tunggu lame sikit kot ... agipon, kasut nih utk senang control bola ... so far, belom sesuai utk aku lagi ...

ENAM ... kasut futsal Total 90 ... beli kasut nih sebab terpengaruh ng Naeim bile die post pasal kasut nih ... hampeh ... tp, pernah gune sekali kasut nih ... boleh tahan sedap ... tp, tym tu aku gune kaki tgh injured ... so, takleh nk feel sgt ... maybe gne kasut nih ganti futsal Mercurial ... next week perhaps ...

so, conclusion kat sini, aku pengumpul kasut sukan ke ??? ntah lah ... beli utk bergaya ke ??? ntah lah ... tapi, yang pasti, aku beli untuk KEPUASAN ....

[KL mcm Seoul]

:: KL mcm Seoul ::

kenape title post aku makin merapu lately ... ade aku kisah ke ??? anda pon tak kisah kan ... aku just nk gitau ... Jumaat lepas aku keluar office pukol 5:00 petang ... sampai di rumah pukul 8:10 malam ... kenape lame sangat ??? biar gambar menceritakan segalanya ...

*Jalan TAR*

*Jalan TAR 2*

*Jalan Sultan Ismail*

*Jalan Raja Laut*

*Jalan kat sebelah Muzium Negara*

*Jalan lepas skit kat sebelah Muzium Negara*

*Jalan depan Sunway*

*Persiaran Kewajipan 1*

*Persiaran Kewajipan 2*

*Persiaran Kewajipan 3*

*Persiaran Kewajipan 4*

*KESAS Highway*

*Flyover masuk Klang dar KESAS*

sekarang korg tau kan kenape lambat .... ha ha ha ha ha hampehhh !!!

Thursday, March 11, 2010

[Malam Jumaat Buat ...]

:: Buat Apa Malam Jumaat huh ?? ::

ok geng ... update kali ni amat simple ... simple ... precise ... accurate ... ha ha ha ... actually tade idea nk tulis ape ... tp, still nk mengarut gak kat sini ... esk last day keje utk week nih ... so, malam nih ialah MALAM JUMAAT ...
ape org buat malam jumaat huh ??
jeng jeng jeng ... dah kahwin ???
*gambar sekadar hiasan*

Wednesday, March 10, 2010

[Tips Xnk Bayar Saman]

:: Cara Taknak Bayar Saman ::

baeiklah rakan rakan ... sejak dua menjak nih, displin aku di jalan raya amat kurang memuaskan ... kalau kat skolah dulu, kite agak wanted gak lah kalau compare keadaan skang ... SAMAN ... ape definisi korg tentang saman ... bagi aku saman adelah denda yang wajib dibayar di atas keasalahan anda sendiri ... *skema gile* ... inilah masalah aku skang ... total saman aku tak silap, traffik ade 2 dan DBKL ade 3 ... tp, yang ade kat aku (copy saman) just ade 3 jek ... so, aku akan cite 3 saman nih sahaja ...

Saman 1: Memandu melebihi had laju
Surat chenta ini aku dapat tym ondaway ke Kerteh dari KL ... lebuhraya Pantai Timur kot ... jalan malam malam mane ade keter ... xkan aku nk bawak 110km/j ... lagipun, aku bukan speed sangat pon ... tup tap ... kene road block kat depan ... syukur dapat surat kasih sayang dari Polis trafik kat situ ... insaf sekejap lepas tu ...

Saman 2: Meletak kenderaan di kawasan larangan
Surat chenta ke-2 dari pihak polis nih plak aku dpt time kat KLIA bersama Hazrulfazli ... menurutnya, aku tidak akan kena saman sebab hanya utk menghantar sekejap je kat balai berlepas ... aku yakin walupun dlm hati gemuruh ... tup tap ... sangkut kat viper surat chenta dari mereka ... syukur kerana dpt sekali agi surat chenta ... betapa kasih dan sayangnya mereka kat aku ...

Saman 3: Meletak kenderaan di kawasan larangan
Surat chenta ke-3 ini pulak diperoleh di Stesen LRT Kampung Baru ... mmg nih kawasan panas DBKL ... kat sini jek tak silap aku, aku dh kene 3 termasuk yang ini ... dulu dh kene skali, aku parking jauh skit ... trus tak kene ... pastu, rase cm line dh cool skit, aku parking sedekat boleh ... pastu kene ... demmit btul ... syukur skang aku parking jauh (baru satu hari) dan hari ini mereka tidak sayang kat aku ... atau belum sayang kat aku ...

Dengan saman saman itu, maka banyaklah duit akan dikeluarkan untuk menebus kehampaan cinta mereka kat aku ... aku berbelah bahagi utk menerima cinta mereka ... mampukah mereka hidup bermadu nanti ?? so, kat sini aku nk bagi tips utk tidak membayar cinta mereka ... tips dia amat mudah dan tepat ... PATUHI UNDANG-UNDANG JALAN RAYA ... sekian ...

Tuesday, March 9, 2010

[aKibaT gAnJa]

:: Akibat Ganja ::

Aku tidak minta dilahirkan di dunia ini ... tidak ku minta jugak untuk berada di dalam keadaan begini ... jika ini yang sedang berlaku, aku hanya inginkan yang terbaik bagi semua yang terlibat ... aku memerlukan satu sistem yang boleh bekerja untuk aku ... aku tidak memerlukan sistem yang menakluk segala peri laku aku ... jika dunia ini adil, ia tidak akan berlaku sedemikian ... setiap kali aku balik kerja, aku rasa amat tertekan bila memikirkan ape yang berlaku di pejabat ... ape yang akan berlaku keesokkan harinya di pejabat ... aku terlalu berfikir ke ??? sistem sekarang amat tidak berfungsi utk aku sebagusnya ... aku tidak berjaya untuk bergerak seiring dengan sistem itu ... motivasi aku semakin berkurangan ... jika dulu, aku bermotivasi tinggi untuk lakukan ape sahaja aku inginkan ... sekarang, aku lebih gemar membuat perbandingan antara dulu dan sekarang ... aku tidak betul betul mempergunakan masa silam aku ... aku tidak pandai untuk menulis entri kali ini, tapi aku akan cuba menyampaikan apa yang tersirat ... kenapa aku tidak dapat menghayati setiap peri laku, setiap usaha aku, setiap kerja keras aku ... kenapa aku sukar untuk menilainya ... bahasa malaysia aku semakin teruk ... bila mula hari isnin, aku sudah membuat perancangan, dengan harapan hari jumaat aku dapat pulang ke kampung halaman ... pada ketika itulah aku melepaskan segala perasaan dendam 5 hari yang terkumpul ... pada pihak lawan lah aku menganjengkan bagi menunjukkan tanda puas ... pada gelanggang itulah aku berlari sejauh mungkin untuk menghilangkan rasa penat dan bengang ... pada penjaga gol itulah aku membuang segala sifat dendam yang terbuku ... itulah permainan futsal ... tidak dinafikan, permainan aku banyak dipengaruhi dengan apa yang terjadi pada minggu tersebut ... pelik bukan ??? mungkin anda sudah hilang arah membaca entri kali ini ... aku rasa, aku masih belum sempat menyampaikan apakah objektif utama entri ini ... sebenarnya, objektif nya adelah mudah ... anda perlu berjumpa dengan saya dan bertanya ... susah dirungkaikan dengan penulisan yang tak seberapa ini ... sekian ...

nota kaki: tajuk entri tiada kena mengena dengan entri ...

Monday, March 8, 2010

[SeLanGor sEndaT]

:: Sendat & Selangor ::

kalo korang ikuti entri aku before nih, banyak berlaku pada tarikh 6 Mac 2010 ... actually, ade 2 akitiviti utama aku lakukan pada hari tersebut ... pertama ialah aku dan rakan rakan office telah pergi mengembara keindahan alam die Sungai Sendat, Ulu Yam ... kedua ialah aku dan rakan ku telah ke Stadium Shah Alam utk menyaksikan perlawanan Liga Malaysia ...PERTAMA ... aktiviti utk ke Sungai Sendat mmg sudah lama diatur dan dirancang ... akhirnya, kami pergi jua ... sebanyak 7 buah kereta berkonvoi ke sana ... perjalanan lebih kurang selama hampir sejam dari LRT Terminal Putra di Gombak mmg agak memenatkan sebenarnya ... tp, semua itu berbaloi setelah kami tiba di destinasi yang dituju ... aktiviti di sana seperti, BBQ, makan makan & mandi air terjun lah kot ... kami bergerak pulang dalam pukul 4:00 petang setelah hari hujan ... walaupun aktiviti kali ini lebih ramai yang menyertai, kami tetap berpuas hati dengan segalanya ... thank you Mr. Chairman (Jamel) ... masuk bakul angkat sendiri ... ha ha ha ...KEDUA ... aktiviti menyaksikan perlawanan bola sepak di Stadium Shah Alam ... mmg sudah dirancang utk ke sana selepas aktiviti Sungai Sendat ... tujuan utama aku adelah utk menikmati laungan sorakan dari kedua dua penyokong ... aku yakin malam itu ribuan penyokong akan hadir utk menyaksikan perlawanan di antara Selangor dan Kedah ... aku tidak kisah sangat apekah keputusan bagi perlawanan tersebut ... mana mana pasukan yang menang pon aku tidak menjadi masalah ... kerana tujuan aku adelah utk menikmati environment di sana ... bagi aku, penyokong kedua dua pasukan telah menunjukkan minda kelas terbaik ... tidak seperti sesetengah pasukan ... kepada rakan rakan kedah aku, jangan lah korg merasa ape ape kerana minda kelas ke-3 bukanlah seperti penyokong kedah ... penyokong Kedah tetap best ... itulah objektif aku ... mcm aku ckp tadi, keputusan aku tak kisah ... aslkan main cantik, ok, penyokong best ... itu sudah cukup utk menyaksikan perlawanan bola sepak di stadium ...

sekian sudah coretan aku kali ini ... masa utk bermain Facebook telah kembali ... kepada yang ingin add Facebook aku boleh lah disearh nama Azmil Zainal Abidin ataupun melalui email amir6268@yahoo.com ... bubyes !!

[iDLaN PoRn PoRn]

:: Raja Lawak ::

Raja Lawak musim ke-4 melabuhkan tirai nya sebentar tadi ... maka, dengan ini, minggu depan bermulalah konsert Akademi Fantasia musim ke-8 ... tapi, kat sini, aku nk komen skit pasal raja lawak peringkat akhir tadi ... kalau korg tak tau sape finalis die, finalis die ialah Kumpulan Kecik, Idlan & Alex ... tapi, pada entri kali ini, aku nk komen more pasal Idlan ...

Idlan merupakan peserta datang nun dari Utara ... aku suka peserta utara ... mmg bagi aku dia ade kredibiliti sendiri ... trademark Abang Kassim porn porn ... itu mmg aku suka bangat ... ha ha ha ... kalau diikutkan undian setakat pukol 4 petang tadi, tak silap aku Kumpulan Kecik mendahului dengan 62%, Idlan 31% & Alex 7% ... so, bleh jangka sapa menang ... yes, Kumpulan Kecik menang malam nih ...Tapi, itu bukan isu utama ... aku tak tau komen aku lepas nih bias ke ape ... tp, dari pengamatan aku lah, cerita Raja Lawak itu seperti sudah 'diskripkan' ... aku tak nampak rasional kenapa perlu Juri (Bob Lokman, Din Beramboi & Afdlin Shauki) naik ke pentas utk co-participate dengan persembahan Idlan pada pusingan ke-2 ... mmg persembahan die cool gile tym tu ... tp, seolah olah pihak rancangan inginkan Idlan menjuarai Raja Lawak ... ini ape yang aku nampak ... tp, jauh di sudut hati aku, aku nk Idlan johan ... hi hi hi ...

Walau ape ape pon, tahniah kat semua peserta Raja Lawak musim ke-4 ... Juri pon best best ... Pengacara pon style gak ... so, overall Raja Lawak musim ke-4 above PAR ... thumbs up !!!

Sunday, March 7, 2010

[pErfEct SunDay]

:: Perfect Sunday ?? ::

wow..selepas 2 hari aku berhempas pulas dengan tenaga aku utk ke sana ke sini..dari Office di KLCC, singgah di Putrajaya..pergi ke KLIA..pulang semula ke Putrajaya..kembali ke KL..hanya berbekalkan tidur selama 4 jam..bergerak semula ke Ulu Yam..patah balik semula ke KL..pulang ke Klang..bergerak ke Shah Alam..kembali ke Klang..

itulah laluan aku selama 2 hari lepas..dgn itu, aku decide nk stay je kat rumah di hari Ahad ini..phone call dari member member ajak keluar, aku tolak baik baik atas alasan utk berehat..so, this is my perfect Sunday..i'm loving it..mcm iklan Mc Donald lak kan..melayari internet..bermain Facebook..update Blog..activity aku di kala
perfect Sunday..

pasal activity aku di Putrajaya dan KLIA, aku dh ceritakan di entry sebelum ini..pasal di Ulu Yam dan Shah Alam, akan aku update selepas mendapat gambar dan selesai segala penat lelah sebelum ini..tapi, dlm aku robek robek laptop ayah aku, aku ternampak gambar di atas..aku tak pandai edit gile gile..tp aku suke hasil editan aku..ha ha ha..

[5 Tips]

:: 5 Tips to Increase Your Metabolism Rate ::

We regularly hear professional medics and dietitians talking about our metabolism and how this affects our weight. How many of us actually know for sure what they are talking about? For those who don't lets take a little time to explain.

Your metabolic rate is the rate at which your body converts the food which you have consumed into energy which is then used to allow the body to function both whilst at rest and during physical activity. To lose weight your metabolic rate needs to be increased so that the body burns more energy or calories you consume thus offsetting the amount of food you have eaten. So, how can this be achieved?

During each day our bodies burn calories or energy, I suppose it is a bit like a car burning gas. However the way that energy is burned off can be put into 3 very distinct categories.

  • The resting metabolic rate, often referred to as the basal metabolic rate is the energy that the body uses to keep its basic functions fueled. Our bodies will use about 60% of its energy whilst at rest.
  • Hopefully, each day we all do some kind of physical activity even if it is just carrying the groceries from the car! Approximately 30% of the bodies total energy is used in this way.
  • Finally, when we consume food of any kind our body has to process it i.e. it has to be digested and converted into energy. This in itself requires energy and the remaining 10% of the bodies energy is allocated to this process.

By taking advantage of these 3 ways in which the body burns calories we can successfully lose weight and here are 5 tips to increase your metabolism.

  1. A healthy adult requires approximately 1200 calories per day to keep the bodies resting metabolic rate working at its optimum level. It is important therefore that the amount of food you consume should not be reduced, the type of food may need changing but that is all. If you begin to miss meals and so on your body will fear that food is in short supply and will begin to reduce your metabolic rate as an energy saving measure which is completely counter productive for weight loss.
  2. By consuming lots of whole grain products such as brown rice and pasta, wholemeal bread and breakfast cereals along with fresh fruit and vegetables you can greatly increase your metabolic rate. These foods take longer to digest and convert and therefore more calories are burned off.
  3. Drinking lots of water is another great way to assist in burning calories. It is needed for the digestion of foods. The recommended daily water intake is 8 large glasses.
  4. The body uses a lot of energy in the processing of protein. Far more than if you eat large quantities of carbohydrate or fat. Utilize this way of boosting your metabolism by ensuring that your diet contains lean cuts of meat, poultry and fish
  5. Lastly and possibly most importantly try eating 6 small meals per day instead of the traditional 3 large ones. By doing this your metabolic rate is given boosts at regular intervals throughout the day.

One important tip. Keep your final meal of the day the smallest and lightest one of all. This will allow the meal to be digested whilst there is still some physical activity taking place thus burning off the calories before bed.

By using these 5 tips you will begin to lose weight. It is all about finding the balance between the food that you intake and the amount of calories you can burn off.

Saturday, March 6, 2010

[oLd fRienDs]

:: Old Friends ::

Actually, aku baru je balik dari Putrajaya ... aku gerak dari KL tadi around 6:30 PM lepas balik keje ... actually, aku ke sane nk jumpe dgn Hazrul Fazli a.k.a Paleyh ... last skali jumpe die before aku start final year aku ... dlm 2 years back la kot ... lame gak tu ... die study kat Korea ... kalau aku tak dapat offer UTP utk scholar PETRONAS dlu, sure aku akan accept offer ke sane ... anyway, it's already be an history ...

aku tak tau pon intial plan dier ... aku igtkan just nak hangout saje saje ... tp, kol 6++ tu die call aku tanye nape lambat bla bla bla bla ... rupenyer, nk gi KLIA sbb one of our friend nk departure to New Zealand ... Idris namenye ... so, dgn rushing nye, trus la grk ke KLIA lepas amik die kat Putrajaya ... dapat lah chit chatting dalam setengah jam kat KLIA tu ... in addition, dpat lagi satu ticket free dari abang polis trafik ... sume ang la nih Paleyh ... ckp je OK parking tepi tu ... ha ha ha ...
dari kiri: Paleyh, Idris & aku

Then, balik semule ke Putrajaya ... fetching another friend of us ... Muja org panggil ... erm ... direction given quite clear ... tp, instruction given by Paleyh amat mengelirukan aku ... ha ha ha ... berpusing gak ar carik umah die ... tp, dpt gak jmpe ... lepak lepak ... makan makan ... banyak lah cite ... dari study dlu ... smpai menganggur ... sampai lah dah keje nih ... lepas lepak, aku antar Muja ke rumah then Paleyh ke rumahnye ...

balik ke KL, aku sorg sorg jek ... aku berfikir sejenak ... erm ... bile lagi la aku dpt rase jmpe kekawan lame aku cmtu ... lepas nih, sure masing masing haluan sendiri ... contohnye, aku dlu ng Paleyh tade la rapat mane kat skolah ... just lepas sekolah, baru je knal gitu gitu ... lepas jmpe baru leh kawtim ... camtu camtu jek ... aku just hairan, lepas nih, memasing dah keje, sure tade mase nk jmpe ... cnthnya cam aku skang nih, lepas keje, ssh nk hangout dgn mmber mmber dlu ... erm ... sedih gak rase ... pilu gak hati nih ...

tapi, dalam perjumpaan di atas, satu je komen yang sama dan itulah ungkapan pertama yang Paleyh, Idris & Muja cakap kat aku ... asal ko semakin berisi ?? I'm pissed off ... ha ha ha ha ...

More in here ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...